ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε καθεστώς βαθιάς ύφεσης η οικονομία

σε-καθεστώς-βαθιάς-ύφεσης-η-οικονομία-423200

Σε καθεστώς βαθιάς ύφεσης παραμένει η ελληνική οικονομία, με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) να μεταβάλλει επί τα χείρω τις αρχικές εκτιμήσεις της για το β΄ τρίμηνο του 2011, και, ως αποτέλεσμα, το ΑΕΠ να εμφανίζει για το α΄ εξάμηνο εφέτος αρνητικό ρυθμό 7,7%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το β΄ τρίμηνο εφέτος το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 7,3% έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για μείωση κατά 6,9%. Η διαφορά των 0,4 μονάδων οφείλεται στη διαθεσιμότητα νέων στοιχείων και κυρίως των δεικτών κύκλου εργασιών στον τομέα των υπηρεσιών.

Μετά και τη "βουτιά" του ΑΕΠ κατά 8,1% στο α΄ τρίμηνο, στο α΄ εξάμηνο εφέτος η ύφεση στην ελληνική οικονομία ανέρχεται σε 7,7% (από -2,35% το α΄ εξάμηνο 2010).

Η κύρια αιτία για την πτώση της ανάπτυξης και το β΄ τρίμηνο, βρίσκεται στη μεγάλη μείωση των επενδύσεων και της καταναλωτικής ζήτησης.

Ειδικότερα, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 17,9% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2010. Η συνολική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 6,8%, με την ιδιωτική κατανάλωση να περιορίζεται κατά 6,1% και τη δημόσια κατά 9,7% (λόγω της δραστικής περικοπής των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου).

Στον αντίποδα, η πτώση του ΑΕΠ αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση κατά 26,5% στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 1,4% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 3,8%).

Ενώ, μείωση 7,6% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 7,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 9,2%).

Νέα μέτρα θέλει η τρόικα

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, «εγκαταστάθηκε» από το πρωί το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ, προκειμένου να «κλείσει» με τους αρμόδιους παράγοντες τον τρέχοντα προϋπολογισμό, αλλά και να καταρτίσει τους πίνακες του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2012.

Το προσχέδιο αυτό θα εξεταστεί στη συνέχεια, από τα μέσα Σεπτεμβρίου, από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι θα επανέλθουν στην Αθήνα, στο πλαίσιο της έγκρισης της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, «αγκάθι» στον τρέχοντα προϋπολογισμό είναι η υπέρβαση που έχει παρουσιαστεί στο σκέλος των δαπανών- και κατά δευτερεύοντα λόγο η υστέρηση στα έσοδα- και η απόκλιση στο ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος σε σύγκριση με τους στόχους του μνημονίου (λόγω και της βαθύτερης ύφεσης).

Είναι, εν προκειμένω, χαρακτηριστικό, ότι οι αποφάσεις που έλαβε το τελευταίο υπουργικό Συμβούλιο για την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, εστιάζονται κατά κύριο λόγο στην πρόσθετη περικοπή των δαπανών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Σημαντικές αποκλίσεις ως προς τους στόχους του μνημονίου παρουσιάζει ο προϋπολογισμός του 2011, σύμφωνα με την τρόικα, η οποία φέρεται να ζητά από την κυβέρνηση πρόσθετα μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η μαύρη τρύπα.

Η τρόικα εκτιμά ότι η τρύπα στον προϋπολογισμό θα είναι 2,3 δισ. ευρώ, και ότι από αυτά μόνο τα 600 εκ. ευρώ μπορούν να καλυφθούν από την καλύτερη εφαρμογή των ήδη ληφθέντων μέτρων, ενώ για τα υπόλοιπα πρέπει να υπάρξουν νέα μέτρα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου