ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέρασαν τα τεστ αντοχής οι ελληνικές τράπεζες

πέρασαν-τα-τεστ-αντοχής-οι-ελληνικές-τ-429941

Οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα τεστ αντοχής (stress test) της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής με επιτυχία, καθώς παρά τις δυσμενείς προβολές των ασκήσεων ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων τους (core tier 1) ήταν υψηλότερος από το εποπτικό όριο των 5%.

Πίνακας μετά τη λήψη των πρόσθετων προβλέψεων:

Εθνική Τράπεζα

Με επίδοση 7,7% η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, ξεπέρασε με άνεση το κρίσιμο όριο του 5%.

Eurobank

Με επίδοση 7,6% (μετά την πρόβλεψη για λήψη πρόσθετων μέτρων) η τράπεζα ξεπέρασε το κρίσιμο όριο του 5%.

Alpha Bank

Με επίδοση 7,4% ξεπέρασε το κρίσιμο όριο του 5%.

Τράπεζα Πειραιώς

Με επίδοση 5,3% η τράπεζα ξεπέρασε το κρίσιμο όριο του 5%.

Αγροτική Τράπεζα

Με επίδοση 6% (μετά την πρόβλεψη για λήψη πρόσθετων μέτρων) η τράπεζα ξεπέρασε το κρίσιμο όριο του 5%.

Τράπεζα Κύπρου

Με επίδοση 6,2% η τράπεζα ξεπέρασε το κρίσιμο όριο του 5%.

Μarfin Popular Bank

Με επίδοση 6,2% η τράπεζα ξεπέρασε το κρίσιμο όριο του 5%.  

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της άσκησης προσομείωσης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος έκανε λόγο για «ενθαρρυντικά αποτελέσματα όσον αφορά την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών μας, οι οποίες ακολουθώντας και τις προτροπές της Τράπεζας της Ελλάδος, προχώρησαν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και δρομολόγησαν επιχειρηματικές κινήσεις με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της θέσης τους, παρά τις δυσκολίες του περιβάλλοντος».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία επιβάλλουν όχι απλώς συνέχιση, αλλά ένταση των προσπαθειών. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις τράπεζες προς την κατεύθυνση αυτή».
Τα ακραία σενάρια στα οποία υπεβλήθησαν οι ελληνικές τράπεζες περιλάμβαναν επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών, της χρηματιστηριακής αγοράς, και της αγοράς ακινήτων, αλλά και την πιθανότητα μεγάλης μείωσης των αξιών των ομολόγων, που κατέχουν οι τράπεζες. Η απομείωση αυτή στο trading χαρτοφυλάκιο ήταν της τάξης του 23% και στο banking χαρτοφυλάκιο εφαρμόσθηκε πρόβλεψη για «αναμενόμενη ποσοστιαία ζημιά» 14,5%.

Στα τεστ προσομοίωσης περιλαμβάνουν αποτελέσματα για δύο περιόδους αναφοράς: Η πρώτη μέχρι τον Απρίλιο 2011 και η δεύτερη μετά. Στόχος να καταδειχθεί πως μετά από συγκεκριμένες ενέργειες και αποφάσεις οι τράπεζες ενίσχυσαν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου