ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενίσχυση της Ευρώπης έναντι των αγορών

ενίσχυση-της-ευρώπης-έναντι-των-αγορώ-427061

Καταρρέουν οι αγορές σε όλο τον κόσμο και οι ηγέτες της ευρωζώνης, απ’ όπου ξεκίνησε η κρίση χρέους, τρέχουν πλέον να προλάβουν τα χειρότερα! Οι ευρωπαίοι ηγέτες, οι οικονομικοί αναλυτές, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι αλλά και οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο παρακολουθούν αμήχανοι την οικονομική κατρακύλα και τη μαύρη τρύπα που απειλεί το ευρώ, με τεράστιες επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία.

Ο Ολι Ρεν επιχείρησε χθες να ηρεμήσεις τις αγορές βεβαιώνοντας ότι τον Σεπτέμβριο θα είναι σε πλήρη εφαρμογή το ευρωπαϊκό σχέδιο σωτηρίας της οικονομίας, , ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία για την κατάσταση στις χρηματαγορές με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ενώ την ίδια ώρα, έκκληση διεθνούς συνεργασίας απευθύνουν η Κίνα και η Ιαπωνία, με στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης αναταραχής στις διεθνείς αγορές.

Στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός με επιστολή του στον Μπαρόζο επιμένει στην ενίσχυση της ευρωζώνης για να αντιμετωπίσει την κερδοσκοπική επίθεση των αγορών και η αντιπολίτευση επιμένει στην άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής για τη στήριξη του ευρώ. Ο Αντ. Σαμαράς επανέλαβε την πρόταση για την έκδοση ευρωομόλογου.

Επιστολή σε Μπαρόζο

Την ανάγκη ενίσχυσης του «θεσμικού ιστού» της Ευρώπης, προκειμένου να πάψει η ΕΕ να ακολουθεί τις αγορές και να βρεθεί μπροστά από αυτές, υπογραμμίζει σε απαντητική επιστολή που απηύθυνε στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Εν μέσω της πίεσης που ασκείται από τις αγορές στον πυρήνα πλέον της Ευρωζώνης -κι όχι μόνο στις χώρες της περιφέρειας- ο Μπαρόζο, με επιστολές προς όλους τους αρχηγούς κρατών της ΕΕ, ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών εφαρμογής των πρόσφατων αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής.

Απαντώντας στον πρόεδρο της Κομισιόν, ο κ. Παπανδρέου εκφράζει τη συμφωνία του στην ανάγκη επίσπευσης της εφαρμογής των αποφάσεων, ενώ παράλληλα επαναφέρει το ζήτημα των ευρωπαϊκών θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι απαιτείται και η ενίσχυση του «θεσμικού ιστού» της Ευρώπης, προκειμένου να πάψει η Ενωση να ακολουθεί τις αγορές και να βρεθεί μπροστά από αυτές.

Η Αντιπολίτευση

Την ανάγκη οι χώρες της ευρωζώνης να δείξουν ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, αλλά κυρίως ταχύτητα υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς, αναφέρομενος στα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επαναφέρει την πρόταση για το ευρω-ομόλογο ή τουλάχιστον της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης, «ώστε να καταλάβουν οι κερδοσκόποι ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη, ότι έχει τα πολεμοφόδια να τους αντιμετωπίσει. Μόνον έτσι θα τους αποθαρρύνει και μόνον έτσι θα χαλάσει τα σχέδιά τους» καταλήγει.

Από πλευράς ΣΥΝ τονίζεται ότι οι «πανηγυρισμοί» για τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής φαντάζουν ήδη μακρινοί. «Το θαύμα δεν υπήρξε ποτέ».

«Όταν εμείς υπογραμμίζαμε την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου, η κυβέρνηση έλεγε ότι δίνουμε λάθος σήμα στις αγορές. Σήμερα αυτό καθίσταται αναγκαίο ως ένα πρώτο βήμα ενταγμένο σε μια συνολική δέσμη μέτρων και δομικών αλλαγών που θα υπερβαίνουν το νεοφιλελεύθερο δογματισμό που καθορίζει τις μέχρι τώρα αποφάσεις της ΕΕ».

Από πλευράς Δημοκρατικής Συμμαχίας, η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να δράσει επιθετικά και αποφασιστικά απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται η Ευρωζώνη. Οι ειλημμένες αποφάσεις, πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα και να τεθούν στο τραπέζι προτάσεις ριζοσπαστικής αντιμετώπισης της τακτικής των οίκων αξιολόγησης.

Κατάρρευση

στο Χρηματιστήριο

Δέκατη ημέρα σημαντικών απωλειών για το ελληνικό χρηματιστήριο την Παρασκευή, εν μέσω επικίνδυνα κακού κλίματος στις αγορές διεθνώς. Αν και το αρνητικό κλίμα αντιστράφηκε -έστω πρόσκαιρα- μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, το πρόβλημα παραμένει. Η ευρωζώνη, όπως όλα δείχνουν, έχει μπει στο στόχαστρο των κερδοσκόπων με τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές να σημειώνουν μεγάλες απώλειες.

Οι δηλώσεις δε αξιωματούχων της ευρωζώνης όπως του Ο.Ρεν, που προσπαθούν να πείσουν ότι υπάρχουν εργαλεία, η κατάσταση είναι αντιμετωπίσιμη και ότι τελικά θα αποδειχθεί ότι η Ευρώπη είναι καλά «οχυρωμένη» δεν φαίνεται να αρκούν για να ανατρέψουν την κατάσταση.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.062,00 μονάδες με πτώση 2,25%, ενώ οι συνολικές απώλειες για στις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις φτάνουν το 16,31%. Σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε πτώση 11,81%, ενώ οι απώλειες από τις αρχές του έτους ανέρχονται σε 24,89%.

Στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής ο δείκτης υποχωρούσε έως και 3,6% παρασυρόμενος από τις αισθητές απώλειες στην Ευρώπη εν μέσω έντονων ανησυχιών για πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ και μετάδοσης της κρίσης χρέους στην Ισπανία και Ιταλία.

«Ουσιαστικά η αγορά μας ακολουθεί τις ξένες χωρίς να υπάρχει κάτι που να την διαφοροποιεί», είπε στο Reuters ο Νίκος Γαλούσης επικεφαλής ανάλυσης στην Κάππα Χρηματιστηριακή.

 

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου