ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεννήθηκε η μεγαλύτερη ελληνική Τράπεζα

γεννήθηκε-η-μεγαλύτερη-ελληνική-τράπ-423868

Με όνομα "Alpha Eurobank" και με σήμα το υπάρχον της Alpha "γεννήθηκε" η νέα μεγάλη τράπεζα, προϊόν της συγχώνευσης της Alpha Bank και της Eurobank. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, το μεσημέρι της Δευτέρας, η σχέση ανταλλαγής είναι 5 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές Alpha για κάθε 7 κοινές ονομαστικές μετοχές Eurobank.

Όπως έγινε γνωστό, ο νέος όμιλος θα έχει συνολικό δίκτυο άνω των 1.300 καταστημάτων σε οκτώ χώρες και θα είναι μεταξύ των τριών μεγαλύτερων τραπεζών σε Βουλγαρία, Κύπρο, Ρουμανία και Σερβία. Πέραν αυτού, θα ανήκει στους 25 μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους στην Ευρώπη με συνολικό ενεργητικό 146 δισ. ευρώ (πριν τις προβλέψεις).

Στη νέα τράπεζα η οικογένεια Λάτση θα κατέχει ποσοστό 13%, η πλευρά της οικογενείας Κωστόπουλου ποσοστό 4% και η εταιρεία Paramount (Κατάρ) 17%.

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής θα είναι ο Γιάννης Κωστόπουλος και επικεφαλής του διοικητικού σχήματος θα είναι δύο συν-διευθύνοντες σύμβουλοι, ο κ. Δημήτρης Μαντζούνης, υπεύθυνος των κεντρικών λειτουργικών υπηρεσιών (εταιρικό κέντρο) και ο κ. Νικόλαος Νανόπουλος, υπεύθυνος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική κοινή ανακοίνωση των δύο τραπεζών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με βάση την προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής, η pro forma μετοχική σύνθεση του νέου ομίλου θα αποτελείται κατά 57,5% από μετόχους της Alpha Bank και κατά 42,5% από μετόχους της Eurobank EFG.

Η συγχώνευση της Eurobank EFG και της Alpha Bank θα υλοποιηθεί δια απορροφήσεως της πρώτης από τη δεύτερη.

Η διαδικασία της συγχώνευσης αναμένεται να περατωθεί έως το τέλος του έτους, μετά από έγκριση των εκτάκτων γενικών συνελεύσεων των τραπεζών καθώς και τις απαιτούμενες εγκρίσεις των αρμόδιων εποπτικών αρχών.

 
Συνέργειες 650 εκατ. ευρώ

Ο νέος όμιλος αναμένεται να αξιοποιήσει ετήσιες συνέργειες ύψους 650 εκ. ευρώ προ φόρων κατ’ έτος, οι οποίες περιλαμβάνουν συνέργειες λειτουργικού κόστους και κόστος χρήματος ύψους 560 εκ. ευρώ και συνέργειες εσόδων ύψους 90 εκ. ευρώ.

Το πλήρες όφελος των συνεργειών αναμένεται να προκύψει σε βάθος τριών ετών από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης. Το εφάπαξ κόστος αναδιάρθρωσης για την επίτευξη των συνεργειών εκτιμάται σε περίπου 450 εκ. ευρώ.

Το ολοκληρωμένο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης, που θα έχει στο μεγαλύτερο μέρος του ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012, αναμένεται ότι θα ενδυναμώσει την κεφαλαιακή βάση του ενιαίου οργανισμού κατά περίπου το ισόποσο 3,9 δισ. ευρώ.

Παράθυρο για δανειοδοτήσεις

Ως ένα "μεγάλο βήμα μπροστά", στην πορεία "εξορθολογισμού του (τραπεζικού) συστήματος, χαρακτήρισε την προωθούμενη συγχώνευση της Alpha Bank με την Eurobank, ο πρόεδρος της πρώτης Γιάννης Κωστόπουλος.

Όπως επεσήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, "δημιουργούμε τη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα. Είναι ένα "μεγάλο βήμα μπροστά", στον "εξορθολογισμό του συστήματος. Πάντα λέγαμε ότι το τραπεζικό σύστημα είχε παρά πολλές τράπεζες".

Πρόσθεσε ότι "γίνεται μια τράπεζα ευρωπαϊκού μεγέθους, στο νούμερο 22-23 της Ευρώπης", χάρη στην "πρώτη ξένη επένδυση σε αυτόν τον τόπο μετά από πολλά χρόνια, την επένδυση του Κατάρ, η οποία", όπως τόνισε, "αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα". "Από όλες τις πλευρές είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα αυτό που ανακοινώνεται σήμερα", υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της Eurobank, Τίμος Χριστοδούλου, χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, τη νέα τράπεζα ως "βάση για την ανόρθωση της οικονομίας όταν βγούμε από την κρίση και αναπτυξιακό μοχλό για την Ελλάδα", ενώ τόνισε ότι η συμμετοχή του Κατάρ θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλες οικονομίες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νέος οργανισμός θα αποτελέσει πρότυπο για άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες, ώστε να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε με τον δυναμισμό που χαρακτηρίζει την Ελλάδα.

Ο Δ. Μαντζούνης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, είπε ότι αποτελεί "κλειδί της επιτυχίας ότι μιλάμε την ίδια γλώσσα, έχουμε τις ίδιες αρχές, τις ίδιες αξίες στους δύο οργανισμούς" και πρόσθεσε ότι σε όλες τις τραπεζικές εργασίες, η νέα τράπεζα θα είναι κορυφαία στην Ελλάδα. "Έχουμε τον πιο περιζήτητο διεθνή μέτοχο μαζί μας και προσβλέπουμε στα 650 εκ. ευρώ συνέργειες τα επόμενα τρία χρόνια", τόνισε.

Ερωτηθείς για τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο Γ. Κωστόπουλος είπε ότι "οι στρόφιγγες είναι ανοικτές αλλά νερό δεν υπάρχει", ενώ πρόσθεσε ότι "σαφώς θα αλλάξει η τάση με την νέα τράπεζα".

Ο Ν. Νανόπουλος ανέφερε ότι "ευελπιστούμε ο Έλληνας καταθέτης να φέρει τα χρήματα του στη νέα αυτή τράπεζα. Με τα χρήματα αυτά θα συμβάλουμε στην επανεκκίνηση της οικονομίας διοχετεύοντας ρευστότητα στην αγορά".

Τα στελέχη της νέας τράπεζας επισήμαναν ότι θα γίνει εξορθολογισμός του δικτύου καταστημάτων, το κλείσιμο τους όμως δεν αποτελεί αναγκαιότητα. "Υπάρχουν άλλοι τρόποι να περιοριστεί το λειτουργικό κόστος. Σημείο άντλησης καταθέσεων τα καταστήματα", είπε ο Δ. Μαντζούνης.

"Η παρουσία μας στην Ελλάδα πολύ ισχυρή. Πρώτη σε μέγεθος δεν σημαίνει ότι σταματάμε εκεί. Βελτιώνουμε ποιότητα και παρεχόμενες υπηρεσίες", τόνισε ο Νίκος Νανόπουλος.

 
Ο Γ. Προβόπουλος

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος χαιρέτισε τη συμφωνία συγχώνευσης Αlpha Bank-Eurobank, τονίζοντας ότι το είναι το «πρώτο βήμα-σταθμός» για τον ανασχεδιασμό του τραπεζικού χάρτη στη χώρα μας και ενθαρρύνοντας ανάλογες πρωτοβουλίες από άλλες ελληνικές τράπεζες.

«Η σημερινή απόφαση περί συγχώνευσης των τραπεζών Alpha και EFG Eurobank για τη δημιουργία μιας μεγάλης και ισχυρής τράπεζας αποτελεί το πρώτο βήμα – σταθμό στη διαδικασία ανασχεδιασμού του ελληνικού τραπεζικού χάρτη», ανέφερε ο κ. Προβόπουλος σε ανακοίνωση.

«Όπως έχω επανειλημμένα υποστηρίξει, στρατηγικές κινήσεις τέτοιας μορφής συμβάλλουν καθοριστικά στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας του τραπεζικού συστήματος και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», πρόσθεσε.

 
«Ράλι» στο Χρηματιστήριο
Με ένα ξέφρενο ράλι, τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο στην ιστορία του Χ.Α, υποδέχθηκε η αγορά την ανακοίνωση της συγχώνευσης της Alpha Bank και της Eurobank, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η εικόνα απαξίωσης του Χ.Α, δημιουργώντας προσδοκίες για την περαιτέρω πορεία του, καθώς, όπως τονίζουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, αναμένονται ανάλογες κινήσεις και από τις άλλες μεγάλες τράπεζες.

Η ανακοίνωση του deal επέφερε ένα εντυπωσιακό ράλι στις «καταπιεσμένες» τραπεζικές μετοχές, οι οποίες στη χθεσινή συνεδρίαση κάλυψαν όλες τις μεγάλες απώλειες της περασμένης εβδομάδας, οι οποίες σε επίπεδο τραπεζικού δείκτη έφθαναν το 20%.

Η άνοδος των τραπεζικών μετοχών βελτίωσε σημαντικά τις χαμηλές αποτιμήσεις, τη στιγμή που οι μετοχές της Αlpha και της Eurobank διαπραγματεύονταν κάτω από το 40% της καθαρής τους θέσης. Η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε με κέρδη 30,00% και της Eurobank με κέρδη 29,48%.

O Γενικός Δείκτης Τιμών εκτοξεύθηκε πάνω από τα επίπεδα των 1.000 μονάδων και έκλεισε στις 1.006,59 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 14,37%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 86,77 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 17,79%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη σε ποσοστό 15,02% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 12,62%.

Όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψαν μεγάλα κέρδη και εκτός από την Alpha και την Eurobank μεγάλη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Εθνικής +29,14%, της Πειραιώς (+28,57%), του Τ.Τ (+29,52%)και της MIG (+30,00%).

Όλοι οι επιμέρους δείκτες κινήθηκαν ανοδικά και τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Τραπεζών +29,12%, των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών +26,17% και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας +22,26%.

Ανοδικά κινήθηκαν 171 μετοχές, 13 πτωτικά και 22 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Alpha Bank +30,00%, MIG+30,00%, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο +29,52% και Eurobank +29,48%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Μοτοδυναμική -20,00%,Τεγόπουλος -12,00%, Μύλοι Κεπενού -9,41% και Fieratex -8,33%.

 

 
 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου