ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καλό αποτέλεσμα» αναμένει το Βερολίνο

καλό-αποτέλεσμα-αναμένει-το-βερολί-429616

Αχνά χαμόγελα στους κόλπους της Ευρωπαικής Ένωσης εν όψει της συνόδου κορυφής την Πέμπτη.

Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας διαβεβαιώνει πως η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, θα είναι εκεί και μάλιστα περιμένει με αισιοδοξία τα αποτελέσματα, ενώ στο παρασκήνιο συζητείται κούρεμα έως 30% των ελληνικών ομολόγων.

Οι Γερμανοί τώρα εκτιμούν πως από τη Σύνοδο Κορυφής θα σταλεί ένα καθησυχαστικό μήνυμα στις αγορές που θα διαβεβαιώνει τους επενδυτές ότι η ευρωζώνη έχει σημειώσει σαφή πρόοδο για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
 

Επίσης όπως έγινε γνωστό από την εφημερίδα Financial Times, αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη τηλεφωνική διάσκεψη μεταξύ των Βρυξελλών και των χωρών της Ευρωζώνης  για να οριστικοποιηθεί η απόφαση σχετικά με το πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Της τηλεφωνικής διάσκεψης, μία ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης που έχει συγκληθεί από τον Πρόεδρο της ΕΕ κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι, θα έχει προηγηθεί ο υπολογισμός του κόστους για τους ιδιώτες πιστωτές, ιδιαίτερα τις τράπεζες – με βάση τα διαφορετικά σενάρια συμμετοχής τους στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Ο υπολογισμός αυτός εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τις επόμενες 24 έως 48 ώρες, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμμετέχουν σε δύο επείγουσες και παράλληλες διαπραγματεύσεις – η μία γίνεται με τους ιδιώτες πιστωτές και η άλλη μεταξύ τους – σε μία προσπάθεια να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα πριν από τη σύνοδο της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερ εξάλλου , η γερμανική ασφαλιστική εταιρία Allianz (Αλιάντς), που είναι ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ταμείου στον κόσμο επενδύσεων σε ομόλογα Pimco, τάσσεται υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους που έχουν ιδιώτες επενδυτές κατά 25% έως 30%.

Επίσης, τραπεζικές πηγές δήλωναν στο Ρόιτερ την περασμένη εβδομάδα ότι έχει συζητηθεί "κούρεμα" κατά 30% έως 50% της αξίας του ελληνικού χρέους που έχουν στην κατοχή τους. 

Μηνύματα και από Γαλλία

Τη βάσιμη ελπίδα εξάλλου ότι οι οριστικές αποφάσεις για το νέο σχέδιο ενίσχυσης της Ελλάδας θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου κορυφής της ευρωζώνης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, εξέφρασε με δηλώσεις της και  η εκπρόσωπος Τύπου και υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας Βαλερί Πεκρές. Η γαλλίδα αξιωματούχος σημείωσε ότι οι σχετικές δηλώσεις της Αγκελα Μέρκελ, με τις οποίες η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι επιθυμεί να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα την Πέμπτη, αποτελούν προάγγελο θετικών εξελίξεων.

Επίσης σε σημερινό άρθρο του στη γαλλική Le Monde ο οικονομολόγος Ζιλ Ντιφρενό (καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Aix – Marseille και συνεργάτης του κορυφαίου ινστιτούτου οικονομικών μελετών της χώρας CEPII) εκτιμά ότι υπάρχουν δύο λύσεις για το ελληνικό πρόβλημα. Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να αφεθεί η Ελλάδα να εφαρμόσει αναπτυξιακή πολιτική προκειμένου να βγει από το φαύλο κύκλο της λιτότητας, της ύφεσης και της διόγκωσης του χρέους.

Ο γάλλος οικονομολόγος εκτιμά ότι μετά από μία δεκαετία τα δημοσιονομικά της Ελλάδας θα μπορούσαν να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η δεύτερη -και ακόμα πιο «αιρετική» πρόταση- είναι η εθελοντική διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους από τους ξένους πιστωτές προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο ντόμινο στην ευρωζώνη που θα προκαλούσε η οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου