ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοδος στο Χρηματιστήριο, πτώση στα spreads

ανοδος-στο-χρηματιστήριο-πτώση-στα-spreads-428994

Ράλι σημείωσε το Χρηματιστήριο την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε μαζικές τοποθετήσεις σε όλο σχεδόν το φάσμα της αγοράς και κυρίως στις τράπεζες, εν μέσω αισιοδοξίας μετά το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα που συμφώνησε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης.

Την ίδια στιγμή ο οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε, όπως αναμενόταν στην ανακοίνωση για υποβάθμιση της χώρας στην κατηγορία «περιορισμένης χρεοκοπίας» («restricted default»), ανοίγοντας το δρόμο για ανάλογες πιστοποιήσεις και στους άλλους οίκους. Ο χαρακτηρισμός θα διατηρηθεί μέχρι την αλλαγή των ομολόγων με τα νέα μεγαλύτερης διάρκειας.

Ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο σκαρφάλωσε υψηλότερα κατά 5,91% στις 1.286,15 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 161,5 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 7,51%, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 5,72% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης έκλεισε υψηλότερα κατά 6,55%.

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών έκανε «άλμα» 11,76%.

«Βουτιά» στις αποδόσεις ομολόγων

Ραγδαία πτώση σημείωσαν την Παρασκευή, τα ασφάλιστρα κινδύνου και οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ελλάδα και στις περισσότερες ευρωπαϊκές, στον απόηχο της συμφωνίας των ηγετών της Ευρωζώνης για το νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Λίγο μετά τις 15:00, η διαφορά απόδοσης (spread) του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχωρούσε στις 1.143 μονάδες, από 1.361 στο άνοιγμα της αγοράς.

Η απόδοση κατρακυλούσε στο 14,32% από 16,48%, ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η πτώση στο 2ετές ομόλογο, στο 25,68% από 33,41%.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι το «πάρτι» στις αγορές ίσως να μην έχει διάρκεια, καθώς η αγορά θα επικεντρωθεί και πάλι στις ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη (με επόμενο «ασθενή κρίκο» την Ιταλία), καθώς και στο γεγονός ότι το ελληνικό χρέος δεν μειώνεται σημαντικά, ενώ δεν υπάρχει ακόμα απόφαση για αύξηση των κεφαλαίων του EFSF.

Ο οίκος Moody’s ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εξετάζει τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και θα ανακοινώσει «εν ευθέτω χρόνω» τις αποφάσεις της για τυχόν αλλαγές στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας.

Η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα με «Caa1» με αρνητικές προοπτικές (κλίμακα «junk»). Σε ορίζοντα πενταετίας, αναφέρει η Moody’s, οι μισοί φορείς που αξιολογούνται με Caa1 εκπληρώνουν εγκαίρως την αποπληρωμή των χρεών τους και οι υπόλοιποι κηρύσσουν στάση πληρωμών.

Υποβαθμίζι η Fitch

Νωρίτερα, χθες, η Fitch είπε ότι το σχέδιο για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της χώρας σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» («restricted default»).

Την ημερομηνία που λήγει η προτεινόμενη περίοδος της ανταλλαγής ομολόγων ο οίκος θα θέσει την αξιολόγηση της Ελληνικής Δημοκρατίας ως ομολογιακού εκδότη σε «περιορισμένη χρεοκοπία» (restricted default) και θα επιθέσει αξιολογήσεις «χρεοκοπίας» (default) στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που επηρεάζονται.

Ο οίκος θα επαναθέσει νέες αξιολογήσεις στην Ελλάδα και τα πιστωτικά εργαλεία μετά τη χρεοκοπία (post default), όταν το γεγονός της χρεοκοπίας (default) πραγματοποιηθεί με την έκδοση νέων αξιογράφων για τους ομολογιούχους που θα συμμετέχουν στην ανταλλαγή.

«Οι νέες αξιολογήσεις θα είναι κατά πάρα πιθανότητα low speculative grade», υπογραμμίζει ο διεθνής οίκος.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου