ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιφυλάξεις για τη γαλλική πρόταση

επιφυλάξεις-για-τη-γαλλική-πρόταση-431501

Στις συμπληγάδες των τραπεζιτών, των αναλυτών που αξιολογούν εκ των προτέρων αποφάσεις που ακόμη δεν έχουν ληφθεί, αλλά και των πολιτικών που εναγωνίως ψάχνουν την λιγότερο επώδυνη για τα συμφέροντα των χωρών τους “λύση” στη σοβούσα κρίση χρέους έχει “πιαστεί” η ελληνική υπόθεση.

Στην ουσία το διακύβευμα της στιγμής είναι το πως θα βρεθεί μια λύση για να μην διαχυθεί η κρίση χρέους και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, υπό την απειλή των οίκων αξιολόγησης να χαρακτηρίσουν χρεοκοπία ΟΠΟΙΑ λύση κι αν προκριθεί τελικώς!

Την ίδια στιγμή η γαλλική πλευρά παρουσιάζει νέα πρόταση για την μετακύλιση του ελληνικού χρέους, η οποία και πάλι αμφισβητείται ως προς την αποτελεσματικότητά της από αναλυτές.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της γαλλικής BNP Paribas ότι οι γαλλικές και οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να βρουν άμεσα μια λύση στην ελληνική κρίση χρέους.

Την ίδια στιγμή ο άτυπος συντονιστής της διαδικασίας, ο γενικός διευθυντής του ΙΙF Τσαρλς Νταλάρα, επέμεινε, μιλώντας στο Blooλε, στη δικιά του πρόταση-βόμβα, να συσταθεί ένα fund ύψους 50 δις ευρώ που θα επαναγοράσει από την δευτερογενή αγορά ελληνικό χρέος.

Έτσι εκτιμά πως θα μειωθεί το χρέος κατά τουλάχιστον 20% και θα επισπευσθεί η διαδικασία ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.

Σε όλα αυτά τα διεθνή ΜΜΕ εντοπίζουν ένα βασικό πρόβλημα: το γεγονός ότι οι τράπεζες που θεωρητικά προσπαθούν να βρουν μια λύση στο “ελληνικό ζήτημα”, έχουν εκμεταλλευθεί την ολιγωρία των Ευρωπαίων πολιτικών ταγών για να “ξεφορτωθούν” μεγάλο μέρος των ελληνικών – και ιρλανδικών, πορτογαλικών, ισπανικών – ομολόγων που κατείχαν και τα οποία έληγαν στο μεσοδιάστημα 2012 – 2014, δηλαδή στο επίμαχο διάστημα για το οποίο γίνεται τόσος ντόρος περί roll over!

Με δυο λόγια οι προσπάθειες της Ευρωζώνης για ουσιαστική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα φαίνεται πως … υπονομεύονται από την στρατηγική που ακολούθησαν το τελευταίο διάστημα οι ευρωπαϊκές τράπεζες μειώνοντας την έκθεσή τους σε βραχυπρόθεσμους ελληνικούς τίτλους!

Νέα γαλλική πρόταση

Μία νέα βελτιωμένη εκδοχή της γαλλικής πρότασης για την εθελοντική μετακύλιση (rollover) του ελληνικού χρέους συζητήθηκε την Τετάρτη στη συνάντηση τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών στο Παρίσι.

Oι εκπρόσωποι των πιστωτών επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα σχέδιο μετακύλισης του ελληνικού χρέους που δεν θα θεωρηθεί χρεοκοπία από τους οίκους αξιολόγησης και παράλληλα θα είναι ευνοϊκό για την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση επανέφερε στο τραπέζι την πρόταση για ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με νέους τίτλους μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας.

Η εναλλακτική πρόταση που συζητήθηκε χθες στο Παρίσι προβλέπει διαφορετικό τρόπο υπολογισμού του επιτοκίου:

Συγκεκριμένα, προτείνεται να επιβληθεί το 3μηνο διατραπεζικό επιτόκιο του ευρώ (3-month Euribor), συν ένα περιθώριο 1,7% συν προσαύξηση έως 2,5% με βάση την πορεία του ελληνικού πληθωρισμού.

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό των ομολόγων που θα ενταχθούν στο rollover, προτείνεται η αύξηση του ποσού επανεπένδυσης στο 70% του ποσοστού από τα ομόλογα που λήγουν, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος να ενταχθούν σε αυτή τη διαδικασία περίπου 30 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου χώρας της Ευρωζώνης που επικαλείται το Dow Jones Newswire, «υπήρχαν σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με ορισμένα τμήματα του γαλλικού σχεδίου από την Ελλάδα, και πλέον υπάρχουν νέες προτάσεις τόσο για τα επιτόκια όσο και για το μέγεθος του χρέους που μπορεί να μετακυλισθεί».

Όπως είπε, η προαύξηση έως 2,5% θα υπολογίζεται με βάση την πορεία του πληθωρισμού και όχι του ΑΕΠ.

Επιπλέον, σημείωσε ότι «η νέα πρόταση προβλέπει τη μετακύλιση του 70% του χρέους, χωρίς περαιτέρω επενδύσεις στα λεγόμενα ασφαλέστερα ομόλογα».

Αυτό σημαίνει ότι από τα 100 εκατ. χρέους που θα λήξουν έως τα μέσα του 2014, οι ιδιώτες πιστωτές θα «βάλουν στην τσέπη» τα 30 εκατομμύρια και με τα άλλα 70 θα αγοράσουν τα νέα ελληνικά 30ετή ομόλογα.

Διαφωνίες από τη γερμανική πλευρά υπάρχουν κυρίως σε ό,τι αφορά τη διάρκεια των νέων τίτλων (εκτιμούν ότι είναι πολύ μεγάλη), ωστόσο εκτιμάται ότι τελικά θα περάσει η πρόταση για την 30ετία.

Νέες επιφυλάξεις

Αλλά ακόμα και με αυτή τη βάση εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα και διαχειρισιμότητα του χρέους. Κι αυτό γιατί το κυμαινόμενο επιτόκιο που τώρα προτείνεται υπόκειται στις αλλαγές της νομισματικής πολιτικής που θα αποφασίζει κατά περίπτωση η ΕΚΤ. Και ήδη σε λίγες ώρες επίκειται νέα αύξηση των ευρωεπιτοκίων! Πολλώ δε μάλλον σε βάθος 30ετίας πλείστα όσα μπορούν να συμβούν. Ακόμα και με τις καλύτερες των προϋποθέσεων το μέσο επιτόκιο ΚΑΙ με τη νέα πρόταση δύσκολα θα πέσει κάτω από το 7%! Μικρό το όφελος, μεγάλη η πίεση …

Το τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό στοιχείο που προσθέτει στο γενικότερο προβληματισμό αφορά στο πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η γαλλική πρόταση, ακόμα κι αν τελικώς υιοθετηθεί. Τη στιγμή που οι αρχικοί σχεδιασμοί “σύνθεσης” της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα έχουν προϋπολογίσει ένα ποσό της τάξης των 30 δις ευρώ σε συνολική αξία ομολόγων που θα μπουν σε roll over και οι γερμανικές τράπεζες – ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ – έχουν συναινέσει (;) στη συμμετοχή τους μέχρι του ποσού των 3,2 δις ευρώ (γιατί τα υπόλοιπα έχουν προνοήσει είτε να τα “ξεφορτωθούν”, είτε να τα “γυρίσουν” εδώ και μήνες σε πιο … μακρινές λήξεις, μετά το 2016 – 2020), εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι οι μεγαλεπήβολοι στόχοι για μετακύλιση σημαντικού μέρους του χρέους απλώς δεν θα καλυφθούν.

Κάτι που ενδεχομένως απειλεί να ακυρώσει την όλη διαδικασία πριν καν τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις…

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου