ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε 10 μέρες εφαρμογή των συμφωνηθέντων

σε-10-μέρες-εφαρμογή-των-συμφωνηθέντων-423459

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες σε επίπεδο εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων προκύπτει πως ασκούνται έντονες πιέσεις για εφαρμογή των όσων προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έως τις 16 Σεπτεμβρίου, ημέρα συνεδρίασης του επόμενου Eurogroup.

Η συνάντηση στις Βρυξέλλες διεξήχθη σε κλίμα έντονης δυσπιστίας απέναντι στην βούληση της Ελλάδας για εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση εστιάσθηκε στο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 και στους στόχους για το 2012, στις αποκρατικοποιήσεις, στην πορεία συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και στα πρόσθετα μέτρα που ζητεί η τρόικα από την Ελλάδα.

Εκτενής συζήτηση έγινε για τα χρονοδιαγράμματα και τους στόχους για τα οποία έχει δεσμευτεί η Ελλάδα, με ορισμένες ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες να δυσπιστούν απέναντι στην ικανότητα της Ελλάδος να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσαν τη χώρα μας να προχωρήσει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου (την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup) σε εφαρμογή όλων των δημοσιονομικών μέτρων που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Δηλαδή, ζητούν:

• εκκίνηση των αποκρατικοποιήσεων και εμμένουν στο στόχο της είσπραξης 1,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του μήνα

• άμεση μείωση δαπανών (κυρίως μισθολογικού κόστους) στο Δημόσιο τομέα (στενό και ευρύτερο)

Αν και αναγνωρίσθηκαν τα εμπόδια που θέτει η βαθύτερη ύφεση στη δημοσιονομική προσπάθεια, ωστόσο τόνισαν πως προέχει η εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης των εκπρόσωπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα, Τρίτη, θα βρεθεί η ενεργοποίηση του νέου ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), οι εγγυήσεις που ζητά η Φιλανδία και το σχέδιο ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Ο Σόϊμπλε

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα, καθώς, διαφορετικά, δεν θα καταβληθεί η επόμενη δόση του δανείου, διεμήνυσε την Τρίτη στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, κατά την ομιλία του στη γερμανική βουλή για τον προϋπολογισμό του 2012.

Ο κ. Σόιμπλε κάλεσε για μία ακόμα φορά την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αναφερόμενος προφανώς στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις αποκρατικοποιήσεις.

Όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα που διεκόπησαν την περασμένη εβδομάδα θα πρέπει να συνεχιστούν και να καταλήξουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα, σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να καταβληθεί η επόμενη δόση του δανείου.

«Πρέπει να το γνωρίζουν αυτό στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν περιθώρια διαφορετικών αποφάσεων», είπε, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Ο Γερμανός υπουργός προσέθεσε πως αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες και τις αντιδράσεις που προκαλούν τα προγράμματα περικοπών στο εσωτερικό των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα και παράλληλα επισήμανε (απευθυνόμενος στην κοινή γνώμη της χώρας του) ότι είναι λάθος η εικόνα που μεταφέρεται ότι οι χώρες αυτές επαναπαύονται.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου