ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

νέα-ρύθμιση-για-τα-ληξιπρόθεσμα-χρέη-430382

Νέα ευκαιρία σε χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε μία προσπάθεια να εισπραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα από το συνολικό ποσό των 41 δισ. ευρώ που ανέρχονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη 900.000 πολιτών.

Το υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες που δίνει ο φορολογικός νόμος στους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες να υπαχθούν σε πρόγραμμα ρύθμιση εξόφλησης χρεών, εξέδωσε απόφαση με την οποία δίνει νέα ευκαιρία σε χιλιάδες οφειλέτες να ενταχθούν στην υφιστάμενη ρύθμιση. Αυτό μπορεί να το πράξουν ακόμη και στην περίπτωση που αγνόησαν τη ρύθμιση, η οποία ισχύει από τις 29 Οκτωβρίου 2010 .

Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, οι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες, εφόσον ζητήσουν να υπαχθούν σε πρόγραμμα εξόφλησης των χρεών, μπορούν να το πράξουν καταβάλλοντας το οφειλόμενο ποσό σε δόσεις αντί για εφάπαξ. Οι δόσεις θα είναι επιβαρυμένες με προσαύξηση 1% ανά μήνα.

Ο αριθμός των δόσεων που αφορά την περίοδο από 29-10-2010 έως σήμερα θα είναι ίσος ή μικρότερος με αυτές που απομένουν στην περίπτωση που κάποιος ενταχθεί στη ρύθμιση, τώρα. Η χορήγηση έκπτωσης επί των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής υπολογίζεται σύμφωνα με τις δόσεις του προγράμματος ρύθμισης που θα επιλεγεί. Στους οφειλέτες που είναι συνεπείς στη ρύθμιση της χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., μηνιαίας ισχύος.

Ετσι, αν για παράδειγμα κάποιος οφείλει στο κράτος 10.000 ευρώ και επιθυμεί τώρα να ενταχθεί στη ρύθμιση εξόφλησης των χρεών, αντί να καταβάλει ένα μέρος του χρέους εφάπαξ και το υπόλοιπο σε δόσεις, πλέον θα μπορεί το σύνολο του ποσού να το εξοφλήσει σε δόσεις. Οι δόσεις που αφορούν το ποσό από την εφαρμογή του νόμου (Οκτώβριος 2010) έως την υπαγωγή στη ρύθμιση θα επιβαρυνθούν με προσαύξηση 1%.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου