ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διευρύνεται η «μαύρη τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό

διευρύνεται-η-μαύρη-τρύπα-στον-κρατ-851206

Νέα υστέρηση εσόδων καταγράφουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το εξάμηνο Ιανουάριου – Ιουνίου 2011, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 12.781 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 10.374 εκατ. ευρώ και ελλείμματος 9.997 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 21.814 εκατ. ευρώ και εμφανίζουν μείωση έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 κατά 8,3%. Η υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο εξαμήνου οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου, και στη μείωση των εισοδημάτων, στη μετάθεση για τον Ιούλιο της καταβολής από τα πιστωτικά ιδρύματα του ποσοστού 10% επί της αξίας των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το Δημόσιο και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 8,8%. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στη διάθεση ποσού ύψους 429 εκατ. ευρώ για παλαιές οφειλές νοσοκομείων και στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 1.277 εκατ. ευρώ. Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,5% ή κατά 1.110 εκατ. ευρώ, λόγω κυρίως των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (κυρίως στον ΟΓΑ και στο ΙΚΑ) λόγω μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές, στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας και στα Νοσοκομεία για την πληρωμή των προμηθευτών τους.
 
«Χτύπησε» πάλι ο Παντ. Οικονόμου
Στο μεταξύ αίσθηση προκάλεσαν οι νέες δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου . Ο νέος Υπουργός μεταξύ άλλων, τόνισε πως ο στόχος της άντλησης των 50 δισεκατομμυρίων έως το 2015 από τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν θα υλοποιηθεί.

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε συγκεκριμένα πως δεν θα πωληθούν τόσα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος, ενώ μιλώντας σε δημοσιογράφους δήλωσε πως τα υπόλοιπα χρήματα έτσι ώστε να φτάσουν τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ θα καλυφθούν από τα χρήματα που αναμένει η κυβέρνηση από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Μάλιστα, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως άλλου είδους επενδύσεις θέλει το ιδιωτικό κεφάλαιο, όπως spreads, cds, αέρα, "αυτά θέλουν αυτοί που έχουν λεφτά". Σημείωσε δε με νόημα πως "κανείς δεν διακινδυνεύει να βάλει τα λεφτά του εκεί που υπάρχει ο παράγων εργασία… Δεν θα γίνει το χρέος βιώσιμο από αυτό. Θα γίνει βιώσιμο γιατί θα μας δώσουν κι άλλα".

 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου