ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ωρα να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις

ωρα-να-στηριχθούμε-στις-δικές-μας-δυνά-427883

 

Υπέρ ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, που προϋποθέτει τη συνεργασία μεταξύ κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης, τάχθηκε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του σε σύσκεψη με εκπροσώπους τοπικών φορέων της Αρτας, όπου βρίσκεται την Παρασκευή.

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε λάθος πολιτικές του παρελθόντος και επισήμανε ότι δεν πρέπει να λαμβάνουν τις αποφάσεις τα υπουργεία, αλλά να υπάρχει πολιτική αποκέντρωσης. «Τώρα είναι η ώρα να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις και να θέσουμε τις βάσεις για να γίνουμε μια παραγωγική χώρα, αφήνοντας οριστικά πλέον πίσω το παρασιτικό παρελθόν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κλείνοντας την πολύωρη σύσκεψη με τους φορείς του νομού Άρτας.

Αφού επεσήμανε με έμφαση ότι η χώρα απέφυγε τη χρεοκοπία, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η σημαντική μείωση του ελλείμματος δεν αρκεί, γιατί, όπως εξήγησε, «ακόμη κι αν μας έσβηναν όλο το χρέος, πάλι θα είχαμε πρόβλημα, αφού δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε τις τρέχουσες δαπάνες, χωρίς να καταφύγουμε σε δανεισμό».

«Δίνουμε σε διεθνές επίπεδο τη μάχη για το ευρωομόλογο, για να χτυπήσουμε τους φορολογικούς παραδείσους, τη μάχη για τους οίκους αξιολόγησης», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, για να συμπληρώσει ότι εκείνο που προέχει για την κυβέρνηση είναι η προώθηση των απαιτούμενων αλλαγών και η εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού μοντέλου.

Η γεωργία είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα και πρέπει να αναπτυχθεί ο αγροτοδιατροφικός τομέας, στον οποίο η Ήπειρος έχει τεράστιες δυνατότητες, για να επενδύσει σε ποιοτικά προϊόντα, είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετικές επισημάνσεις των ομιλητών που είχαν προηγηθεί.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο ζήτημα της γαλακτοβιομηχανίας της Δωδώνης, που ετέθη στη διάρκεια της σύσκεψης από αρκετούς εκπροσώπους φορέων, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ του «να διατηρηθεί ο συνεταιριστικός της χαρακτήρας», αλλά συμπλήρωσε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες οι τοπικοί φορείς και ειδικά οι συνεταιρισμοί, είτε αγοράζοντας οι ίδιοι τις μετοχές που κατέχει η Αγροτική Τράπεζα, είτε συνεργαζόμενοι με άλλους συνεταιρισμούς, όπως των Καλαβρύτων, που είναι κερδοφόροι.

«Μην αφήνετε το θέμα στην τύχη», προέτρεψε ο πρωθυπουργός τους παριστάμενους, αλλά και τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου, καλώντας τους να βρουν «τα σχήματα που δεν θα αλλοιώνουν τον υφιστάμενο χαρακτήρα» της επιχείρησης. «Δείτε τί συμμαχίες μπορείτε να συνάψετε. Εμείς είμαστε υπέρ της κοινωνικής οικονομίας και θέλουμε όχι μόνον να παραμείνει, αλλά και να μεγαλώσει η συνεταιριστική παράδοση», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο

Νωρίτερα, τις προτάσεις και τα αιτήματα των φορέων της Άρτας και της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου, κατέγραψαν τα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου που συνόδευαν τον πρωθυπουργό και ειδικότερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοίδης, οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, Εργασίας Γιάννης Κουτσούκος, Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Δριβελέγκας, Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου και Υγείας Χρήστος Αηδόνης, καθώς και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία ανακοίνωσε την παραχώρηση του Ξενία της Άρτας στον τοπικό δήμο, αποκλειστικά, όμως, για πολιτιστικές χρήσεις.

Στήριξη στην καινοτομία

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στη διάρκεια της σύσκεψης η τοποθέτηση του επιχειρηματία Γιώργου Παπαχρήστου, ιδιοκτήτη πρότυπου εργοστασίου κατασκευής ανελκυστήρων. Όπως είπε η εταιρία του έχει σχεδιάσει ένα καινοτόμο προϊόν, πρότυπο για όλον τον κόσμο, που είναι ανελκυστήρας, ο οποίος δεν θέλει καθόλου ενέργεια για να κινηθεί, αφού στην κάθοδο ανακτά την ενέργεια που χρησιμοποιεί κατά την άνοδο.

«Δεν είχαμε τα μέσα να το κατασκευάσουμε εδώ και δώσαμε τις γνώσεις μας στο εξωτερικό, από όπου το προϊόν ερχόταν στην Ελλάδα με επιβάρυνση 420% πάνω από το κόστος παραγωγής», είπε, προσθέτοντας ότι, εδώ και ενάμισι μήνα, το καινοτόμο προϊόν παράγεται στην Άρτα και ήδη εξάγεται σε πολλές χώρες, χωρίς, όμως, όπως συμπλήρωσε, «καμία καθοδήγηση από το κράτος».

Ο κ. Παπαχρήστος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να στηριχθεί η καινοτόμα επιχειρηματικότητα, καθώς ο ίδιος δυσκολεύτηκε επί χρόνια για να αναπτύξει την επιχείρησή του, αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα, αφού δεν υπήρχε κανείς αρμόδιος για να απευθυνθεί και μόνο το τελευταίο διάστημα βρήκε αρωγή από τη γενική γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Μπάστα – Γεωργακοπούλου.

Ο κ. Χρυσοχοίδης απάντησε ότι είναι «κρίμα που οι υπηρεσίες που έχουν τις διαθέσιμες πληροφορίες δεν έγινε δυνατό να τις καταστήσουν γνωστές στον επιχειρηματία», για τον οποίο είπε ότι μπορεί να ενταχθεί τόσο στον αναπτυξιακό νόμο, όσο και στο ΕΣΠΑ και τον κάλεσε να απευθυνθεί στο επιμελητήριο, την περιφέρεια και την ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης για να βρει τις πληροφορίες που θέλει.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου