ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διέλυσαν τις ελπίδες για ευρωομόλογο

διέλυσαν-τις-ελπίδες-για-ευρωομόλογο-425620

Μέρκελ και Σαρκοζί ανακοίνωσαν μια κοινή γαλλογερμανική πρόταση για τη φορολόγηση όλων των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ενώ πρότειναν τον Χέρμαν βαν Ρομπέι ως πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας και η καγκελάριος της Γερμανίας πρότειναν τον Χέρμαν βαν Ρομπέι ως πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωζώνης, όπως ανέφεραν. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προτείνουν να δημιουργηθεί η νέα αυτή θέση, ο κάτοχός της να έχει θητεία διάρκειας δυόμισι ετών, και να την αναλάβει ο σημερινός πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπέι, είπε ο κ. Σαρκοζί.

Γαλλία και Γερμανία σκοπεύουν να προτείνουν οι 17 χώρες μέλη της ευρωζώνης να υιοθετήσουν έναν κανόνα ισοσκελισμού του προϋπολογισμού τους πριν από το καλοκαίρι του 2012 και να τον εντάξουν στα Συντάγματά τους, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Μεταξύ των μέτρων που θα προτείνουν οι δύο ηγέτες τον Σεπτέμβριο είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει έναν φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. «Οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας θα καταθέσουν μια κοινή πρόταση τον επόμενο Σεπτέμβριο», είπε χαρακτηριστικά ο Σαρκοζί. Ο φόρος αυτός αποτελεί «προφανή αναγκαιότητα», σημείωσε από την πλευρά της η Μέρκελ.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι θα επιδιώξουν να διασφαλίσουν καλύτερη οικονομική διακυβέρνηση για την ευρωζώνη μέσω της σύγκλησης, δύο φορές τον χρόνο, συνόδων κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών. Θα προτείνουν επίσης στους εταίρους τους να αποκτήσει η ευρωζώνη ένα μόνιμο πρόεδρο με θητεία 2,5 ετών. Ως πρώτος επικεφαλής της ευρωζώνης προτείνεται ο νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι. Σύμφωνα με τον Σαρκοζί, θα καταθέσουν την πρότασή τους στον Χ.Β. Ρομπέι με επιστολή που θα του στείλουν το πρωί.

«Θέλουμε να εκφράσουμε την απόλυτη βούλησή μας να υπερασπιστούμε το ευρώ, να αναλάβουμε, η Γερμανία και η Γαλλία, τις ευθύνες μας στην Ευρώπη και να έχουμε, σε όλα αυτά τα θέματα, πλήρη ταύτιση απόψεων», σημείωσε ο Σαρκοζί.

Η καγκελάριος της Γερμανίας δεν πιστεύει ότι «το να εκδοθεί ευρωομόλογο είναι κάτι που θα μας βοηθούσε σήμερα», όπως δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με το Γάλλο πρόεδρο. Ο πρόεδρος Σαρκοζί δήλωσε από την πλευρά του πως τα ευρωομόλογα θα έθεταν σε «μεγάλο κίνδυνο» τις χώρες με την καλύτερη αξιολόγηση και ότι δεν θα αποτελούσαν «επιτυχία της διαδικασίας ολοκλήρωσης» της Ευρώπης.

Ο «χρυσός κανόνας»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ θα προτείνουν στα μέλη της ευρωζώνης να υιοθετηθεί και να κατοχυρωθεί στο σύνταγμα κάθε χώρας ένας «χρυσός κανόνας» για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού τους σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους.

Όπως είπαν οι δύο ηγέτες, θα προτείνουν να δεσμευτούν και οι 17 χώρες της ευρωζώνης ότι θα ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους και ότι θα εντάξουν το στόχο αυτό στα συντάγματά τους μέχρι το καλοκαίρι του 2012.

Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι η ευρωζώνη οδεύει προς «μια ενισχυμένη οικονομική ολοκλήρωση» που θα είναι σε θέση να την προστατεύσει σε περίπτωση κρίσης. Οι δύο χώρες είπε, σκοπεύουν να δώσουν το «παράδειγμα» επιβάλλοντας ένα κοινό φόρο στις εταιρείες στη Γαλλία και τη Γερμανία. Ο φόρος αυτός θα είναι εναρμονισμένος στη φορολογική του βάση και θα τεθεί σε ισχύ από το 2013. Όπως είπε ο Σαρκοζί, οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών των δύο χωρών θα προετοιμάσουν τις κοινές θέσεις τους που θα κατατεθούν στις αρχές του 2012 σε ένα γαλλογερμανικό συμβούλιο υπουργών.

Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέκλεισαν ωστόσο την έκδοση ευρωομολόγων. «Αυτό που προτείνουμε εδώ είναι τα μέσα με τα οποία μπορούμε να επιλύσουμε την κρίση τώρα και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία, βήμα προς βήμα… Δεν πιστεύω ότι τα ευρωομόλογα θα μας βοηθούσαν σε κάτι τέτοιο», είπε η Μέρκελ. Ο Σαρκοζί, από την πλευρά του, είπε ότι το Παρίσι έχει ακριβώς την ίδια άποψη για το θέμα των ευρωομολόγων τα οποία μπορεί να υπάρξουν «στο τέλος της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όχι στην αρχή της».

Όσον αφορά το φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών ο Γάλλος πρόεδρος τον χαρακτήρισε «θέμα προτεραιότητας». «Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας θα καταθέσουν μια κοινή πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Σεπτέμβριο», διευκρίνισε.

Οι δύο ηγέτες απέρριψαν εξάλλου την πιθανότητα να αυξηθούν οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) χαρακτηρίζοντάς τους «επαρκείς».

«Είμαι αισιόδοξος για τις οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης και του κόσμου», τόνισε ο Σαρκοζί επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της Γαλλίας «να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της» όσον αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της.

«Δεν είμαι καθόλου απαισιόδοξη όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης», είπε από την πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έφτασε σήμερα (Τρίτη), λίγο πριν από τις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδος), στο Μέγαρο των Ηλυσίων, για να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, με σκοπό να συζητήσουν για τα προβλήματα χρέους στην ευρωζώνη.

Παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου γύρω στις 18:30 τοπική ώρα (19:30 ώρα Ελλάδος) και στη συνέχεια θα έχουν δείπνο εργασίας.

To παρασκήνιο

Σε κλίμα αυξημένων πιέσεων όσον αφορά την έκδοση ευρωομολόγου, η συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Μάλιστα, σήμερα, βουλευτές της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Μέρκελ, με δηλώσεις τους στην εφημερίδα Handelsblatt, αίρουν το ταμπού των ευρωομολόγων, θέμα για το οποίο επισήμως το Βερολίνο δεν θέλει να γίνεται ούτε συζήτηση.

«Οφείλουμε επίσης στη Γερμανία να θέσουμε το θέμα με ποιους όρους θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε τα ευρωομόλογα», δηλώνει ο Μπούρκχαρντ Μπαλτς, ευρωβουλευτής της CDU στο σημερινό φύλλο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας.

«Δεν πιστεύω ότι τα ευρωομόλογα αποτελούν όργανο του σατανά», δηλώνει από την πλευρά του ο βουλευτής της CDU Γιόχαν Βάντεπχουλ. Ο Άρμιν Λάτσετ, εκ των μελών της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος, δήλωσε από την πλευρά του στην ίδια εφημερίδα ότι η Ευρωζώνη οφείλει «να περάσει σε νέα στάδια ολοκλήρωσης» και «σε τελευταίο στάδιο τα ευρωομόλογα» θα πρέπει να περιλαμβάνονται στα διαθέσιμα εργαλεία.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ δήλωσε για μια ακόμη φορά ότι η Γερμανία απορρίπτει την έκδοση ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και διαβεβαίωσε ότι το θέμα δεν θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνάντησης της καγκελαρίου της Γερμανίας με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Τα ευρωομόλογα μετρούν πολλούς υποστηρικτές στην Ευρώπη. Οι τίτλοι αυτοί θα επέτρεπαν στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες να μειώσουν το κόστος δανεισμού τους, θα αύξαναν ωστόσο τα επιτόκια για τις ισχυρότερες οικονομικά χώρες, με επικεφαλής τη Γερμανία.

Θετική για τη συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί η Κομισιόν

«Πολύ θετική» χαρακτήρισε τη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Νικολά Σαρκοζί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοινώνοντας μέσω εκπροσώπου της ότι οι συζητήσεις μεταξύ χωρών-μελών της Ευρωζώνης για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων είναι πάντα θετικές, αν και στο τέλος οι αποφάσεις για αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης χρειάζονται το «πράσινο φως» από όλες τις χώρες.

Αναφερόμενος στην ιδέα έκδοσης του ευρωομολόγου, ο εκπρόσωπος δήλωσε πως η κομισιόν θα προχωρήσει στην κατάρτιση έκθεσης για το κατά πόσο εφικτή είναι η έκδοσή του, αφού το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Κοινοβούλιο εγκρίνουν το πακέτο μεταρρυθμίσεων της οικονομικής διακυβέρνησης για την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου