ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιμένει η Φινλανδία στις εγγυήσεις από την Ελλάδα

επιμένει-η-φινλανδία-στις-εγγυήσεις-α-424126

Το συντομότερο δυνατόν πρέπει να επιλυθεί η διαμάχη για το μοντέλο εγγυήσεων από την Ελλάδα, ώστε να αποφευχθούν σοβαρότερες συνέπειες στην Αθήνα και άλλες χώρες, δήλωσε σήμερα ο Φινλανδός πρωθυπουργός.

«Το θέμα πρέπει να επιλυθεί όσο πιο σύντομα γίνεται ώστε τα φινλαδικά αιτήματα να μην πλήξουν άλλες χώρες», τόνισε ο πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Helsingin Sanomat.

Ο Κατάινεν πρόσθεσε πως είναι σαφές ότι το θέμα των εγγυήσεων θα μπορούσε να πλήξει την εγκυρότητα της Φινλανδίας στην ΕΕ και πρόσθεσε πως η χώρα του έχει συμφέρον να αυξήσει την επιρροή της.

Η Φινλανδία επιμένει στη στάση της για την παροχή εγγυήσεων ως απόλυτη προϋπόθεση για την χορήγηση δανείων προς την Ελλάδα.

Είχαν φυσικά προηγηθεί διάφορες δηλώσεις στελεχών του Φιλανδικού υπουργείου οικονομικών που χαρακτήριζαν ως «μη διαπραγματεύσιμη» την παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα σε αντάλλαγμα για τη συμμετοχή της στο δεύτερο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας.

Διατηρώντας μάλιστα την ανωνυμία του σε ς δηλώσεις του στο Ελσίνκι το στέλεχος του φινλανδικού υπουργείου οικονομικών προειδοποίησε ότι "η Φινλανδία θα επιμείνει να λάβει αυτή την εγγύηση, είναι πάντοτε κριτήριο για την συμμετοχή μας στο σχέδιο βοήθειας στην Ελλάδα, αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο".

Κατά τον ίδιο οι πληροφορίες του ειδησεογραφικού ιστοτόπου Eurobserver.com, ότι το Ελσίνκι πρόκειται να άρει τον όρο αυτό μετά τις πιέσεις της Γερμανίας αποτελεί εσφαλμένη ερμηνεία της φινλανδικής θέσης.

Τέλος ο υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Εξωτερικού Εμπορίου της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ είχε δηλώσει προ ημερών ότι "δε θα καταφέρουμε πλήγμα ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε στο ευρώ, ούτε στα συμφέροντα οποιουδήποτε κράτους μέλους".

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου