ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύνοδος χαμηλών προσδοκιών για λύσεις

σύνοδος-χαμηλών-προσδοκιών-για-λύσει-429212

Λίγες ώρες απέμειναν για την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής που αναμένεται να δώσει μια “καλή λύση” για την Ελλάδα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ξεκίνησε από χθες ένα μαραθώνιο συναντήσεων με ευρωπαίους ηγέτες και κοινοτικούς αξιωματούχους, δίνοντας το μήνυμα ότι μέσα από τη σωτηρία της Ελλάδας περνά η σωτηρία της ευρωζώνης. Άμεση και βιώσιμη λύση ζήτησε από τον Ε. Μπαρόζο με τον οποίο συναντήθηκε χθες, χωρίς να γίνουν επίσημες δηλώσεις μετά τη συνάντηση. Σήμερα το πρωί, λίγο πριν τη Σύνοδο, ο Γ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με την Α. Μέρκελ, ενώ χθες είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Σ. Μπερλουσκόνι και τον Ν. Σαρκοζί..

Δεν υπάρχει ιδιαίτερη αισιοδοξία για την συμφωνία σε μία λύση που θα ικανοποιεί πλήρως τις ελληνικές απαιτήσεις, ενώ το κλίμα επιβαρύνεται από τη μέχρι χθες αρνητική στάση της Α. Μέρκελ. Κάτι που επιβεβαίωσε ουσιαστικά χθες και ο υφυπουργός Οικονομιών, Π. Οικονόμου, λέγοντας ότι «είναι χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών για τη Σύνοδο».

Με τα σενάρια περί των τελικών “πυλώνων” της “ελληνικής λύσης” να κορυφώνονται τις τελευταίες ώρες, εκείνο που φαίνεται πως τελικώς θα βαρύνει περισσότερο στις αποφάσεις των Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών, είναι ο φόβος όλων για τις … κατακλυσμιαίες επιπτώσεις που θα έχει στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο μια αποτυχία ανάσχεσης της κρίσης χρέους από την Ελλάδα στις γειτονικές της χώρες κι από εκεί πιθανόν και στην “καρδιά” της Ευρωζώνης.

Ανησυχία για τις Τράπεζες

Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα “κατέβει” μια περίπλοκη, σύνθετη, όσο και ριψοκίνδυνη πρόταση που στόχο θα έχει την κατά το δυνατόν πιο πειστική αντιμετώπιση της κατάστασης – μιας και πλέον όλοι στην Ευρώπη αντιλαμβάνονται ότι η κρίση έχει ξεφύγει από τα στενά όρια της Ελλάδας και των λοιπών χωρών του μηχανισμού στήριξης – με παράλληλη αποφυγή, ει δυνατόν, των επιπτώσεων μιας αρνητικής “βαθμολόγησης” της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης, που θα ενέχει κινδύνους πυροδότησης των cds και μεγάλα (;) προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο.

Οι βασικές παράμετροι αυτής της σύνθετης λύσης περιλαμβάνουν μείωση του επιτοκίου δανεισμού των χωρών που σήμερα βασίζουν τη ρευστότητά τους στον υφιστάμενο μηχανισμό, σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση του τραπεζικού κλάδου, αναβάθμιση του ρόλου του προσωρινού μηχανισμού (EFSF) και επαναγορά χρέους με εμπλοκή και της ΕΚΤ σε αυτό (η ΕΚΤ διαθέτει 48 δις ευρώ σε ελληνικά ομόλογα). Στόχος η αποφυγή του ελληνικού selective default αν και τουλάχιστον δύο λύσεις (νέο δάνειο με μειωμένο επιτόκιο, συμμετοχή ιδιωτών με roll over) οδηγούν και τυπικά στη βαθμολόγηση της χώρας μας ως χρεοκοπημένης!

Η ουσία είναι πως οι αγορές και επιφανείς παράγοντές τους πιέζουν τους Ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του μηχανισμού ευρωστήριξης, του EFSF. Πρώτος ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος της ΕΚΤ, τονίζει ότι πρέπει αύριο να αποφασισθεί μια μεγαλύτερη ευελιξία στον EFSF για να αγοράζει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, ενδεχομένως και μια αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων του, λύση που να σημειωθεί ότι μέχρι την ύστατη ώρα απέρριπτε μετά βδελυγμίας το Βερολίνο!

Απόφαση τώρα ζητά ο πρωθυπουργός

Πίεση, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που παρατηρείται στην διαπραγμάτευση στους κόλπους της ΕΕ εν όψει της Συνόδου Κορυφής, ασκεί ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, ο οποίος έχει διμερείς επαφές στις Βρυξέλλες και το απόγευμα συναντήθηκε με τον Ζοζέ Μπαρόζο. Στον αντίποδα των δηλώσεων της Γερμανίδας καγκελαρίου, ο Γ.Παπανδρέου ζήτησε ισχυρό μήνυμα από την ΕΕ και έκανε λόγο για Σύνοδο Κορυφής που θα αποτελέσει ορόσημο επιτυχίας ή αποτυχίας για την πορεία της Ευρωζώνης.

Πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ζοζέ Μπαρόζο, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Κοέλιο, τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι, της Ισπανίας Χοσέ Θαπατέρο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Να κρατήσουμε χαμηλά τον πήχη ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, συμφωνώντας με την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε θεαματικά αποτελέσματα.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, o πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη αποστολής ισχυρού μηνύματος στις αγορές και λήψης αποφάσεων που θα αποδείξουν ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.

Η Ελλάδα κάνει ότι μπορεί, αλλά δεν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης και των προβλημάτων που αυτή αντιμετωπίζει, επισήμανε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εργαστεί ώστε να επιλύσει τα συστημικά προβλήματα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η μετάδοσή της κρίσης και σε άλλες οικονομίες, όπως η ιταλική και η ισπανική, και παρατήρησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα των spread της Ιταλίας ή της Ισπανίας, για παράδειγμα.

«Η αυριανή Σύνοδος Κορυφής θα αποτελέσει ορόσημο επιτυχίας ή αποτυχίας για την πορεία της Ευρωζώνης» επισήμανε ο Γ.Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, σημειώνοντας ότι αυτό θα δημιουργούσε αίσθηση ασφάλειας στις αγορές.

«Κόκκινες γραμμές»

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ.Παπανδρέου θα εμφανιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σήμερα Πέμπτη με τέσσερις «κόκκινες γραμμές», ενώ συνομιλητές του υποστηρίζουν ότι «αν δεν υπάρχει ωφέλιμη συμφωνία για την χώρα, θα πει "όχι"».

Οι τέσσερις «κόκκινες γραμμές» αφορούν:

1. Την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος.

2. Τη βιωσιμότητα του χρέους.

3. Το χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων.

4. Την προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Για τις θέσεις της κυβέρνησης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς την Τρίτη ο πρωθυπουργός και όπως όλα δείχνουν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησαν από τον Γ.Παπανδρέου να μην αποδεχθεί την επιλεκτική χρεοκοπία.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται να δηλώνει αποφασισμένος να μην αποδεχτεί μια απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής που δεν είναι συμφέρουσα για τη χώρα.

Ενδεικτικό είναι ότι δεν διαψεύδεται από την κυβέρνηση η φράση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη, ο οποίος μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Παπανδρέου, ανέφερε πως ο πρωθυπουργός του είπε: «Αν δεν είναι ωφέλιμη η συμφωνία για μας, θα πάρω το αεροπλάνο και θα γυρίσω πίσω».

Στο ίδιο μήκος κύματος, μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου σημείωνε ότι αν η λύση δεν συμφέρει τη χώρα «θα πούμε όχι» και τόνιζε πως «ένα είναι βέβαιο, δεν θα πάμε με κατεβασμένα τα χέρια».

«Kαθοριστική για το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης» χαρακτήρισε, σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης.

«Ο πρωθυπουργός δίνει τη μάχη για να εγγυηθούμε ότι η Ελλάδα θα μείνει όρθια, με ελπίδα και προοπτική για τους πολίτες της», επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε και στην οποία προσθέτει: «Δίνει τη μάχη για να είναι το χρέος βιώσιμο και να μειωθούν τα βάρη για τους πολίτες. Για την προστασία των καταθέσεων και την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Αυτές είναι για εμάς, οι κόκκινες γραμμές που υπηρετούν το εθνικό συμφέρον».

Π.Οικονόμου: «Χαμηλά ο πήχης»

Να κρατήσουμε χαμηλά τον πήχη για τα αποτελέσματα της Συνόδου, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Όπως είπε, επικροτεί τη δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μερκελ, η οποία την Τρίτη άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει συνολική λύση, λέγοντας: «Μην περιμένετε κάτι θεαματικό» από τη Σύνοδο Κορυφής.

Ερωτηθείς για τα σενάρια λύσης του ελληνικού ζητήματος, ο κ. Οικονόμου εξέφρασε την άποψη ότι «οποιαδήποτε πρόταση λύνει τον πρόβλημα της Ελλάδας είναι καλή. Μας χρωστάνε μια λύση, βάσει των όσων ψηφίσαμε στο Μεσοπρόθεσμο».

Σχετικά με το θέμα της επιλεκτικής χρεοκοπίας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως «δεν θα χαρακτηριστεί πιστωτικό γεγονός η συμμετοχή των ιδιωτών. Η επιλεκτική χρεοκοπία δεν εμπίπτει στην κατηγορία του πιστωτικού γεγονότος».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου