ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν αποκλείει νέα μέτρα ο Ε. Βενιζέλος

δεν-αποκλείει-νέα-μέτρα-ο-ε-βενιζέλος-425182

Νέα αναταραχή αναμένεται να προκαλέσει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων – ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό ξεκάθαρα χθες ο Υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος μιλώντας χθες στο ΣΚΑΙ ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί ότι εάν δεν υπάρξει βελτίωση στο έλλειμμα και άνοδος των εσόδων υποχρεωτικά θα ληφθούν νέα μέτρα. Απαισιόδοξα εξάλλου είναι τα μηνύματα και στο θέμα της ύφεσης με τον Υπουργό να προβλέπει ότι μπορεί να ξεπεράσει το 4,5% φέτος.

Οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης με τη Ν.Δ να κάνει λόγο για «ωμή ομολογία αποτυχίας».

Μέσα σε αυτό το μουντό οικονομικό τοπίο καταγράφεται κορύφωση των επισφαλειών, στο επίπεδο του 15% από 10,4% στο τέλος του 2010, εκτιμούν οι τράπεζες για το 2011, εκτινάσσοντας την πρόβλεψη για τα κόκκινα δάνεια στα 38 δισ. ευρώ, παρά τις γενναίες ρυθμίσεις δανείων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Βαθαίνει και άλλο η ύφεση

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «ΣΚΑΙ» ο κ. Βενιζέλος ανέφερε για το θέμα της ύφεσης που πλήττει την οικονομία ότι «υπάρχει ένα εύρος προβλέψεων που δείχνει ότι μπορεί να κινηθεί πάνω από το 4,5% και θα δούμε πού θα σταθεί» προσθέτοντας ότι έχει διαμορφωθεί μια αρνητική συγκυρία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Για τα δημοσιονομικά εξάλλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μέτρων για την επίτευξη των στόχων αλλά πρόσθεσε «βάζω μια κόκκινη γραμμή, δεν πρόκειται να επιβαρύνουμε τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα».

Για το θέμα της «επιδημίας» αιτημάτων για εγγυήσεις που εκδηλώθηκε χθες σημείωσε ότι η περίπτωση της Φινλανδίας είναι ξεχωριστή καθώς ο εξακομματικός κυβερνητικός συνασπισμός στηρίχθηκε στη δέσμευση για αξίωση εγγυήσεων σε περίπτωση δανεισμού άλλων χωρών και ότι η Φινλανδία το είχε αναφέρει στο Eurogroup πριν από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου και εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι η Φινλανδία ανακοίνωσε για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους τη διμερή συμφωνία. «Θα προτιμούσαμε αυτή ανακοίνωση να είχε γίνει δημόσια αφού συζητηθεί στο πλαίσιο των άλλων κρατών μελών της ευρωζώνης» σχολίασε.

Ναι μεν αλλά… για 6η Δόση

Για το θέμα της εκταμίευσης της 6ης δόσης ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι υπάρχουν 45 δισ. διαθέσιμα από το παλαιό δάνειο και ότι μπορεί να υπάρξει «μεταβατικό σχήμα» από τον παλαιό μηχανισμό στη νέα απόφαση, ενώ εκτίμησε ότι η διαδικασία για την ενεργοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, η οποία σημειωτέον αφορά και την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων, «δεν θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα ολοκληρωθεί πριν από την πρώτη η δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου καθώς πρέπει να αποφασίσουν τα κοινοβούλια».

Εκρηξη των κόκκινων δανείων

Στο μεταξύ κορύφωση των επισφαλειών, στο επίπεδο του 15% από 10,4% στο τέλος του 2010, εκτιμούν οι τράπεζες για το 2011, εκτινάσσοντας την πρόβλεψη για τα κόκκινα δάνεια στα 38 δισ. ευρώ, παρά τις γενναίες ρυθμίσεις δανείων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Οι αναχρηματοδοτήσεις εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ ή το 20% του συνολικού δανεισμού του ιδιωτικού τομέα και ήδη γίνεται λόγος για την «τρίτη γενιά ρυθμίσεων», κυρίως από τις τράπεζες που ξεκίνησαν τις μαζικές αναχρηματοδοτήσεις δανείων από το 2008.

Η επιδείνωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και η αύξηση της ανεργίας έχουν οδηγήσει ορισμένες τράπεζες σε κινήσεις πρόληψης του φαινομένου των επισφαλειών, πριν δηλαδή από τη χρονική στιγμή που το δάνειο θα εμφανίσει καθυστέρηση. Αξιολογώντας τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, προχωρούν σε πρωτοβουλίες μείωσης της μηνιαίας δόσης των στεγαστικών ή των καταναλωτικών δανείων, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την καθυστέρηση καταβολής δόσης ακόμα και από νοικοκυριά που εμφανίζονται ενήμερα, δηλαδή που αποπληρώνουν κανονικά τη δόση τους.

Επιδεινούμενη είναι η κατάσταση και στην επιχειρηματική πίστη, καθώς τα δάνεια που δεν εξυπηρετούντο έως το τέλος του 2010 ανήλθαν στα 10,7 δισ. ευρώ στο σύνολο των 123,2 δισ. ευρώ που ήταν τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, ενώ το ποσοστό των επισφαλειών ανήλθε στο 8,7% από 6,7% στο τέλος του 2009. Σημειώνεται ότι η κατάσταση ειδικά στην επιχειρηματική πίστη έχει χειροτερεύσει το πρώτο εξάμηνο του 2011, καθώς η ύφεση βαθαίνει και πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πλέον όχι μόνο οι μικρές, αλλά και οι μεγάλες επιχειρήσεις. Η ΤτΕ εκτιμά ότι απαιτείται ενίσχυση των προβλέψεων ενόψει της επιδείνωσης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 47,8% των καθαρών καθυστερήσεων προς το σύνολο των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου