ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατά των χρηματικών εγγυήσεων το Eurogroup

κατά-των-χρηματικών-εγγυήσεων-το-eurogroup-424371

Πρόταση για την παροχή μη χρηματικών εγγυήσεων από την Ελλάδα συζητούν οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Euro Working Group – Ομάδα Εργασίας του Eurogroup), σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση σε αυτό το πολιτικά ευαίσθητο θέμα που προκαλεί προβλήματα στην προώθηση του δεύτερου πακέτου στήριξης.

Το ελληνικό υπουργείο εκπροσωπεί ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Ζανιάς.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι οι συζητήσεις θα συνεχισθούν και την επόμενη εβδομάδα και εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Αμετακίνητοι οι Φινλανδοί

Την ίδια ώρα, η φινλανδική κυβέρνηση επιμένει στις εγγυήσεις και επισημαίνει ότι είναι ακόμα σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την τελική μορφή που θα λάβει αυτή η συμφωνία, σύμφωνα με -ανώνυμες- δηλώσεις δύο κυβερνητικών αξιωματούχων που επικαλείται το Bloomberg.

Έτερος Φινλανδός αξιωματούχος, που μίλησε στο Reuters, είπε ότι το Ελσίνκι έχει εγκαταλείψει την απαίτηση για χρηματικές εγγυήσεις και τώρα οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση δημόσια περιουσία που θα αποκρατικοποιήσει η κυβέρνηση, πριν αυτή βγεί επισήμως προς πώληση.

«Δεν μπορείς να πωλήσεις όλη την περιουσία αμέσως, αυτό μπορεί να πάρει χρόνια. Έτσι, η πρόταση μας είναι ότι παίρνεις περιουσιακά στοιχεία (σ.σ επιχειρήσεις ή ακίνητα) στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας και πριν τα πωλήσεις τα χρησιμοποιείς ως εγγύηση», ανέφερε.

Στέλεχος ωστόσο του Φιλανδικού υπουργείου οικονομικών χαρακτήρισε ως «μη διαπραγματεύσιμη» την παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα σε αντάλλαγμα για τη συμμετοχή της στο δεύτερο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας.

την ανωνυμία του σε ς δηλώσεις του στο Ελσίνκι το στέλεχος του φινλανδικού υπουργείου οικονομικών προειδοποίησε ότι "η Φινλανδία θα επιμείνει να λάβει αυτή την εγγύηση, είναι πάντοτε κριτήριο για την συμμετοχή μας στο σχέδιο βοήθειας στην Ελλάδα, αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο".

Κατά τον ίδιο οι πληροφορίες του ειδησεογραφικού ιστοτόπου Eurobserver.com, ότι το Ελσίνκι πρόκειται να άρει τον όρο αυτό μετά τις πιέσεις της Γερμανίας αποτελεί εσφαλμένη ερμηνεία της φινλανδικής θέσης.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Εξωτερικού Εμπορίου της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ είχε δηλώσει προ ημερών ότι "δε θα καταφέρουμε πλήγμα ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε στο ευρώ, ούτε στα συμφέροντα οποιουδήποτε κράτους μέλους".

Αντιδρά η Ευρωζώνη

στις εγγυήσεις

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης «αναζητούν μία λύση» στο θέμα των εγγυήσεων, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα των FT ότι σήμερα θα συζητηθεί μία αναθεωρημένη εκδοχή της ελληνοφινλανδικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, στο οποίο η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες από τρεις αξιωματούχους, με την πρόταση την οποία συζητούν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, το ελληνικό Δημόσιο θα έβαζε ως εγγύηση ακίνητη περιουσία του ή μετοχές σε κρατικές επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η εγγύηση αυτή θα ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης ή τουλάχιστον για όσες θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι και η νέα πρόταση θα συναντήσει αντιρρήσεις από ορισμένες χώρες και δυνητικά από θεσμικά όργανα, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι παραμένει ασαφές ποια ακριβώς περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση.

Σημειώνει, επίσης, ότι το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων υψηλής διαβάθμισης του ελληνικού Δημοσίου είναι ήδη δεσμευμένο στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, ενώ ορισμένοι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία για εγγυήσεις μπορεί να προκαλέσει αθέτηση υποχρέωσης για ελληνικά ομόλογα, καθώς ορισμένοι δανειστές θα είχαν διαφορετική μεταχείριση.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει να αποσαφηνισθούν όλες οι λεπτομέρειες που σχετίζονται με τη νομοθεσία για τις αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), μέσω του οποίου θα δοθεί το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, ύψους 109 δισ. ευρώ, ενώ Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι αναμένουν το νέο ΕΤΧΣ να εγκριθεί σε συνεδρίαση του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου στις 31 Αυγούστου.

«Σύγχυση» για τους ιδιώτες

Στο μεταξύ το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων προκαλεί σύγχυση καθώς υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF). Η κυβέρνηση το τοποθετεί στο 50% και το IIF στο 70%.

Σύγχυση προκαλούν οι διαρροές για την συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (rollover) καθώς κυβερνητικοί αξιωματούχοι την προσδιορίζουν στο 50% του συνόλου και το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο μεταξύ 60% και 70%.

Ειδικότερα, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε χθες στο Reuters ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων ανέρχεται περίπου στο 50%.

Εκτίμησε δε πως η συμμετοχή μπορεί να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες ημέρες, εάν ξεκαθαρίσουν οι λεπτομέρειες του σχεδίου.

Ωστόσο, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), που ηγείται του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) στο πλαίσιο του δεύτερου δανείου για την Ελλάδα, ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί από την Ουάσιγκτον πως περίπου τα δύο τρίτα των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στο σχέδιο διάσωσης.

Εκπρόσωπος του Ινστιτούτου δήλωσε πως περίπου το 60% – 70% των επενδυτών έχουν εκφράσει την πρόθεση να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα πριν καν γνωστοποιηθούν οι λεπτομέρειες της προτεινόμενης συμφωνίας.

«Αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις», πρόσθεσε.

Τραπεζίτες επιβεβαίωσαν ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι δεν έχουν καθοριστεί ακόμη οι λεπτομέρειες της προτεινόμενης συμφωνίας και ελπίζουν ότι αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Αισιόδοξη η Κομισιόν

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για συμμετοχή του 90% των ιδιωτών επενδυτών στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικού χρέους εξέφρασε η Κομισιόν. «Έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι οι συζητήσεις πάνε καλά», δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ.

Είναι πρόωρες οι όποιες εικασίες για την έκβαση των συζητήσεων με τους ιδιώτες επενδυτές για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικού χρέους, «ωστόσο δεν έχουμε λόγο να θεωρούμε πως το ποσοστό συμμετοχής θα απέχει πολύ του στόχου του 90%» είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ την Παρασκευή, όπως αναφέρει το Reuters.

Δεν υπάρχει λόγος να θεωρούμε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα είναι μικρότερη του στόχου του 90%, δήλωσε κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Έχουμε την εκτίμηση που συμπεριλήφθηκε στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου και δεν έχουμε κανένα λόγο, σε αυτή τη φάση, να πιστεύουμε ότι το νούμερο θα απέχει πολύ από αυτή την εκτίμηση», πρόσθεσε.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου