ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γλυτώσαμε το «μπλόκο» της 5ης δόσης

γλυτώσαμε-το-μπλόκο-της-5ης-δόσης-431019

«Μπλόκο» στο παρά πέντε παρ’ ολίγον να βάλουν στην ομαλή χρηματοδότηση της χώρας από το ΔΝΤ, τα «κρυφά χρέη» του ελληνικού κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απρόοπτη τροπή έλαβε η κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον για την 5η δόση των δανείων. Και αυτό διότι το Ταμείο ζήτησε ξαφνικά πρόσθετα στοιχεία από την Αθήνα, για δύο «περίεργα» δάνεια, που οι ελεγκτές της Τρόικα διαπίστωσαν πως κρύβονταν στα στοιχεία για τον εξωτερικό δανεισμό της χώρας μας.

Πρόκειται για δύο δάνεια, σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ, ένα 40 εκατ. του δήμου Αχαρνών, το οποίο «κόλλησε» στα 31 εκ. ευρώ, και ένα του δήμου Ζωγράφου, το οποίο μπλοκαρίστηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Τα δάνεια αυτά απειλούν να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αν δεν αποπληρωθούν.

Αθήνα και Ουάσιγκτον πάντως συμφωνούν πως τελικά το πρόβλημα θα ξεπεραστεί, αν και στελέχη του ΔΝΤ σχολίαζαν πως «είναι απαράδεκτο να μην γνωρίζουμε ακόμα πόσα τελικά χρωστά πραγματικά το ελληνικό κράτος».

Στα 110 δισ. η βοήθεια

Το ύψος του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στα 110 δισ. ευρώ περίπου, όπως επισημαίνουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, ωστόσο ο «πήχυς» για τη συμμετοχή των ιδιωτών φαίνεται ότι πέφτει στο ήμισυ του αρχικού στόχου.

Το συγκεκριμένο ποσό ανέφερε χθες, Παρασκευή, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, δημοσίευμα που επιβεβαιώθηκε αργότερα από ευρωπαϊκές πηγές.

Έπειτα από δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο στήριξης, οι πληροφορίες για την πρόοδο των διαβουλεύσεων είναι συγκεχυμένες.

Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή είπε στο Reuters ότι «δεν βρισκόμαστε και σε σημείο μηδέν, αλλά δεν απέχουμε και πολύ. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα καταλήξουμε σε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όπως τον θέλουν οι Γερμανοί».

Ο αρχικός στόχος ήταν η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα να ανέλθει στα 30 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τώρα φαίνεται ότι έχει «ψαλιδιστεί» στα 15 δισ. ευρώ περίπου.

Από τα 110 δισ. ευρώ, το νέο δάνειο από ΕΕ-ΔΝΤ υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στα 60 με 70 δισ. ευρώ, ενώ τμήμα του πακέτου είναι και τα προσδοκώμενα έσοδα ύψους 30 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Η διάρκεια του νέου πακέτου θα είναι μέχρι τα τέλη του 2014.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η δήλωση του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF-συμμετέχει στις διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος) Τσαρλς Νταλάρα, ότι ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που έλαβαν μέρος στις συζητήσεις εμφανίστηκαν θετικοί στις προτάσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους, αν και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν έχουν συμφωνήσει να στρέψουν την πολιτική τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημειώνεται ότι μέχρι τα τέλη του 2014 λήγουν κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας 97 δισ. ευρώ περίπου.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκια τους τίτλους αξίας 12 δισ. ευρώ περίπου, οι γερμανικές έχουν πει ότι θα συμμετάσχουν με 3,2 δισ. ευρώ. Η συμμετοχή των γαλλικών τραπεζών αναμένεται υψηλότερη σε σχέση με τις γερμανικές, ενώ από άλλες τράπεζες υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ περίπου.

Μέρκελ: «Θα τα καταφέρουν η Ελλάδα και η Πορτογαλία»

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε τις συμφωνίες δανεισμού της Ελλάδας και της Πορτογαλίας και προέβλεψε ότι και οι δυο χώρες-μέλη της ευρωζώνης θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις κρίσεις χρέους που αντιμετωπίζουν.

Οι συμφωνίες στήριξης των οικονομιών της Ελλάδας και της Πορτογαλίας ελάχιστη στήριξη έχουν από τη γερμανική κοινή γνώμη. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος από τους πιστωτές των δύο αυτών χωρών.

Σε συνέντευξή της η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι «είμαι εντελώς πεπεισμένη ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει (και) ότι η Πορτογαλία θα τα καταφέρει».

Πρόσθεσε ότι «προσπαθούμε να επιδείξουμε αλληλεγγύη, η οποία είναι σημαντική συνολικά για το ευρώ».

Η Ελλάδα χρειάστηκε να εισαγάγει «επώδυνες» μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε, και απέρριψε τη θέση ότι η Ελλάδα είναι ένα «βαρέλι χωρίς πάτο» σε ό,τι αφορά το χρέος.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου