ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία πέντε σημείων για γερμανικές επενδύσεις

συμφωνία-πέντε-σημείων-για-γερμανικέ-428776

Σε συμφωνία πέντε σημείων για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας κατέληξαν οι επαφές του υπουργού Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη με Γερμανούς αξιωματούχους στο Βερολίνο.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης συμμετείχε την Πέμπτη σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) και συναντήθηκε διαδοχικά με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και τον υφυπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας, κ. Μπέρναρντ Χάιτζερ, με τους οποίους κατέληξαν σε ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν και δρομολογήθηκαν με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2011 οι ακόλουθες πέντε δράσεις:

1. Συζητήθηκε η πρόταση του κ. Σόιμπλε για την παραγωγή και την εξαγωγή ενέργειας από ΑΠΕ από την Ελλάδα προς τη Γερμανία και συμφωνήθηκε η εξειδίκευση της πρότασης από την ελληνική κυβέρνηση και διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

2. Αποστολή εμπειρογνωμόνων της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας (KFW) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα, προκειμένου να αξιολογήσουν το πρόβλημα ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και να υποβάλουν λύσεις και τεχνικές προτάσεις για τη σκοπιμότητα και το περιεχόμενο της δημιουργίας Επενδυτικής-Αναπτυξιακής Τράπεζας στην Ελλάδα.

3. Δημιουργία μεικτής ομάδας Ελλήνων και Γερμανών συμβούλων, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και του Γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχάνων, με στόχο την καταγραφή και την ανάδειξη οικονομικών ευκαιριών για την προσέλκυση μεγάλων γερμανικών επενδύσεων.

4. Επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομίας και Τεχνολογίας, κ. Φίλιπ Ρέσλερ, το φθινόπωρο στην Ελλάδα, με μεγάλη αντιπροσωπεία Γερμανών επιχειρηματιών για περαιτέρω διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών στους τομείς της ενέργειας, των νέων τεχνολογιών, του τουρισμού, της διαχείρισης απορριμμάτων και των υγρών αποβλήτων.

5. Δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας μεταξύ του γερμανικού Συνδέσμου Χονδρικού Εμπορίου, Εξωτερικού Εμπορίου και Υπηρεσιών και των τριών Ελληνικών Συνδέσμων Εξαγωγέων, με στόχο την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τη γερμανική αγορά και ταυτόχρονα την από κοινού ελληνογερμανική οικονομική «διείσδυση» σε τρίτες χώρες.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου