ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξορκίζουν τώρα την επιλεκτική χρεοκοπία

ξορκίζουν-τώρα-την-επιλεκτική-χρεοκο-429808

Η ανακοίνωση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Χέρμαν βαν Ρομπάι της σύγκλησης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την προσεχή Πέμπτη πυροδότησε πληθώρα σεναρίων γύρω από την περιβόητη – πια – λύση του ελληνικού προβλήματος χρέους.

Το γεγονός πως λίγες μόνον ώρες νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ είχε δηλώσει ότι "μια σύνοδος κορυφής θα ήταν δικαιολογημένη μόνο όταν οι χώρες της ευρωζώνης θα έχουν συμφωνήσει για τον τρόπο στήριξης της Αθήνας", αυτομάτως μπορούσε πια να εκληφθεί ως προαναγγελία αυτής της λύσης, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η ανακοίνωση του κυρίου βαν Ρομπάι θα στερείτο βάσης

Οι φωνές στην Ευρώπη για λύση στο πρόβλημα του χρέους χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτή η επιλεκτική χρεοκοπία πληθαίνουν ενόψει της σύγκλησης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης την Πέμπτη.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουά επεσήμανε την ανάγκη να βρεθεί μια αποτελεσματική λύση που δεν θα περιλαμβάνει την επιλεκτική χρεοκοπία ως μέρος της.

Κατά της ελληνικής χρεοκοπίας τάχθηκε και ο Έντβαλντ Νοβότνι, μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ, ενω ανάλογης λογικής ήταν η παρέμβαση πέντε πρώην ηγετών, οι οποίοι με άρθρο τους στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ζητούν να υπάρξει ένα σαφές όραμα για την επόμενη μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ.

Το άρθρο συνυπογράφουν οι Ζακ Ντελόρ, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φελίπε Γκονζάλες, πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, Ρομάνο Πρόντι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ετιέν Νταβινιόν, πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Αντόνιο Βιτορίνο, πρώην επίτροπος από την Πορτογαλία.

 

Κριτική στη Γερμανία

Στο άρθρο γίνεται κριτική στη γερμανική κυβέρνηση για την αδυναμία να δώσει μια πειστική απάντηση, ενώ χαρακτηριστικά τονίζεται ότι "σαφές όραμα για την Ευρώπη σήμερα σημαίνει ότι θα κάνει τα πάντα ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας, γιατί κανείς σήμερα δεν μπορεί να μετρήσει τις επιπτώσεις. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον ελληνικό λαό που υποφέρει. Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη άλλωστε σημαίνει ότι τα κράτη και οι οικονομικοί θεσμοί συμμετέχουν για να ξαλαφρώσουν οι πολίτες της χώρας που είναι σε δύσκολη θέση, από το βάρος που φέρουν".

Η γερμανική στάση είναι ένα ερωτηματικό, υπό την έννοια ότι επισήμως η κυβέρνηση Μέρκελ εξακολουθεί να επιμένει στη συμμετοχή ιδιωτών στη λύση, παρόλο που το rollover μέσους του ιδιωτικού χρέους θα θεωρηθεί ως πιστωτικό γεγονός από τους οίκους αξιολόγησης.

Και μπορεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Βεστερβέλε να δήλωσε το Σάββατο ότι η Ευρώπη θα στείλει μήνυμα στις αγορές, ωστόσο οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες επιμένουν ότι θα πρέπει να υπάρξει μία λύση με "κούρεμα" των ομολόγων κατά 50% τουλάχιστον.

 

Σε ελληνικά χέρια

Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να προσβλέπει σε μία λύση με επιμήκυνση του χρέους, πρόσθετη οικονομική βοήθεια και χαμηλότερο επιτόκιο.

Και μπορεί αρκετοί να μιλούν για ανάγκη κάποιου τύπου αναδιάρθρωσης και για την Πορτογαλία και για την Ιρλανδία, το ζητούμενο όμως για την Ελλάδα είναι άλλο: από τις 91 τράπεζες που συμμετείχαν στα τεστ αποκαλύφθηκε ότι στο σύνολο του ελληνικού χρέους που κυκλοφορεί ΣΗΜΕΡΑ, το 67% βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, το 8% σε γαλλικές τράπεζες και το 9% σε γερμανικές! Με πιο απλά λόγια κάθε συζήτηση για συμμετοχή ξένων ομολογιούχων σε ROLL OVER έχει μάλλον περιορισμένο αν όχι μηδενικό αποτέλεσμα!

Παράλληλα ο κίνδυνος απομείωσης των κεφαλαιακών θέσεων των ξένων τραπεζών σε περίπτωση ενός ελληνικού "πιστωτικού γεγονότος" μοιάζει τώρα πια μικρότερος των αρχικών προβλέψεων!

Και κάπου εδώ επανερχόμαστε στα πρωινά σενάρια του Economist που υποστηρίζει ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να βοηθήσει τις μεσογειακές χώρες, είτε αγοράζοντας ομόλογα μέσω της ΕΚΤ, είτε εκδίδοντας ευρωομόλογα.

Στην πραγματικότητα για να … "περπατήσει" η λύση της επαναγοράς ελληνικού χρέους, ΠΡΕΠΕΙ να πουλήσει ομόλογα η ΕΚΤ στην τρέχουσα, αγοραία τιμή τους. Η οποία από τα collateral των ελληνικών τραπεζών αλλά και από τις διαδοχικές παρεμβάσεις της στη δευτερογενή αγορά έχει συγκεντρώσει ελληνικά ομόλογα πολλών δεκάδων δις ευρώ με μέση τιμή κτήσης στο 75% με 78% της ονομαστικής τους αξίας. Άρα στο υποθετικό σενάριο της επαναγοράς χρέους απευθείας από την ΕΚΤ η Ελλάδα υπολογίζεται ότι με μια κίνηση θα μειώσει το χρέος της κατά 15 με 17 δισ. ευρώ!!!

 
ΚΚΕ: Η Ε.Ε. δεν έχει σχέδιο σωτηρίας
«Η Ε.Ε. δεν έχει, ούτε γίνεται να αποκτήσει σχέδιο σωτηρίας του λαού. Το μόνο σχέδιο που έχει είναι αυτό της εξόντωσης των λαϊκών δικαιωμάτων. Η όποια συμφωνία τους για τη διαχείριση της κρίσης θα αποδειχθεί πρόσκαιρη», αναφέρει το ΚΚΕ για την έκτακτη σύνοδο κορυφής την προσεχή Πέμπτη.

«Ο λαός δεν επιτρέπεται να έχει πια αυταπάτες. Μπορεί να εμποδίσει, μπορεί να σωθεί από τη μόνιμη πτώχευση που τον οδηγούν, μόνο με την οργανωμένη πάλη για λαϊκή εξουσία, αποδέσμευση από την ΕΕ και διαγραφή του χρέους», τονίζει.

 
«Οι ηγετικές δυνάμεις τις Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να αντιληφθούν ότι η ενωμένη Ευρώπη βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της. Ήρθε η ώρα για γενναίες αποφάσεις και οριστικές λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για χρονοτριβή. Κάθε μέρα που περνάει λειτουργεί σε βάρος των κρατών της ευρωζώνης και υπέρ των αδηφάγων χρηματαγορών», αναφέρει η Δημοκρατική Αριστερά για την έκτακτη σύνοδο κορυφής, την ερχόμενη Πέμπτη.

«Η λήψη των αναγκαίων μέτρων από την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων δεν είναι επαρκής για να καταπολεμήσει την κρίση χρέους. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και για αυτό απαιτούνται πολιτικές λύσεις πανευρωπαϊκού χαρακτήρα», επισημαίνει.

«Η Ε.Ε πρέπει επιτέλους να αποδείξει ότι όταν θέλει, μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα. Αρκεί οι ηγέτες της να αντιληφθούν ότι το συμφέρον της Ευρώπης εμπεριέχει μεσομακροπρόθεσμα τα εθνικά συμφέροντα. Στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής πρέπει όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», καταλήγει στην ανακοίνωσή της.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου