ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχεί για παγκόσμια κρίση ο Ολι Ρεν

ανησυχεί-για-παγκόσμια-κρίση-ο-ολι-ρεν-426934

Η Συμφωνία της 21ης Ιουλίου δεν έδρασε κατευναστικά στις αγορές, όπως περίμεναν οι ηγέτες της ΕΕ, αναγνώρισε ο Όλι Ρεν στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου.

«Η Συμφωνία θέλει χρόνο να εφαρμοστεί, όμως αγορές επιθυμούσαν άμεση εφαρμογή» είπε σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσει την πίεση που ασκείται τις τελευταίες ημέρες σε Ιταλία και Ισπανία.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση και ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα διάσωσης της Ιταλίας ή της Ισπανίας.

«Δεν πιστεύω ότι οποιαδήποτε από τις δύο χώρες θα χρειαστεί σχέδιο βοήθειας. Τα βασικά οικονομικά τους δεν το δικαιολογούν» εξήγησε.

Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας ανάμεσα στην G7 και την G20: «Η σημερινή κρίση δεν αφορά μόνο την Ευρώπη, αλλά έχει (παγκόσμια) διάσταση και παγκόσμιες συνέπειες. Για αυτό λοιπόν πρέπει να αναζητηθεί μια λύση παγκόσμιας κλίμακας και ο διεθνής συντονισμός διαμέσου της G7 και της G20 είναι κεφαλαιώδης.»

Σχετικά με τη Συμφωνία της 21ης Ιουλίου, δήλωσε ότι αυτή χρειάζεται χρόνο για να υλοποιηθεί τεχνικά, αλλά και να επικυρωθεί από τα κράτη-μέλη.

Νωρίτερα ο Ρεν παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του BBC, στη διάρκεια της οποίας τόνισε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα πρέπει να αξιολογούν συνεχώς τη χρηματοδοτική ικανότητα του μηχανισμού διάσωσης EFSF, ενώ θα πρέπει να εξετάσουν και την ιδέα των ευρωομολόγων μαζί με άλλες επιλογές.

Επαφές Σαρκοζί

με Μέρκελ και Θαπατέρο

Διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Θαπατέρο είχε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της προεδρίας, προσθέτοντας ότι ο Ν.Σαρκοζί παρακολουθεί την κατάσταση στις αγορές «κάθε στιγμή», αν και βρίσκεται σε διακοπές στις γαλλικές ακτές της Μεσογείου.

Παρά τη συμφωνία για ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν πείσει ότι η Ιταλία και η Ισπανία θα αποφύγουν την ευρω-διάσωση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αξιωματούχοι της ΕΕ προτείνουν στους Ευρωπαίους ηγέτες να ανακοινώσουν νέα μέτρα θωράκισης της Ευρωζώνης, όπως η αύξηση των διαθέσιμων πόρων του EFSF, και να δημιουργήσουν ένα τείχος ασφαλείας γύρω από την Ιταλία και την Ισπανία.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ επιχείρησε να καθησυχάσει τις αγορές ανακοινώνοντας την διοχέτευση επιπρόσθετων κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα και διαβεβαιώνοντας ότι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την κεντρική ευρωτράπεζα συνεχίζεται κανονικά.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν την Παρασκευή διεθνείς αναλυτές, ο Τρισέ θα πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα στη μάχη κατά της κρίσης χρέους, καθώς οι αγορές ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, που πραγματοποιήθηκαν από την ΕΚΤ την Πέμπτη, δεν έφεραν θεαματικά αποτελέσματα.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου