ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διμερής συμφωνία Ελλάδας και Φινλανδίας

διμερής-συμφωνία-ελλάδας-και-φινλανδ-425532

Σε επιτυχή κατά την κυβέρνηση ολοκλήρωση οδηγήθηκε διμερής πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου με στόχο να ξεπεραστεί το πρόβλημα της συμμετοχής της Φινλανδίας στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου για τη στήριξη της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα και η Φινλανδία συμφώνησαν, στο πλαίσιο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου, σε ένα χρηματοδοτικό σχήμα που επιτρέπει στην κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας να αποφασίσουν τη συμμετοχή της χώρας τους στη νέα δέσμη βοήθειας προς την Ελλάδα, μέσω του EFSF» δήλωσε την Τρίτη ο κ. Βενιζέλος.

Το χρηματοδοτικό σχήμα διαμορφώθηκε τελικά σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο κ. Βενιζέλος με τη Φιλανδή ομόλογό του κυρία Γιούτα Ουρπιλάινεν τις προηγούμενες μέρες, ενώ συνεχίζεται η νομική και τεχνική επεξεργασία.

«Το χρηματοδοτικό σχήμα που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες θα υποβληθεί προς έγκριση στο Euro WorkingGroup (Eurogroup σε επίπεδο των εκπροσώπων των Υπουργών). Περιττεύει να σημειωθεί ότι το χρηματοδοτικό αυτό σχήμα δεν έχει κανέναν εμπράγματο χαρακτήρα» εξήγησε σήμερα Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία είχε θέσει το ζήτημα αυτό τόσο στο Eurogroup όσο και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, επικαλούμενη σοβαρούς εσωτερικούς πολιτικούς λόγους και μια διμερής συμφωνία Ελλάδας – Φινλανδίας γύρω από ένα κατάλληλο χρηματοδοτικό σχήμα συμπεριελήφθη στα συμφραζόμενα της απόφασης της 21ης Ιουλίου.

Η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την εξέλιξη, η οποία ανοίγει το δρόμο για τη συμμετοχή της σκανδιναβικής χώρας στο νέο πακέτο στήριξης. Δεν γνωστοποίησε, όμως, τι περιλαμβάνουν οι εμπράγματες εγγυήσεις, στις οποίες φέρεται να συμφώνησε η Αθήνα.

Παράλληλα, επανέλαβε την αντίθεση της κυβέρνησής της στην προοπτική έκδοσης ευρωομολόγων. "Κάθε κράτος είναι υπεύθυνο για το χρέος του και θα συνεχίσει να είναι και αύριο. Δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση μας. Θα παραμείνουμε επικριτικοί απέναντι στα ευρωομόλογα", δήλωσε η Γιούτα Ουρπιλάινεν.

Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ

Με δηλώσεις του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιβεβαίωσε την επίτευξη συμφωνίας. Ανέφερε, όμως, ότι δεν περιλαμβάνει εμπράγματες εγγυήσεις.

«Η Ελλάδα και η Φινλανδία συμφώνησαν, στο πλαίσιο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21 Ιουλίου, σε ένα χρηματοδοτικό σχήμα που επιτρέπει στην Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας να αποφασίσουν τη συμμετοχή της χώρας τους στη νέα δέσμη βοήθειας προς την Ελλάδα, μέσω του EFSF» τόνισε ο Υπουργός Ε. Βενιζέλος.

Το χρηματοδοτικό σχήμα που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες θα υποβληθεί προς έγκριση στο Euro WorkingGroup (Eurogroup σε επίπεδο των εκπροσώπων των Υπουργών). Περιττεύει να σημειωθεί ότι το χρηματοδοτικό αυτό σχήμα δεν έχει κανέναν εμπράγματο χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, "η Φινλανδία είχε θέσει το ζήτημα αυτό τόσο στο Eurogroup όσο και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, επικαλούμενη σοβαρούς εσωτερικούς πολιτικούς λόγους και μια διμερής συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας γύρω από ένα κατάλληλο χρηματοδοτικό σχήμα συμπεριελήφθη στα συμφραζόμενα της απόφασης της 21ης Ιουλίου".

Το υπουργείο καταλήγει στην ανακοίνωσή του, αναφέροντας ότι "το χρηματοδοτικό σχήμα διαμορφώθηκε τελικά σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο κ. Βενιζέλος με τη Φινλανδή ομόλογό του κ.Jutta Urpilainen τις προηγούμενες μέρες, ενώ συνεχίζεται η νομική και τεχνική επεξεργασία».

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου