ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτός ελέγχου κινείται το χρέος

εκτός-ελέγχου-κινείται-το-χρέος-423710

Η δυναμική τους χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει ανεξέλεγκτη, ενώ υπάρχει και αδυναμία εξυγίανσης της δημοσιονομικής διαχείρισης, όπως δείχνει η διεύρυνση του πρωτογενούς ελλείμματος, σύμφωνα με έκθεση του νεοσύστατου γραφείου παρακολούθησης εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που στεγάζεται στη Βουλή, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη και ενώ η τρόικα πραγματοποιεί ελέγχους για να αξιολογήσει αν η Ελλάδα «δικαιούται» ή όχι την επόμενη δόση του δανείου.

Η αύξηση του χρέους, του πρωτογενούς ελλείμματος και η βαθιά ύφεση αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιπτώσεις από τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, προσθέτει.

Ζητά δε απαρέγκλιτη και έγκαιρη εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου για να περιοριστεί η -ούτως ή άλλως δεδομένη- απόκλιση του ελλείμματος από τους στόχους.

Η έκθεση αναφέρει ως απολύτως αναγκαία την δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων το ταχύτερο δυνατό, η οποία θα πρέπει να προέλθει κυρίως -λόγω της βαθιάς ύφεσης- από την μείωση των πρωτογενών δαπανών.

Πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό και παταγώδη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής βλέπει η Αντιπολίτευση, το Μεσοπρόθεσμο θα κλείσει τις τρύπες αντιτείνει η κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι η έκθεση της νεοσύστατης αυτής υπηρεσίας είναι η πρώτη, και δόθηκε στους βουλευτές ταυτόχρονα με την ενημέρωση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, για την πορεία εκτέλεσης του γενικού κρατικού προϋπολογισμού την ίδια περίοδο.

Εκτός ελέγχου το χρέος

Η δυναμική του χρέους είναι εκτός ελέγχου επισημαίνεται στην έκθεση.

«Η αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος, σε συνδυασμό με την περαιτέρω πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, ενισχύουν σημαντικά τη δυναμική του χρέους, αντισταθμίζοντας τα οφέλη από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου και απομακρύνουν το ενδεχόμενο σταθεροποίησης του», σημειώνεται.

«Η σημαντική περαιτέρω αύξηση του χρέους, το υψηλό πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο στο επτάμηνο έχει ήδη υπερβεί σημαντικά τον ετήσιο στόχο και η βαθύτερη ύφεση, έχουν ενισχύσει στο έπακρο τη δυναμική του χρέους, η οποία πλέον είναι εκτός ελέγχου», αναφέρει η έκθεση του νεοσυσταθέντος γραφείου που αποτελείται από ανεξάρτητη επιστημονική ομάδα.

Προσθέτει δε ότι «οι εξελίξεις αυτές φαίνεται να αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιπτώσεις στη δυναμική του χρέους από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, (μείωση επιτοκίων κατά μία ποσοστιαία μονάδα και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας)».

Ακόμη στην έκθεση τονίζεται: «είναι φανερό ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο το ύψος του δημοσίου χρέους, αλλά η αδυναμία εξυγίανσης της τρέχουσας δημοσιονομικής διαχείρισης, καθώς παρά τη γιγαντιαία προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή, δεν έχει ακόμα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, αντίθετα διευρύνεται το πρωτογενές έλλειμμα».

Το Μεσοπρόθεσμο

Την ανάγκη απαρέγκλιτης και έγκαιρης εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, γιατί όπως τονίζεται, «μόνο έτσι είναι δυνατόν να περιοριστούν σημαντικά, αλλά όχι και να εξαλειφθούν πλήρως οι αποκλίσεις από τον ετήσιο διορθωμένο στόχο του ελλείμματος», επισημαίνει η έκθεση.

«Είναι απολύτως απαραίτητη, όχι απλώς η συνέχιση, αλλά η ενίσχυση των προσπαθειών, για δημοσιονομική προσαρμογή και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, η επιδείνωση της ύφεσης υποδηλώνει ότι είναι σκόπιμο να ενισχυθούν οι προσπάθειες μείωσης των πρωτογενών δαπανών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού, για τις δημοσιονομικές εξελίξεις στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2011.

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι

«Τα σχόλια αυτά μάλλον θα εντείνουν τις ανησυχίες για την ικανότητα της κυβέρνησης να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και να θέσει την δυναμική του χρέους σε βιώσιμη τροχιά», σχολίασε ο Diego Iscaro, οικονομολόγος στην IHS Global Insight, όπως αναφέρει το Reuters.

«Η εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή παρουσιάζει στασιμότητα τους τελευταίους μήνες, ενώ η φρικτή κατάσταση της οικονομίας καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την δημοσιονομική προσαρμογή», πρόσθεσε ο Iscaro.

Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ξεπεράσει το 4,5% φέτος, ενώ ο στόχος της κυβέρνησης είναι να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 7,6% του ΑΕΠ από 10,5% πέρυσι.

Πηγή κοντά στην τρόικα δήλωσε στο Reuters μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να μην πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2011.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έχει επανειλημμένως πει ότι αν εφαρμοστούν όλα τα ψηφισθέντα μέτρα, η Ελλάδα θα είναι πάρα πολύ κοντά στους δημοσιονομικούς της στόχους.

Πυρ ομαδόν

από Αντιπολίτευση

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης απέδωσε την απόκλιση των στόχων στη μεγαλύτερη από τις προβλέψεις ύφεση και στις αυξημένες επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ.

Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι η εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα αντισταθμίσει τις αποκλίσεις που εμφανίζονται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Επίσης, ενόψει της συζήτησης για το νέο φορολογικό σύστημα ο κ. Σαχινίδης κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αφήσουν τις προκαταλήψεις επαναλαμβάνοντας την πρόσκληση του υπουργού Οικονομίας Ευάγγελου Βενιζέλου να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Θόδωρος Καράογλου μίλησε για πλήρη εκτροχιασμό του προϋπολογισμού, τόνισε ότι η τεχνητή κυβερνητική αισιοδοξία κατέρρευσε, ενώ χαρακτήρισε ανέφικτο τον αναθεωρημένο στόχο για τα έσοδα.

«Η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το τελευταίο επτάμηνο απέδειξε ότι η συνταγή της κυβέρνησης απέτυχε πλήρως σε όλους τους στόχους και ιδιαίτερα στη βασική φιλοδοξία της να οδηγήσει χώρα έξω από την ύφεση», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Δεν έχουμε πολιτικές ιδέες ενώ η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει ούτε αυτά που σχεδιάζει. Υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουμε μόνοι μας», επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης.

Για «πλήρη εκτροχιασμό από όποια οπτική γωνία και να το παρατηρήσει κανείς», όπως είπε, αλλά και για «απόλυτα γενικευμένη αποτυχία κυβέρνησης-τρόικας και αστικού πολιτικού κατεστημένου», μίλησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Τέλος, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Λεβέντης χαρακτήρισε αναποτελεσματικές και προεκλογικά και μετεκλογικά τις καθησυχαστικές πολιτικές της κυβέρνησης.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου