ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρένο από Κομισιόν για τις εγγυήσεις

φρένο-από-κομισιόν-για-τις-εγγυήσεις-425077

Οι χώρες – μέλη της ευρωζώνης δεν πρέπει να μιμηθούν το παράδειγμα της Φινλανδίας αξιώνοντας σκληρούς όρους σε αντάλλαγμα για την δεύτερη συμφωνία δανεισμού της Ελλάδας, δήλωσε χθες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα οικονομίας Όλι Ρεν, σε μία προσπάθεια να σταματήσει αυτή η συζήτηση.

Αφού η Ελλάδα και η Φινλανδία συμφώνησαν στους όρους την Τρίτη έγινε γνωστό ότι και άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ολλανδία, η Αυστρία, η Σλοβακία και η Σλοβενία θέλουν να λάβουν παρόμοιες εγγυήσεις, κάτι που ίσως καθυστερήσει σημαντικά την διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας.

"Θα πρέπει να αποφύγουμε το να υπάρξουν πολλές δεσμεύσεις, πολλές εξαρτήσεις από όρους, πολλές εγγυοδοσίες", δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ρεν, σε συνέντευξη Τύπου. Οι απαιτήσεις της Φινλανδίας διατυπώθηκαν μετά την άρνηση ενός εθνικιστικού κι ευρωσκεπτικιστικού κόμματος, των Αληθινών Φινλανδών, να ενταχθούν στην κυβέρνηση παρότι αύξησε τα ποσοστά του στις εκλογές του Απριλίου. Οι θέσεις του επηρέασαν σημαντικά τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, σχολιάζει το γερμανικό πρακτορείο.

Ο κ. Αλταφάζ επισήμανε ότι η διμερής συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας απομένει να εγκριθεί από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ευρωζώνης. "Οι συζητήσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη" σε τεχνικό επίπεδο, τόνισε.

Στο μεταξύ ένα είδος συμβιβασμού στο θέμα των εγγυήσεων που ζητούν οι χώρες της ευρωζώνης για να συνεισφέρουν στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, προτείνει η Αυστρία στην προσπάθειά της να εκτονώσει την ένταση που δημιουργήθηκε -και η ίδια εν συνεχεία πυροδότησε- μετά την δημοσιοποίηση της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Φινλανδίας για το θέμα.

Η αυστριακή υπουργός Οικονομικων Μαρία Φέκτερ πρότεινε τη σύνδεση των εγγυήσεων, που ζητούν οι χώρες της ευρωζώνης για να συνεισφέρουν στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, με το ύψος της προστασίας που θα εξασφαλίσει ο ιδιωτικός χρηματοοικονομικός κλάδος κάθε χώρας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, όπως αναφέρει το Reuters.

Η κυρία Φέκτερ είπε μάλιστα ότι ελπίζει πως η πρόταση που εστάλη και σε άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης θα εκτονώσει την ένταση που δημιουργήθηκε μετά την μονομερή προσπάθεια της Φινλανδίας να εξασφαλίσει εγγυήσεις για τη συμμετοχή της στη διάσωση της Ελλάδας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο που προτείνει η αυστριακή υπουργός, οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες της Αυστρίας, οι οποίες δεν έχουν μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα, θα λάβουν εγγυήσεις για τη συμμετοχή τους στη διάσωση της Ελλάδας, ενώ χώρες με μεγάλη έκθεση, όπως η Γερμανία και η Γαλλία όχι.

Από την άλλη η κυρία Φέκτερ αναγνώρισε ότι «αυτό που ξέρω είναι ότι εάν ζητήσουν όλοι εγγυήσεις δεν θα είναι δυνατή η χρηματοδότηση [του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας]. Αυτός είναι ο λόγος που προτείνω να συνδυαστεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα -η προστασία του ιδιωτικού τομέα- με την προστασία μέσω εγγυήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Φέκτερ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου