ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμπανάκι από τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας

καμπανάκι-από-τον-πρόεδρο-της-παγκόσμ-425740

Οικονομική θύελλα μεγαλύτερη αυτής του 2008 προβλέπει ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ με αφορμή το ευρωπαϊκό χρέος.
Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση πολλοί εκφράζουν φόβους για την 6η δόση του δανείου και το σχέδιο σωτηρίας της χώρας μας, λόγω των κλυδωνισμών σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Μετατέθηκε για μετά τα  τέλη Αυγούστου η επίσκεψη του βασικού κλιμακίου της τρόικα. Ενισχύει την «φωνή της» για το ευρωομόλογο η Ελληνική Κυβέρνηση, βλέποντας η πρότασή της να βρίσκει διαρκώς οπαδούς.
 
Στο ευρωομόλογο η λύση 
Την ανάγκη άμεσης έκδοσης ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους συνολικά στην ευρωζώνη και όχι μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας υπογραμμίζει σε σημερινή  συνέντευξή του στο "Πρώτο Θέμα" ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος , Ηλίας Μόσιαλος.

    Ο κ. Μόσιαλος , αναφέρει χαρακτηριστικά, "φάνηκε πόσο δίκαιο είχαμε να επιμένουμε σε μια συνολική ρύθμιση που δεν θα αντιμετωπίζει μόνο το ελληνικό πρόβλημα, αλλά θα δίνει και ένα σαφές μήνυμα στις αγορές ότι η Ευρώπη είναι πλέον αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει τη συλλογική ισχύ της. Αυτό είναι το θέμα. Εδώ υπάρχει μια συλλογική ισχύς που δεν χρησιμοποιείται".

    Τονίζει , ότι " αυτοί οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχαν υπάρξει πολιτικές αποφάσεις για την ενίσχυση του Προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης και ακόμη περισσότερο αν κινούμασταν προς την κατεύθυνση έκδοσης ευρωομολόγου. Το πρόβλημα δεν θα είναι για μας μια μικρή καθυστέρηση που μπορεί να υπάρξει, αλλά η συνολικότερη στροφή της Ε.Ε. προς πολιτικές αποφάσεις", επισημαίνει.

    Αναφερόμενος στις πρόσφατες προτροπές του προέδρου της ΑΔΕΔΥ για μη είσπραξη φόρων κάνει λόγο για υπονόμευση του δημοσίου συμφέροντος και συμπληρώνει "… εξοργίζομαι όταν από συνδικαλιστικά χείλη ακούω προτροπές για μη είσπραξη των φόρων. Αυτό σημαίνει υπονόμευση του δημόσιου συμφέροντος και θα πρέπει η Πολιτεία να το αντιμετωπίσει άμεσα. Δεν είναι δυνατόν σε μια χώρα με τόσο μεγάλη ανεργία όπου ο εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα μπορεί να βρεθεί στο δρόμο την επόμενη ημέρα με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς αποζημίωση να υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι που δεν προασπίζονται το δημόσιο συμφέρον", σημειώνει.

    Σε ότι αφορά τις αλλαγές στη δημόσια τηλεόραση που αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Μόσιαλος αναφέρει , "εξετάζουμε που μπορούν να γίνουν περικοπές δαπανών, γιατί υπάρχουν περιττές δαπάνες. Αυτές θα κοπούν". Επίσης , " αν υπάρχουν επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, γιατί είμαι σίγουρος ότι πάντα υπάρχουν στο δημόσιο τομέα, θα φροντίσουμε να τις ενοποιήσουμε. Θα τα εξετάσουμε όλα αυτά ανά περίπτωση".

    Ο υπουργός Επικαρατείας τονίζει ότι "απώτερος στόχος μας είναι να αναβαθμιστεί το προϊόν που παρέχουν τα δημόσια μέσα ενημέρωσης".

    Όσον αφορά τη δημόσια τηλεόραση "αυτή , αναφέρει , θα διατηρήσει τις συχνότητές της. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα διατηρήσει τον αριθμό τον καναλιών των ραδιοφωνικών ή των τηλεοπτικών που έχει σήμερα. Αλλά οι συχνότητες είναι μια περιουσία του ελληνικού δημοσίου".

Πρόβλεψη για νέα

«οικονομική θύελλα»
Στο μεταξύ η  παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια «νέα και πιο επικίνδυνη φάση», που αφήνει πολύ μικρά περιθώρια ελιγμών στις πιο αναπτυγμένες χώρες, εκτιμά ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ.
Σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται στο αυστραλιανό περιοδικό Weekend Australian, ο κ. Ζέλικ τονίζει ότι «βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας και διαφορετικής θύελλας, δεν είναι η ίδια κρίση με αυτήν του 2008».

«Μέσα στις δεκαπέντε τελευταίες ημέρες, περάσαμε από μια δύσκολη ανάκαμψη-με μια καλή ανάπτυξη για τις αναδυόμενες οικονομίες και χώρες όπως η Αυστραλία και μια μικρότερη για τις πιο αναπτυγμένες χώρες- σε μια νέα και πιο επικίνδυνη φάση», ανέφερε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Εκτίμησε ότι η κρίση στη ευρωζώνη θα μπορούσε να είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας και κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα το συντομότερο.

«Το μάθημα του 2008 είναι ότι όσο πιο πολύ περιμένουμε τόσο αυστηρότερα μέτρα πρέπει να ληφθούν», επεσήμανε.

Κάλεσε το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να διατηρήσει, παρά τις ταραχές, τα μέτρα λιτότητας, τα οποία, όπως είπε, είναι «πραγματικά απαραίτητα».Σημείωσε τέλος ότι η κρίση αυτή μεταφέρει «πολύ γρήγορα από ιστορικής άποψης, την οικονομική ισχύ από τη Δύση στην Κίνα, η οποία όμως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο ρόλο αυτό, ανήσυχη η ίδια από τα δικά της προβλήματα».

 

Προς αναβολή η 6η δόση;
Στο μεταξύ με δεδομένες τις εξελίξεις ήδη στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σπεύδουν να προκαταλάβουν τις εξελίξεις τονίζοντας ότι η ημερομηνία εκταμίευσης της 1ης δόσης που έχει ανακοινωθεί (δηλαδή η 15η Σεπτεμβρίου) είναι ενδεικτική και όχι δεσμευτική.

Αυτό όπως εκτιμούν παράγοντες της οικονομίας δεν είναι τυχαίο και συνδυάζεται άμεσα με το γεγονός ότι υπήρξε και αρχές Ιουλίου εμπλοκή με το ΔΝΤ να καθυστερεί την εκταμίευση των χρημάτων περιμένοντας τις αποφάσεις των Ευρωπαίων.

Αν τεθεί θέμα αλλαγής ή συμπλήρωσης των μέτρων του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου ο χρόνος της εκταμίευσης των 8 δισ. ευρώ (5,8 δισ. από την Ε.Ε. και 2,2 δισ. από ΔΝΤ της έκτης δόσης θα είναι μακρύς

Εξάλλου με την Ιταλία και την Ισπανία, χώρες που βάζουν μεγάλα ποσά τόσο στο πρώτο δάνειο, αυτό των 110 δισ. της Ελλάδας, όσο και στον λεγόμενο μηχανισμό για την κρίση χρέους στην Ευρώπη να έχουν επιτόκια στο δανεισμό τους από τις αγορές αρκετά πάνω απ’ τα επιτόκια που θα πάρουν από τη χώρα μας, αυτή τη στιγμή τα πάντα είναι στον αέρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι Άγκελα Μέρκελ και Σαρκοζί συναντώνται την Τρίτη. Ήδη οι αγορές άρχισαν να χτυπούν τη Γαλλία που είναι ο ένας από τους δύο πυλώνες της ευρωπαϊκής οικονομίας μαζί με τη Γερμανία. Ταυτόχρονα η ΕΚΤ έχει αναγκαστεί να στηρίξει τα ομόλογα των άλλων δυο μεγάλων οικονομιών της Ιταλίας και της Ισπανίας και όλα αυτά ενώ η περιφέρεια (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία) έχει τείνει το χέρι για… δανεικά.

 

Απαγόρευση ανοιχτών πωλήσεων
Εν μέσω της ανησυχίας που εκφράζεται για την εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και τις επιπτώσεις της στις ισχυρές οικονομίες της Ε.Ε., κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος η ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγου. Η έγκυρη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt κάλεσε χθες την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να επιλέξει μεταξύ «ευρωομολόγου ή ευρωκατάρρευσης» ενόψει και της συνάντησης με το Νικολά Σαρκοζί. Υπέρ του ευρωομολόγου ως μόνης λύσης για να μην καταρρεύσει το ευρώ τάχθηκε εξάλλου ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, ο οποίος χαρακτήρισε ημίμετρα τις αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Τέλος τέσσερις χώρες, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο σε μία συντονισμένη κίνηση απαγόρευσαν τις ανοιχτές πωλήσεις μετοχών του χρηματοπιστωτικού κλάδου εξαιτίας των μεγάλων διακυμάνσεων που παρατηρήθηκαν. Ταυτόχρονα, τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) του δημοσίου χρέους των χωρών δέχθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ισχυρότατες πιέσεις, πλησιάζοντας σε επίπεδα ρεκόρ.
 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου