ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρεοκοπία μέσα στο 2011 βλέπουν Moodys και Poor

χρεοκοπία-μέσα-στο-2011-βλέπουν-moodys-και-poor-424830

Και οι δύο διεθνείς οίκοι δηλαδή η Moody’s και η Standard & Poor προβλέπουν την χρεοκοπία της χώρας μας για τελείως διαφορετικούς λόγους.

Αιτία για χρεοκοπία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Moody’s, θα είναι οι πιθανές συμφωνίες για εγγυήσεις, όπως η ελληνοφινλανδική.

Πως ο διεθνής οίκος επιχειρηματολογεί: ” Τέτοιου είδους συμφωνίες θα έχουν αρνητική επίπτωση στην αξιολόγηση των διασωζόμενων χωρών και μπορεί να καθυστερήσουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, φέρνοντάς την ένα βήμα πιο κοντά στην χρεοκοπία”.

Εκτίμηση περί χρεοκοπίας κάνει και ο David Beers, επικεφαλής του τομέα δημόσιων οικονομικών και αξιολόγησης της Standard & Poor, την οποία μεταφέρουν ξένα δημοσιεύματα.

Ο διεθνής οίκος Standard & Poor πριν από έναν μήνα είχε αναφέρει ότι η χώρα μας θα υποχρεωθεί σε επιλεκτική χρεοκοπία, με την ενεργοποίηση του σχεδίου που κατέληξαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής.

Το ”ζουμί” της υπόθεσης είναι πως οι ιδιώτες θα συμμετάσχουν στο νέο πακέτο διάσωσης της χώρας και σύμφωνα με τον κύριο David Beers ”αποτελεί χρεοκοπία καθώς περιλαμβάνει ελάφρυνση του χρέους”.

Γερμανοί και Ισπανοί κόβουν τους Φινλανδικούς εκβιασμούς

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν μπορούν να αφήσουν την απαίτηση της Φινλανδίας για εγγύηση του δανείου της να εκτροχιάσει το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας.

Η Έλενα Σαλγάδο εμφανίστηκε σίγουρη πως το πακέτο θα εγκριθεί μέσα στο Σεπτέμβριο όπως και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η συμφωνία ανάμεσα στην Φινλανδία και την Ελλάδα για την παροχή εγγυήσεων σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Αθήνα "πρέπει να εγκριθεί από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης", εκτίμησε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

"Μια τέτοια διμερής συμφωνία δεν θα πρέπει να συναφθεί σε βάρος των υπολοίπων" χωρών, οι οποίες συνεισφέρουν στην παροχή βοήθειας στην Αθήνα, διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου σε συνέντευξη Τύπου, ενώ ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ προσέθεσε ότι "χρειάζεται να υπάρξει διαπραγμάτευση".

Ωστόσο ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι ανησυχεί ότι οι αλλαγές δεν θα εγκριθούν από τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. "Φοβάμαι ότι δεν θα τηρηθεί η ημερομηνία για το τέλος Οκτωβρίου", δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξή του στο αυστριακό περιοδικό Profil, την οποία αναδημοσιεύει το Ρόιτερ.

Βundesbank : Θα είναι μικρή η συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο διάσωσης

Σε έκθεση της η γερμανική κεντρική τράπεζα αναφέρει πως η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας αναμένεται να είναι πολύ περιορισμένη.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου