ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτακτη Σύνοδος για το ελληνικό χρέος

εκτακτη-σύνοδος-για-το-ελληνικό-χρέος-430017

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι επανήλθε χθες στο ζήτημα της σύγκλησης έκτακτης συνόδου κορυφής για την έγκριση του επόμενου προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας, προαναγγέλλοντας τη σύνοδο για την επόμενη Πέμπτη 21 Ιουλίου. Κάτι που σημαίνει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν τελικά σε ένα σχέδιο για τη σωτηρία της Ελλάδας.

«Στην ημερήσια διάταξη θα είναι η χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της και η μελλοντική χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος», σημειώνει σε ανακοίνωση που διένειμε μέσω e-mail ο βαν Ρομπάι. Ο ευρωπαίος πρόεδρος εξηγεί ότι η έκτακτη σύνοδος θα προσδώσει αυξημένο πολιτικό κύρος στις προσπάθειες υπέρβασης της κρίσης χρέους.

Το πρωί ο εκπρόσωπος της γερμανικής Στέφεν Ζάιμπερτ είχε δηλώσει ότι μια σύνοδος κορυφής θα ήταν δικαιολογημένη μόνο εάν επρόκειτο να εγκριθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα. «Μια σύνοδος έχει νόημα όταν οι χώρες της ευρωζώνης θα έχουν συμφωνήσει για τον τρόπο στήριξης της Αθήνας», είχε πει χαρακτηριστικά ο Ζάιμπερτ.

Προειδοποιεί ο Σόιμπλε

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποιεί ότι η κρίση χρέους της Ελλάδας απειλεί στο μεταξύ ολόκληρη την ευρωζώνη.

"Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να αντέξει και να εξυπηρετήσει το χρέος της", είπε σε συνέντευξή στην Westdeutsche Allgemeine Zeitung, ενώ εκτίμησε ότι οι αγορές αμφιβάλλουν ότι αυτό θα το καταφέρει η κυβέρνηση της Αθήνας.

"Η κρίση εμπιστοσύνης που προκλήθηκε από την Ελλάδα στο μεταξύ συνιστά κίνδυνο για το ευρώ ως σύνολο. Γι΄ αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε πειστικά αυτό το πρόβλημα", σημείωσε.

Ο Σόιμπλε απέρριψε εκ νέου τη θέσπιση ευρωομολόγου και παρά την αναταραχή στις αγορές ζήτησε να επικρατήσει σύνεση.

Κορυφώνεται η πίεση

Την ίδια ώρα κορυφώνεται η πίεση στην καγκελάριο Μέρκελ να αποφασίσει γρήγορα για τον τρόπο που θα συμβάλλουν οι ιδιώτες πιστωτές στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, καθώς το ΔΝΤ και Ιταλοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα υπονομεύει την Ευρωζώνη, αναφέρει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times.

Το ΔΝΤ τόνισε τον κίνδυνο από μία περαιτέρω καθυστέρηση στην τακτική έκθεση οικονομικής αξιολόγησης που ετοιμάζει για την ομάδα των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G20), όπου αναφέρει ότι η αποτυχία να αντιμετωπισθεί η ελληνική κρίση απειλεί τις τράπεζες και τη σταθερότητα των κρατικών χρεών σε όλο τον κόσμο.

Το δημοσίευμα επισημαίνει την αντίδραση της Μέρκελ στην πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Σε δηλώσεις της που έκανε από την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, η καγκελάριος είπε ότι η Γερμανία θέλει να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία, αλλά η λύση πρέπει να είναι "λογική".

Ρεν: Θα φτάσουμε σε λύση για την Ελλάδα

«Έχουν πέσει στο τραπέζι, επιλογές που δραστηριοποιούν και τους ιδιώτες. Πρέπει, όμως, να είμαστε βέβαιοι ότι οι τρόποι και μέθοδοι που θα υιοθετηθούν δεν θα προκαλέσουν κάποια αρνητική αντίδραση», τονίζει σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» ο επίτροπος Όλι Ρεν, αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας.

«Η επαναγορά του ελληνικού χρέους είναι μια επιλογή. Και στηρίζεται από την διεθνή τραπεζική κοινότητα που εκπροσωπείται από το International Institute of Finance. Αλλά υπάρχουν και άλλες δυνατότητες. Κανείς, δυστυχώς, δεν διαθέτει μαγικό ραβδί. Κάθε επιλογή έχει τα υπέρ και τα κατά της και αυτό εξηγεί για ποιο λόγο η συζήτηση είναι τόσο έντονη. Αλλά θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε λύση» προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα αγοράς των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, ο ευρωπαίος επίτροπος υπογραμμίζει: «Αξιολογούμε διάφορες δυνατότητες. Η επιμήκυνση της λήξης του δανείου είναι ένας τρόπος για να μειωθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κράτη που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Η αναθεώρηση της πολιτικής για τα επιτόκια που ασκεί το Efsf είναι μια άλλη δυνατότητα η οποία μελετάται. Η διεύρυνση των μέσων που μπορεί να χρησιμοποιήσει το Ταμείο για να παρέμβει στις αγορές είναι μια παράμετρος που επίσης εξετάζεται. Η Επιτροπή, από την αρχή της κρίσης, έχει ζητήσει να μπορεί να έχει στην διάθεσή της όσα περισσότερα μέσα παρέμβασης γίνεται. Τώρα φαίνεται πως δημιουργείται η αναγκαία συναίνεση».

 

Πρόταση – σοκ

Ακόμα μια “πρωτότυπη” ιδέα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη έχει ο ισχυρός άνδρας της Pimco, της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων σε ομόλογα παγκοσμίως, κ. Μοχάμεντ Ελ Εριάν!

Με άρθρο του στους Financial Times ο κύριος Ελ Εριάν επιμένει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να … “αναδιαρθρώσει τα χρέη της περιφέρειας, να επανακεφαλαιοποιήσει την ΕΚΤ και να αποκαταστήσει τις συνθήκες ανάπτυξης”. Σε αντίθετη περίπτωση προβλέπει πλήρη … εκτροπή των προσπαθειών της ΕΕ για περαιτέρω συνοχή και αύξηση της επιρροής της στη διεθνή σκηνή.

Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι οι Ευρωπαίοι, έστω και αργά, δείχνουν να αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης, γράφει ο επικεφαλής της Pimco, στο άρθρο του. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να χρονοτριβεί στη λήψη αποφάσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο τώρα οι Ευρωπαίοι καλούνται να επιλέξουν “ανάμεσα στην μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση ή στη χορήγηση «εκπαιδευτικών αδειών» σε κράτη-μέλη, προκειμένου να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους”!

Με δυο λόγια επαναφέρει παλαιότερη πρότασή του για προσωρινή (;) έξοδο από το ευρώ της Ελλάδας (αλλά και της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας σε δεύτερο χρόνο), προκειμένου ΚΑΙ η ΕΕ να μην κινδυνεύσει με περαιτέρω αποσταθεροποίηση ΚΑΙ τα κράτη με προβλήματα να αποκτήσουν την ευελιξία να διαχειριστούν εκτός “ενιαίας νομισματικής πολιτικής” τα προβλήματα χρέους τους.

Σε ανάλογους τόνους αλλά όχι με … θετική προοπτική “βλέπει” τις εξελίξεις της κρίσης στη ζώνη του ευρώ η Morgan Stanley. Η οποία, στο τελευταίο της report, προβλέπει περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης στην Ευρωζώνη κυρίως λόγω των ισχνών έως μηδενικών προοπτικών ανάπτυξης στο ήμισυ σχεδόν των κρατών-μελών.

Στο ίδιο report εκτιμά ότι “οι πρωτοβουλίες των ευρωπαϊκών αρχών για την επίλυση της κρίσης είναι τελικά πιθανό να οδηγηθούν σε αποτυχία”, ενώ αμφιβάλλει ευθέως για την ικανότητα των πολιτικών να επιτύχουν μια τελική και ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα της κρίσης!

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου