ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δραματική έκκληση Παπανδρέου στον Γιούνκερ

δραματική-έκκληση-παπανδρέου-στον-γι-430707

Aγωνιώδης παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού για τις εξελίξεις που αφορούν στο ελληνικό χρέος. Ο Γιώργος Παπανδρέου με επιστολή που έστειλε στον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούκνερ ζήτησε να ληφθούν αποφάσεις εδώ και τώρα.  Αργά ωστόσο χθες το βράδυ διεκόπη η συνεδρίαση του Eurogroup καθώς οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο επόμενο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας συναντούν ισχυρά εμπόδια. "Η ιδέα εθελοντικής συμμετοχής είναι ουσιαστικά πεθαμένη",  φέρεται να δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires. Το αρνητικό αυτό κλίμα,  μετά την μεγάλη πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων,  επηρέασε σημαντικά τη Wall Street .

Σύμφωνα με  τηλεγράφημα του Dow Jones Newswire, μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος,  τα ισχυρά εμπόδια που διαπιστώνονται στη συνεδρίαση του Eurogroup για την επίτευξη συμφωνίας, ενέτειναν τις πιέσεις στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου ο Dow Jones τερμάτισε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας με πτώση 151 μονάδων (1,2%) καταφέρνοντας να κρατήσει οριακά τα επίπεδα των 12.500 μονάδων.

Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά καλεί τους Ευρωπαίους εταίρους να πάρουν αποφάσεις τώρα για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη και να μην αφήσουν τον χρόνο να περάσει ως τον Σεπτέμβριο. Η ανησυχία ήταν τόσο έντονη ώστε ο κ.Παπανδρέου βρισκόταν συνεχώς σε ανοιχτή γραμμή με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο. Στο Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισαν ότι στο εξής θα δημοσιοποιούνται περισσότερα στοιχεία για τις κρίσιμες διαβουλεύσεις που κάνει η κυβέρνηση, ώστε να αντιλαμβάνονται όλοι οι πολίτες τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα.

Αναλόγως των εξελίξεων, θεωρείται σίγουρο ότι τα ακολουθήσουν και άλλες δημόσιες παρεμβάσεις από κυβερνητικά στελέχη, ακόμα και από τον Πρωθυπουργό.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει λύση στο τέλος της συνεδρίασης και να μην παραπεμφθούν για το φθινόπωρο οι αποφάσεις. «Αν δεν έχει ικανοποιητική κατάληξη το Eurogroup και τα μέλη του αρκεστούν σε μια ακόμα διακήρυξη έστω και σε υψηλούς τόνους χωρίς διασφαλίσεις, οι αγορές θα αντιδράσουν όπως έκαναν και παλαιότερα γιατί θα το εκλάβουν ως κοροϊδία. Η πυγμή θα επιβληθεί μόνο δια των αποφάσεων. Και αποφάσεις που θα σημαίνουν, σε ότι αφορά την Ελλάδα, μια λύση άμεση, βιώσιμη και ασφαλή», σημείωνε χθες το βράδυ συνεργάτης του Πρωθυπουργού.

Το εμπόδιο που διατηρούσε ρευστό το σκηνικό ήταν ο τρόπος συμμετοχής των ιδιωτών (τραπεζών και ασφαλιστικών οργανισμών) στη λύση ώστε να μην θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός. «Το μπαλάκι δεν είναι στην Αθήνα αλλά στην Ευρώπη πλέον, καθώς η κρίση φαίνεται να εξαπλώνεται στην Ιταλία και στην Ισπανία», έλεγαν οι ίδιες πηγές, διότι οι περιπλοκές δεν σταματούν στην υπέρβαση των αντιφάσεων των διαφόρων κρατών και στην αναζήτηση μιας λύσης η οποία θα σταθεροποιεί την ευρωπαϊκή οικονομία. Ούτε στη νευρικότητα των αγορών.

 
Μήνυμα Βενιζέλου
 
Στην παρέμβασή του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο Eurogroup, ζήτησε να σταλεί προς τις αγορές ένα καθαρό και σαφές μήνυμα σταθερότητας της ευρωζώνης – μέλος της οποίας είναι η Ελλάδα -, καθώς η εφαρμογή του δανειακού προγράμματος είναι προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους είναι η βάση του προγράμματος. Eπεσήμανε επίσης ότι αντιλαμβάνεται τη δυσκολία πολλών κυβερνήσεων να μετάσχουν σε ένα νέο δανειακό πρόγραμμα, χωρίς συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όπως αντιλαμβάνεται και τον θεσμικό ρόλο της ΕΚΤ, από την οποία εξαρτάται η χρηματοδότηση και η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και άρα της ελληνικής οικονομίας.

Διαβεβαίωσε εξάλλου για τη βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει εγκαίρως το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα και ενημέρωσε το Eurogroup για τον διορισμό, σε συνεννόηση με την αντιπολίτευση, του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.  Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία που έχει η παροχή τεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κράτη- μέλη της ευρωζώνης για κρίσιμα θέματα, όπως η μάχη κατά της φοροδιαφυγής και η διαμόρφωση ενός νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος. Αναφέρθηκε, παράλληλα, στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η ταχεία διάθεση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων και του κοινωνικού ταμείου στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, αλλά και γενικότερα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς τελικά όλα κρίνονται, όπως είπε, στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας και της ανάπτυξης.

Σενάρια για επαναγορά χρέους

Στο μεταξύ σύμφωνα με το Reuters στο Eurogroup συζητείται το σενάριο επαναγοράς του ελληνικού χρέους ή την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας. Υψηλόβαθμος μάλιστα ευρωπαίος αξιωματούχος δηλώνει ανώνυμα πως δεν συζητείται πλέον το γαλλικό σχέδιο.

Υπέρ της ουσιαστικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, ως προϋπόθεση για τη διαμόρφωση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, τάχθηκε ο υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις Ντε Γιάχερ, σε δηλώσεις του, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο Ντε Γιάχερ τόνισε ότι ανάλογες θέσεις διατυπώνει και η Γερμανία, ενώ επέμεινε στο εθελοντικό χαρακτήρα της εμπλοκής των ιδιωτών.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου