ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο δάνειο, αλλά και «επιλεκτική χρεοκοπία»

νέο-δάνειο-αλλά-και-επιλεκτική-χρεοκ-429108

Σε συμφωνία μέτρων που θεωρούνται «ανάσα» για το οικονομικό χρέος της Ελλάδας, αλλά και θωράκισης συνολικά της Ευρωζώνης, κατέληξαν χθες αργά το βράδυ οι ευρωπαίοι ηγέτες, κάτι που επισήμανε αργότερα στις δηλώσεις του και ο Έλληνας πρωθυπουργός. Παράλληλα, εγκρίθηκε η χορήγηση νέου δανείου, που εκτιμάται ότι θα πλησιάσει τα 110 δισ. ευρώ.
Οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας θα επεξεργαστούν και θα ανακοινωθούν σήμερα.
Οι βασικοί άξονες της απόφασης που μας αφορούν, είναι η παράταση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους στα 15- 30 χρόνια, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού και η συμμετοχή των ιδιωτών στην αντιμετώπιση του χρέους. Με τη σημείωση ότι θα συνεχισθούν τα αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα στην Ελλάδα.
Το τελευταίο σημείο, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει του οίκους αξιολόγησης να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα του δημοσίου στη βαθμίδα της επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default), την οποία ωστόσο εκτιμάται ότι θα διατηρήσουν για λιγότερο από 10 ημέρες.
Για τις τράπεζες αυτό σημαίνει ότι αν η ΕΚΤ δεν μεταβάλλει τους τρέχοντες κανονισμούς λειτουργίας της, δεν θα μπορεί να τις χρηματοδοτεί για το συγκεκριμένο διάστημα.
Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο διοικητής της Ευρωτράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ δείχνει διατεθειμένος να βάλει «νερό στο κρασί του» και να συνεχίσει να δέχεται τους ελληνικούς τίτλους ως ενέχυρο.
Το συνολικό πακέτο βοήθειας θα φθάσει τα 158 δις. ευρώ, από τα οποία 109 δις είναι το νέο δάνειο, 37 δισ. ευρώ η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και τα υπόλοιπα 12 δισ. θα προέλθουν από την εξαγορά χρέους.
 
Χαμηλότερο επιτόκο
Με χαμηλό επιτόκιο γύρω στο 3,5% θα δανείζεται το ελληνικό δημόσιο μέσω του νέου χρηματοδοτικού πακέτου που θα καλύψει τις ανάγκες του σε κεφάλαια τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ με την ανταλλαγή ομολόγων θα επιτύχει τον περιορισμό του κόστους σε όσους ομολογιακούς τίτλους αναδιαρθρωθούν σε επίπεδα μεταξύ 3,50% και 3,90%.
Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, το μέσο ετήσιο κόστος δανεισμού για τη χώρα μας τα επόμενα 30 χρόνια θα πέσει στο 5%.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς η λύση που προωθείται για την επαναγορά ομολόγων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα μειώσει το ύψος του ελληνικού χρέους σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%.
 
Τα «αγκάθια»
Σε θρίλερ πολλών ωρών εξελίχθηκε η τελική συζήτηση των ευρωπαίων ηγετών στο προσχέδιο που είχε παρουσιασθεί το μεσημέρι σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους για την ευρωζώνη και ειδικά για την Ελλάδα.
Τα «αγκάθια» σύμφωνα με πληροφορίες, που ανέκυψαν αργά το βράδυ, ήταν η απαλοιφή του όρου «σχέδιο Μάρσαλ» που υπήρχε στο προσχέδιο για την αντιμετώπιση του χρέους στην Ελλάδα, καθώς και η προσθήκη, την τελευταία στιγμή, ενός 15ου σημείου για την τελική απόφαση, στα 14 σημεία του προσχεδίου, σχετικά με το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.
Εκτενής συζήτηση, με διαφωνίες, υπήρξε και για τη συμμετοχή ιδιωτών, με ανταποκριτές ξένων εφημερίδων να σημειώνουν ότι «τέτοια συζήτηση δεν θα γινόταν για μία άλλη χώρα της ευρωζώνης στην ίδια θέση με την Ελλάδα».
 
Νέα κεφάλαια 5 – 7 δισ.  θα χρειαστούν οι τράπεζες 
Η επιμήκυνση των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες θα επιφέρει ένα κόστος μεταξύ 5 και 7 δισ. ευρώ, κεφάλαια τα οποία θα κληθούν να αντλήσουν από τις αγορές.
Πρόκειται για ποσό διαχειρίσιμο συνολικά για το σύστημα. Ορισμένες τράπεζες διαθέτουν «μαξιλάρια» ασφαλείας, ωστόσο υπάρχουν και πιστωτικά ιδρύματα που θα δυσκολευτούν να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια.
Εφόσον δεν τα καταφέρουν με έκδοση νέων μετοχών ή πώληση περιουσιακών τους στοιχείων θα αναγκαστούν είτε να συγχωνευτούν ή να προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που έχει συσταθεί για τη στήριξη τραπεζών που αδυνατούν να καλύψουν με άλλο τρόπο τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.
Τραπεζικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι το παιχνίδι της συγκέντρωσης του κλάδου μόλις άρχισε, σημειώνοντας ότι ο εγχώριος χρηματοπιστωτικός χάρτης θα είναι σύντομα πολύ διαφορετικός από το σημερινό.
 
Ανταλλαγή και επαναγορά ομολόγων

Σύμφωνα με το έγγραφο του IIF, η ανταλλαγή ομολόγων θα συνδυαστεί με επαναγορά χρέους, όπου η ευρωζώνη, το ΔNT και  πιθανόν και τρίτες χώρες με πλεονάσματα θα συνεισφέρουν 30 δισ. ευρώ.

«Η παράταση της διάρκειας των υφιστάμενων ομολόγων προτείνεται να γίνει με αντάλλαγμα  πιστωτικές εξασφαλίσεις από τους δημόσιους φορείς, όπου το συνολικό κεφάλαιο των νέων  ομολόγων που θα ανταλλαγούν ή θα δεσμευθούν στο πλαίσιο της πρότασης θα έχει την εγγύηση  ομολόγων αξιολόγησης AAA με μηδενικό τοκομερίδιο», ανέφερε το έγγραφο.

Η Κομισιόν υπολογίζει τις εξασφαλίσεις στα 30,4 δισ. ευρώ, με άλλα 5 δισ. να προέρχονται από την  συμμετοχή της ευρωζώνης στην επαναγορά χρέους.

Αυτό σημαίνει ότι η καθαρή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα αγγίξει τα 17 δισ. ευρώ περίπου, με τα 71 δισ. να προέρχονται από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, σύμφωνα με το έγγραφο.

«Αυτή η επιλογή οδηγεί σχεδόν βέβαια την Ελλάδα στην "επιλεκτική χρεοκοπία" και γι’ αυτό το λόγο θα απαιτεί έναν μηχανισμό που θα διασφαλίζει πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις αναχρηματοδότησης του ευρωσυστήματος», ανέφερε το έγγραφο.

Το κόστος ενός τέτοιου μηχανισμού θα ανέρχεται μάλλον στα 25 με 35 δισ. ευρώ, αλλά θα χρειαστεί μόνο για το διάστημα που η χώρα θα παραμείνει στην βαθμίδα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Το συνολικό ποσό για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών εκτιμάται στα 25 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το έγγραφο, υπερβαίνονται κατά 15 δισ. τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που έχει ήδη συσταθεί σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη ενίσχυσης των τραπεζών.

Στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ προτείνεται η αύξηση των κεφαλαίων στα 19,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2011.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου