ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών

σε-ελεύθερη-πτώση-το-χρηματιστήριο-αθ-426572

Στο τριψήφιο επίπεδο των 998,24 μονάδων βούλιαξε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατραγράφοντας απώλειες – μαμούθ 6%, ενώ στο βαθύ κόκκινο κινούνται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η Γουόλ Στριτ.

Παράλληλα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε τη Δευτέρα δίμηνη απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων (short selling) στο Χρηματιστήριο, που θα τεθεί σε ισχύ ήδη από την Τρίτη.

Η απόφαση της Κεφαλαιαγοράς για την απαγόρευση του short selling άργησε μερικές χιλιάδες μονάδες. Σήμερα το απόγευμα και αφού ο Γενικός Δείκτης έπεσε κάτω από τις 1.000 μονάδες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συνεδρίασε και μεταξύ άλλων αποφάσισε την διακοπή των ανοικτών πωλήσεων μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.

Αντί η απόφαση να ληφθεί από τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2009 και αργότερα, η Επιτροπή αποφάσισε την άρση ακριβώς στις 1000 μονάδες.

Η απαγόρευση ήλθε μετά από συνεχή αιτήματα παραγόντων της αγοράς αφού το σορτάρισμα στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές ήταν ανηλεές το τελευταίο διάστημα.

Μάλιστα, οι ξένοι επενδυτές όχι μόνο δεν έκλειναν τις θέσεις στις ανοδικές συνεδριάσεις αλλά συνέχιζαν να πωλούν ανοικτά τις τραπεζικές μετοχές

Πάντως, αν το καλοσκεφθεί κανείς η απόφαση θα ευνοήσει μόνο τους ξένους αγοραστές που είχαν την δύναμη και τα κεφάλαια να αγοράζουν μετοχές στις πτωτικές συνεδριάσεις.

Δηλαδή, βασίμως θα μπορούσε να εικάσει ότι απόφαση ελήφθη ύστερα από πιέσεις ορισμένων ξένων κύκλων και αφού προηγουμένως είχαν κερδοσκοπήσει αγρίως άλλα επενδυτικά funds.

Τον πανικό στις αγορές δεν μπόρεσαν τελικά να μετριάσουν, παρά μόνο πρόσκαιρα, ούτε οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ ούτε οι διαβεβαιώσεις των G20, G7 και Κομισιόν περί συντονισμένης δράσης για την εξασφάλιση σταθερότητας στις αγορές.

Το κλίμα, μετά την υποβάθμιση της Ουάσιγκτον από την S&P, την Παρασκευή ήταν έντονα πτωτικό και στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, με τον Dax στη Φρανκφούρτη να βρίσκεται -για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο- κάτω από τις 6.000 μονάδες με πτώση κοντά στο 4%. Οι μεγάλοι δείκτες στη Νέα Υόρκη υποχωρούσαν μεταξύ 2,8% και 3,5% στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης.

 

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου