ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ούτε εμπλοκή ούτε διαφωνίες…

ούτε-εμπλοκή-ούτε-διαφωνίες-423571

Δεν υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τόνισε την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι συζητήσεις με τους επικεφαλής των ελεγκτών έγιναν σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα.

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει την κοινή γνώμη από τα δημοσιεύματα περί «παγώματος» των διαβουλεύσεων, ανέφερε ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Όπως επισήμανε, η διακοπή των διαπραγματεύσεων ήταν προγραμματισμένη, καθώς ολοκληρώθηκε ο κύκλος των διαβουλεύσεων και ο δεύτερος κύκλος θα ξεκινήσει στις 14 Σεπτεμβρίου.

Αυτό το 10ήμερο, προσέθεσε, θα είναι χρήσιμο «για εμάς και την τρόικα», καθώς θα μπορεί να γίνει επεξεργασία σε τεχνικό επίπεδο των αριθμών για το προσχέδιο του -νέου- προϋπολογισμού.

«Η 6η δόση είναι αφετηρία όλων των συζητήσεων. Δεν θέλουμε να πάρουμε περισσότερα χρήματα πριν μειωθούν τα επιτόκια. Στόχος είναι να συμφωνήσουμε με την τρόικα πάνω στο πραγματικό συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης», υποστήριξε.

Το μεγάλο θέμα, είπε, είναι η ύφεση, η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ύφεση της οικονομίας, η οποία θα είναι βαθύτερη απ’ ότι είχαν προβλέψει οι εταίροι μας τον περασμένο Μάιο.

Για εφέτος, εκτίμησε ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 5% και προσέθεσε ότι «έτσι, πρέπει να αναθεωρήσουμε του στόχους μας».

Ο κ. Βενιζέλος απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων «και μάλιστα εισπρακτικού χαρακτήρα» και επανέλαβε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να γίνει είναι η πλήρης εφαρμογής των όσων έχει συμφωνήσει η χώρα και έχουν ψηφισθεί από τη Βουλή.

Ερωτηθείς αν ασκήθηκαν πιέσεις από την τρόικα για νέα μέτρα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι απλώς έγιναν συζητήσεις, ενώ δεν απάντησε σε ερώτηση για το ύψος του φετινού ελλείμματος.

Πάντως, ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δεν αποδίδει όλα τα προβλήματα στην ύφεση.

Για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι περιμένουμε τις απαντήσεις από τους 57 υπουργούς Οικονομικών στους οποίους απέστειλε σχετική επιστολή τις προηγούμενες ημέρες.

Μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμες οι πρώτες απαντήσεις, θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου, προσέθεσε

Ο υπουργός υποστήριξε ότι είναι προς το συμφέρον των Ταμείων να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, λέγοντας ότι θα λάβουν νέα ομόλογα, στο 100% της ονομαστικής τιμής, γεγονός που συμφέρει τα Ταμεία, καθώς οι τιμές των νέων τίτλων θα είναι υψηλότερες σε σχέση με τις τιμές στις οποίες διαπραγματεύονται τώρα τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.

Ο κ. Βενιζέλος ερωτήθηκε και για το ενδεχόμενο εκλογών και το απέκλεισε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι «τίποτε δεν θα ήταν πιο βλαπτικό και υπονομευτικό για τη χώρα, από το να προκαλέσουμε τώρα πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα».

Εξαπέλυσε βολές κατά της ΝΔ, αλλά παράλληλα δήλωσε «ανοικτός» σε «καλές» ιδέες και προτάσεις, διότι «τώρα χρειάζεται και συστράτευση και υποστήριξη και υπομονή και ελπίδα».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου