ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε τεντωμένο σχοινί η τύχη της χώρας

σε-τεντωμένο-σχοινί-η-τύχη-της-χώρας-422898

 

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, με την τύχη της χώρας μας να είναι ακόμη αβέβαιη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συγκαλεί για αύριο Τετάρτη έκτακτη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Η συνεδρίαση θα γίνει αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη, που θα έχει ο πρωθυπουργός με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί, με τους οποίους προφανώς και θα συζητήσει κρίσιμα θέματα, επί των οποίων η κυβερνητική επιτροπή θα κληθεί όχι απλώς να ενημερωθεί, αλλά και να αποφασίσει. Είναι προς το παρόν άγνωστες οι προθέσεις των δύο κορυφαίων ηγετών της ΕΕ, θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι από τη δική τους βούληση εξαρτάται πλέον η τύχη της Ελλάδας.

Το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, ακόμη και αυτή καθαυτή η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη φαίνεται ότι βρίσκονται κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού.

Ο πυρετός επαφών και εκτάκτων συναντήσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό έχει, δυστυχώς, μια πολύ δυσάρεστη εξήγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τρόικα διεμήνυσε ότι ούτε και τα νέα μέτρα (φόρος στα ακίνητα, ένταση της εργασιακής εφεδρείας) είναι αρκετά για να αντιμετωπισθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας! Εξέφρασαν, δε, οι εκπρόσωποι της Τρόικας, σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, και την αμφιβολία τους ως προς το εάν η κυβέρνηση έχει ειλικρινείς προθέσεις ως προς την εφαρμογή των οδυνηρών για την κοινωνία παρεμβάσεων που έχουν δρομολογηθεί.

“Δεν φτάνουν αυτά που εξαγγέλλετε, δεν μπορούμε να σας πιστέψουμε, μας λέτε ότι έχετε περικόψει κατά 15% τη μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο κι όμως οι δαπάνες ξεφεύγουν μόνιμα εκτός στόχων!” ήταν σε ελεύθερη απόδοση ένα από τα βασικά μηνύματα των Τροϊκανών προς την κυβέρνηση.

Σύσκεψη Παπανδρέου – Βενιζέλου για Eurogroup

Συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον αναπληρωτή υπουργό Φίλιππο Σαχινίδη, τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Πέτρο Χριστοδούλου και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργο Ζανιά, είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο γραφείο του στη Βουλή.

Μετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανος και ο διευθύνων σύμβουλος Απόστολος Ταμβακάκης.

Ο κ. Βενιζέλος είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Μπαρουάν, ενώ αργότερα επρόκειτο να επικοινωνήσει και με τον Γερμανό υπουργό Β. Σόιμπλε.

Η συνεργασία αφορούσε την προετοιμασία τόσο της παρουσίας του κ. Βενιζέλου στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου, όσο και τη συζήτηση που θα έχει την Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης ο πρωθυπουργός με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Την πληροφορία για την τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης έδωσαν πηγές από την Αθήνα, και την επιβεβαίωσαν αργότερα και γερμανικές πηγές στα ξένα πρακτορεία.

Ισχυρές πιέσεις προς την Αθήνα

«Η πλήρης αποστολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα θα επιστρέψει όταν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και ολοκληρωθεί η τεχνική επεξεργασία για τον Προϋπολογισμό του 2012», όπως ανέφερε το απόγευμα της Τρίτης στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθούν νέες πολιτικές (δηλαδή μέτρα) όταν επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας.

Το πότε όμως θα επιστρέψουν δεν διευκρινίζεται παρά τις χθεσινές πληροφορίες ότι θα έρθουν στην Αθήνα τη Δευτέρα μετά την ολοκλήρωση του Ecofin την Παρασκευή και το Σάββατο στην Πολωνία.

Το θέμα συνδέεται με την άμεση υλοποίηση μέτρων και μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

«Τεχνικά κλιμάκια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα βρεθούν στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα για να υποστηρίξουν αυτή τη δουλειά (σ.σ.: για προϋπολογισμό 2012 και μεταρρυθμίσεις) ενώ οι πλήρεις αποστολές θα επιστρέψουν όταν ολοκληρωθούν τα παραπάνω για να συνεχίσουν τις συζητήσεις για τις πολιτικές που θα χρειαστούν για να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση» σημειώνει το στέλεχος του ΔΝΤ.

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν θα μιλήσει την Τετάρτη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου με βασικό θέμα την Ελλάδα.

Την Παρασκευή τα στελέχη της τρόικας θα συμμετάσχουν και θα ενημερώσουν για την πρόοδο της Ελλάδας το Ecofin της Πολωνίας, στο οποίο θα συμμετάσχει ύστερα από πρόσκληση της πολωνικής κυβέρνησης και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ.

Ράιχενμπαχ: «Ηρθαμε για τεχνική βοήθεια»

«Είμαστε εδώ για να παράσχουμε τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα» δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας δράσης της Κομισιόν στην Αθήνα κ. Χορστ Ράιχενμπαχ προσερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών για συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο το απόγευμα της Τρίτης.

Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει απάντησε «γι αυτό είμαστε εδώ».

Η 25μελής ομάδα για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και το μνημόνιο θα υποβάλει τριμηνιαίες εκθέσεις για την ελληνική οικονομία αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου