ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραχώρηση κυριαρχίας για τη βοήθεια

παραχώρηση-κυριαρχίας-για-τη-βοήθεια-428302

Να περιοριστεί η κυριαρχία προβληματικών κρατών Ευρωζώνης προτείνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Stern.

«Η (ευρωπαϊκή) ολοκλήρωση πρέπει να προχωρήσει, και κράτη με προβλήματα που λαμβάνουν βοήθεια πρέπει σε αντάλλαγμα να παραχωρούν μέρος της κυριαρχίας τους στην ΕΕ» υποστηρίζει. Παράλληλα, σε επιστολή του που εξασφάλισε το Reuters ξεκαθαρίζει ότι το Βερολίνο είναι αντίθετο στη χορήγηση «λευκής επιταγής» στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την αγορά ομολόγων στην δευτερογενή αγορά.

Η επιλογή αυτή είναι «σε κάθε περίπτωση καλύτερη από το να εκδιωχθούν υπερχρεωμένα κράτη από την ευρωζώνη» εκτιμά, καλώντας έμμεσα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να σταματήσει να ασκεί κριτική στους Ευρωπαίους πολιτικούς.

«Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ… δεν την κριτικάρουμε. Ιδεωδώς, το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και αντίστροφα» λέει.

Επίσης, σε επιστολή του που εξασφάλισε το Reuters, o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει πως η γερμανική κυβέρνηση είναι αντίθετη στη χορήγηση «λευκής επιταγής» στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την αγορά ομολόγων στην δευτερογενή αγορά.

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρούν ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να εξασφαλίσει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της από το 2012, καθώς και ότι μια Σύνοδος Κορυφής δεν θα είναι επαρκής για την αντιμετώπιση την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

 

Αργεί ακόμη η γερμανική «βοήθεια»

«Οικοδομείται βήμα προς βήμα μια ισχυρή Συμμαχία για την Ανάπτυξη ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία» δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης μετά από επικοινωνία με τον Γερμανό ομόλογό του Φ. Ρέσλερ.

Πάντως, η «Σύνοδος Επενδύσεων» που συγκάλεσε την Τετάρτη στο Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρόσλερ δεν κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις, όπως αναφέρει το Reuters.

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός χαρακτήρισε τη συνάντησή του με περίπου 20 αντιπροσώπους επιχειρηματικών συνδέσμων της γερμανικής οικονομίας ως μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της στήριξης της Ελλάδας για επάνοδο στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

«Η σημερινή συνδιάσκεψη επιχειρηματικών συνδέσμων στο Βερολίνο υπό τον Γερμανό Υπουργό Οικονομίας, κ. Ρέσλερ, αποδεικνύει ότι οικοδομείται βήμα προς βήμα με μεθοδικό, τρόπο μια ισχυρή Συμμαχία για την Ανάπτυξη ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία» δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε: «Η ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα σ’ Ελλάδα και Γερμανία, υπό τη μορφή ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών για την ανάκαμψη, είναι στρατηγικής σημασίας, όχι μόνο για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, άλλα πρωτίστως για την οικοδόμηση ενός νέου υγιούς και βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης».

Στην τηλεφωνική συνομιλία, ο κ. Ρέσλερ ενημέρωσε τον κ. Χρυσοχοΐδη για το επενδυτικό ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα της Γερμανίας στη χώρα μας, ενδιαφέρον το οποίο, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης, είναι πραγματικό και έντονο. Τα πεδία της συνεργασίας, σύμφωνα με τον γερμανό Υπουργό, αφορούν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, την προώθηση άμεσων ξένων επενδύσεων σε τομείς υψηλού ενδιαφέροντος (ενέργεια, τουρισμός, διαχείριση απορριμμάτων, τηλεπικοινωνίες, υποδομές), καθώς επίσης και την ενίσχυση της ρευστότητας και την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Τέλος, μετά από πρόσκληση του έλληνα Υπουργού, ο κ. Ρέσλερ, δεσμεύθηκε ότι θα επισκεφτεί την Ελλάδα μετά τις 15 Αυγούστου, φέρνοντας μαζί του αποστολή ειδικών εμπειρογνωμόνων και επιχειρηματιών με στόχο την περαιτέρω εξειδίκευση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου