ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο στόχαστρο 30.000 καταθέσεις στο εξωτερικό

στο-στόχαστρο-30-000-καταθέσεις-στο-εξωτερ-427764

Σε φορο-ελεγκτικό κλοιό μπαίνουν οι πρώτοι 30.000 Έλληνες με καταθέσεις στο εξωτερικό. Το υπουργείο Οικονομικών έχει πλέον στη διάθεσή του τα πλήρη στοιχεία για τους φορολογούμενους αυτούς, οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν με βάση τις διασταυρώσεις και τις πληροφορίες που έδωσαν στις ελληνικές αρχές οι ξένες τράπεζες στο πλαίσιο εφαρμογής της σύμβασης που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τον ΟΟΣΑ. Μόλις ψηφισθεί η διάταξη του πολυνομοσχεδίου για την άρση του τραπεζικού απορρήτου, θα ζητηθούν τα στοιχεία των εμβασμάτων από τις τράπεζες.

Όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών «στόχος μας δεν είναι εκείνοι οι οποίοι μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό τα οποία τα έχουν δηλώσει στην εφορία αλλά όσοι δηλώνουν, για παράδειγμα, ετήσια εισοδήματα 10.000 ευρώ και βάσει των εμβασμάτων, εμφανίζονται να έχουν καταθέσεις που αντιστοιχούν σε 100.000 ευρώ».

Ο φορολογικός έλεγχος θα ξεκινήσει με τους φορολογούμενους που έστειλαν στο εξωτερικό τα μεγαλύτερα ποσά. Με τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να εντοπίσει όσους δεν μπορούν μέσω του «πόθεν έσχες» να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων.

Τα στοιχεία που αναγράφονται στα εμβάσματα ΑΦΜ φορολογούμενου και ποσό κατάθεσης σε τράπεζα του εξωτερικού θα διασταυρωθούν με τις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων 10 ετών. Περιπτώσεις με μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και χρηματικών ποσών που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό θα ελεγχθούν ενδελεχώς από το ΣΔΟΕ.

Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σκέψεις να δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό να καταβάλουν φόρο 10-15% επί του ποσού των καταθέσεων, προκειμένου να αποφύγουν το φορολογικό έλεγχο που μπορεί να οδηγήσει σε φορολόγηση έως και 45%.

Το δεύτερο επίπεδο ελέγχου θα αφορά στο αν κατεβλήθηκαν οι φόροι επί των τόκων καταθέσεων και σε τρίτο στάδιο, αν τα χρήματα δεν επιστρέψουν στην Ελλάδα, θα επιβληθεί ο τσουχτερός φόρος επί του κεφαλαίου που βγήκε στο εξωτερικό.

40 δις. δολ. στην Ελβετία

Τα κεφάλαια που βγήκαν στο εξωτερικό την τελευταία διετία, έρχονται να προστεθούν σε μια δεξαμενή δισεκατομμυρίων ευρώ που λιμνάζουν επί χρόνια στις τράπεζες της αλλοδαπής αποφεύγοντας τη φορολογία. Μόνο στις ελβετικές τράπεζες οι ελληνικές καταθέσεις, εκτιμάται πως προσεγγίζουν τα 40 δισ. δολάρια.

Από τις αρχές του έτους έως σήμερα εκτιμάται πως έχουν φύγει στο εξωτερικό καταθέσεις ύψους 18 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του 2010 οι εκροές καταθέσεων φτάνουν τα 47 δισ. ευρώ στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Έτσι, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες που έφτανε τα 237,341 δισ. ευρώ στα τέλη του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, περιορίστηκε στα 191,814 δισ. ευρώ στα τέλη Μαΐου, οπότε και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

Τις τελευταίες ημέρες οι προτροπές επιστροφής των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες είναι διαρκείς, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Επαναπατρισμός κεφαλαίων

Τελευταία ευκαιρία δίνει το υπουργείο Οικονομικών στους καταθέτες του εξωτερικού, πριν περάσει σε δραστικά μέτρα

Το υπουργείο Οικονομικών, επί του παρόντος, φαίνεται να δίνει μία τελευταία ευκαιρία, πριν περάσει σε δραστικά μέτρα. Οι καταθέτες του εξωτερικού έχουν προθεσμία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2011 να επαναπατρίσουν ή να δηλώσουν κεφάλαια τα οποία είναι κατατεθειμένα ή επενδεδυμένα στο εξωτερικό.

Ανεξάρτητα αν τα κεφάλαια μεταφέρονται στην Ελλάδα ή αν παραμένουν στην αλλοδαπή θα φορολογηθούν με συντελεστή 8%. Το φόρο θα πληρώσουν όσοι διαθέτουν κεφάλαια που δεν τα δήλωσαν ή για τα οποία δεν καταβλήθηκε φόρος στην Ελλάδα.

Αντίθετα κεφάλαια για τα οποία είχε καταβληθεί φόρος εισοδήματος στην Ελλάδα ή είχαν απαλλαγεί από το φόρο εισοδήματος νόμιμα, μπορούν να εισαχθούν χωρίς την καταβολή φόρου.

Με τη νέα ρύθμιση:

• Τα εισαγόμενα κεφάλαια έπρεπε να υπήρχαν στην αλλοδαπή κατά την 31η Μαρτίου 2011.

• Σε περίπτωση που το φυσικό ή νομικό πρόσωπο επιλέγει τη μεταφορά και όχι την παραμονή των υπόψη κεφαλαίων στο εξωτερικό, τα κεφάλαια αυτά πρέπει να μεταφερθούν σε προθεσμιακό λογαριασμό κατάθεσης στην Ελλάδα διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους. Για το λόγο αυτό θα πρέπει το φυσικό ή νομικό πρόσωπο να διαθέτει ΑΦΜ.

• Κεφάλαια τα οποία είναι επενδεδυμένα σε χρηματοπιστωτικά μέσα τα οποία είναι εισηγμένα σε οργανωμένη αγορά χώρας-πλήρους μέλους του ΟΟΣΑ ή μη και των οποίων ο κάτοχος επιλέγει τη διατήρησή τους στην αλλοδαπή δεν απαιτούν ρευστοποίηση.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου