ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής στην Ε.Ε. ελέω χρέους

εκτακτη-σύνοδο-κορυφής-στην-ε-ε-ελέω-χρ-430496

Σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή οδηγούνται πιθανότατα οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά την άκαρπη συνεδρίαση του Eurogroup που ουσιαστικά ανέβαλε τα δύσκολα για αργότερα. Την κρισιμότητα της κατάστασης στη ζώνη του ευρώ και την ανάγκη να υπάρξει μια συνολική, συστημική απάντηση της ευρωζώνης, παράλληλη προς τις εθνικές απαντήσεις, αναγνώρισαν στις Βρυξέλλες λίγο, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ecofin, τόσο ο προεδρεύων του Συμβουλίου κ. Ροστρόφσκι, όσο και οι επίτροποι Όλι Ρεν και Μισέλ Μπαρνιέ. Αντικείμενο της σύσκεψης , εάν γίνει θα είναι η διαρκώς εντεινόμενη κρίση των κρατικών χρεών στην ευρωζώνη. Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο επανέλαβε ότι θα πρέπει να βρεθεί βιώσιμη λύση τώρα. Λύση πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου ζήτησε ο Υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος.

Αποφάσεις τώρα ζητά ο Παπανδρέου

Την πρόθεσή του να αναλάβει συνεχείς πρωτοβουλίες, προκειμένου να δοθεί μια οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα χρέους της χώρας, προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι η Ελλάδα από την αρχή υποστήριζε ότι η κρίση χρέους της Ελλάδας είναι ταυτόχρονα και μια κρίση που πλήττει το ίδιο το ευρώ, μια θέση που ακούγονταν με δυσπιστία στη συντηρητική ευρωπαϊκή πλειοψηφία, αλλά σήμερα, όλο και περισσότεροι κατανοούν, έστω και με καθυστέρηση, ότι το πρόβλημα είναι ευρύτερο. Την περίοδο που η Ελλάδα προσπαθούσε να πείσει για το εύρος του προβλήματος, οι κερδοσκόποι δρούσαν ανενόχλητα και οι οίκοι αξιολόγησης ξεπερνούσαν, όπως γίνεται και σήμερα, τις δικαιοδοσίες και την ισχύ των εθνικών κοινοβουλίων.

Επίσης ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε, εξαρχής, πει ότι χρειάζεται μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, θέτοντας ως πρώτο θέμα τη διαχείριση του χρέους, δεύτερο την ανάγκη εξυγίανσης και της συμμετοχής του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος στην επίλυση της κρίσης και τρίτο να υπάρξει ένα ευρύτατο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης και ότι επίσης προτείνει την έκδοση ευρωομολόγων, θέση την οποία υιοθέτησε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, αλλά και το φόρο «Τόμπιν» επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Ο πρωθυπουργός εξάλλου χαρακτήρισε σημαντικές τις αποφάσεις που έχει λάβει μέχρι τώρα η Ευρώπη, οι οποίες, όμως, δεν παύουν να είναι "ανεπαρκείς" και "καθυστερημένες", την ώρα που οι αντιδράσεις των αγορών γίνονται όλο και πιο φοβικές και απρόβλεπτες.

Τόνισε τέλος ότι η Ευρώπη έχει όλες τις δυνατότητες να λύσει αποτελεσματικά, δίκαια και αναπτυξιακά το πρόβλημα και πρόσθεσε ότι η μάχη που δίνει η χώρα, είναι συνεχής και συνεπής, έχοντας ως όπλο την αξιοπιστία της. Αν συνεχίζαμε να έχουμε την αναξιοπιστία του παρελθόντος, πρόσθεσε επίσης, θα μας είχαν εγκαταλείψει όλοι προ πολλού.

«Επιλεκτική χρεωκοπία…;»

Στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατέστησε σαφές, σε συνέντευξη Τύπου, ότι η λέξη «επιλεκτική χρεοκοπία» τρομάζει χωρίς λόγο και επισήμανε «δεν είναι πραγματική χρεοκοπία, δεν είναι πραγματικό οικονομικό γεγονός. Είναι αξιολόγηση των τριών οίκων αξιολόγησης στα ομόλογα. Εάν είμαστε ψύχραιμοι, συνετοί και έχουμε σχέδιο να εφαρμόσουμε, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πάντα προς όφελός μας. Όλα γίνονται για να δοθεί μια λύση και διέξοδος.

Παράλληλα ο όρος «εμπράγματες εγγυήσεις» σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup, δεν αφορά την Ελλάδα, αλλά την επίθεση στο ευρώ. Όμως, καλό είναι να υπάρχει στο τραπέζι. Εάν αντιμετωπίσουμε θέματα εγγυητικών μηχανισμών, πρέπει να το κάνουμε. Με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση του χρέους και επαναγορά ομολόγων, εάν τεθούν τέτοια θέματα. Σε κάθε περίπτωση το όλο ζήτημα των εγγυήσεων συνδέεται με τον ρόλο του νέου μηχανισμού χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Ο Υπουργός Οικονομικών επίσης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί ένα «κρυστάλλινο» και ισχυρό μήνυμα και απόλυτη κάλυψη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, είτε από την ΕΚΤ, είτε από τα κράτη- μέλη και άλλους θεσμούς, όπως το EFSF. «Η θέση μου στο Eurogroup», είπε, «ήταν ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε ένα νέο πρόγραμμα, αλλά θέλουμε όλα αυτά να κινηθούν τώρα, τις επόμενες εβδομάδες, πριν από τη 15η Σεπτεμβρίου και την 6η δόση».

Πρόσθεσε δε, επιτατικά ότι «εμείς θέλουμε απάντηση που θα καθησυχάζει τις αγορές, λύση πριν από τη 15η Σεπτεμβρίου, πλήρη θεσμική κάλυψη για τις δανειακές ανάγκες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.» Ειδικά για το τραπεζικό σύστημα της χώρας, ο υπουργός τόνισε ότι με τη φράση «πλήρης θεσμική κάλυψη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας» εννοεί ότι «υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, κάλυψης αναγκών των τραπεζών (διότι, είναι κλειστή η διατραπεζική αγορά και όχι μόνο για τις ελληνικές τράπεζες), άρα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα λειτουργούν αντιρροπιστικά». Σε όλες τις χώρες, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, υπάρχουν μηχανισμοί υποστήριξης και κάλυψης των προβλημάτων, όπου χρειαστεί μετά τα stress tests. Πρόσθεσε με έμφαση ότι «τα stress tests θα λειτουργήσουν ευεργετικά και σταθεροποιητικά».

Για τις αποκρατικοποιήσεις

Το Υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει σύντομα επιστολή στους εταίρους με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και θα απευθύνει πρόσκληση να λάβουν μέρος με απολύτως διαφανείς όρους και διαδικασίες.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, δεν αλλάζει σε τίποτα ο αριθμητικός στόχος των αποκρατικοποιήσεων. Ήδη, έχουν εισπραχθεί τα έσοδα από τον ΟΤΕ και στόχος τίθεται να προστεθούν 1,3 δισ. ευρώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Ειδικά για τα ακίνητα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει και η δυνατότητα της χρηματοοικονομικής αξιοποίησης. Όλα, θα γίνουν σε συνεργασία με την τρόικα και τους δύο παρατηρητές στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και με τρόπο που θα είναι αποδεκτός από τις αγορές. Σχετικά με την απόκλιση στον προϋπολογισμό και ειδικά την υστέρηση στα έσοδα, ο υπουργός επισήμανε ότι «είναι υπαρξιακού χαρακτήρα θέμα να πετύχουμε τους στόχους για τα έσοδα. Πρώτος στόχος είναι η εφαρμογή του προϋπολογισμού με τα διορθωτικά μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα, γιατί αλλιώς το βάρος θα είναι πολύ μεγαλύτερο για τους πολίτες». Κατέστησε σαφές ότι «δεν θα υπάρξει νέα περαίωση, αλλά μηχανισμοί γρήγορου και αυτοματοποιημένου ελέγχου, χωρίς τη συμμετοχή του ανθρώπινου παράγοντα». Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το «φορολογικό πιστοποιητικό» θα επεκταθεί και σε παρελθούσες ανέλεγκτες χρήσεις, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για τη διαμόρφωση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.

Ρεν και Μπαρνιέ…

Ερωτηθείς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο επίτροπος Ρεν αν και κατά πόσον συμμερίζεται τις θέσεις που προέβαλε με τη χθεσινή επιστολή του προς τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο Φιλανδός επίτροπος αναγνώρισε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη, εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος λέγοντας ότι κατά την άποψή του η ΕΕ "θα βρει τη σωστή λύση". Ερωτηθείς εξ άλλου για τις αποφάσεις που έλαβε χθες η Ευρωομάδα για την κρίση χρέους της Ελλάδας, ο Φιλανδός επίτροπος αναγνώρισε πως ήταν μία "δύσκολη και μεγάλη συζήτηση".

Ο Επίτροπος Ο. Ρεν υπογράμμισε τη μείζονα σημασία που έχει η συρρίκνωση του ελληνικού δημόσιου χρέους για την επίτευξη οποιασδήποτε λύσης.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου