ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τηλεδιάσκεψη Eurogroup για την 5η δόση

τηλεδιάσκεψη-eurogroup-για-την-5η-δόση-431974

 

Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμενόταν να δώσει και τυπικά το πράσινο φως της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης μετά και την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από την Ελληνική Βουλή.

Αντί της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, έγινε χθες η τηλεδιάσκεψη η οποία όμως είχε ως μοναδικό θέμα συζήτησης την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα, μετά την υιοθέτηση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου

Όλα τα υπόλοιπα δανειακά ζητήματα που επρόκειτο να απασχολήσουν το Συμβούλιο της Κυριακής θα συζητηθούν σε ένα από τα επόμενα Eurogroup.

Η ακύρωση της συνάντησης τροφοδοτεί σενάρια περί αγεφύρωτων διαφωνιών στους κόλπους της Ε.Ε. γύρω από τα χαρακτηριστικά που θα πάρει η νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, με ένα από τα βασικά ζητήματα να είναι η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

Έτσι η συζήτηση για το νέο πακέτο διάσωσης στην Ελλάδα αναγκαστικά μετατίθεται στο επόμενο τακτικό συμβούλιο της 11ης Ιουλίου. Αλλά και τότε, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι θα υπάρχουν στο τραπέζι όλες οι απαραίτητες λεπτομέρειες γύρω από το νέο πακέτο εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών, που θα το επεξεργαστεί η Ε.Ε. σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 και 24 Ιουνίου οι ηγέτες της Ευρωζώνης δήλωσαν την δέσμευση τους στην παροχή νέου προγράμματος ενίσχυσης στην Ελλάδα , το οποίο θα ικανοποιήσει και τις προϋποθέσεις του ΔΝΤ, που για να συνεισφέρει χρηματικά ζητάει εγγύηση χρηματοδότησης της Ελλάδας τους επόμενους 12 μήνες από την ΕΕ.

Μάλιστα σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης , δηλώσεις του οποίου δημοσίευσε χθες το Dow Jones Newswires, παράταση μέχρι και το Σεπτέμβρη ενδέχεται να λάβει η τελική συμφωνία για το νέο πρόγραμμα δανεισμού της ελληνικής οικονομίας, παρά τη νευρικότητα των αγορών, που αναμένουν γρήγορες αποφάσεις και την δέσμευση προ ημερών Μέρκελ και Σαρκοζί για γρήγορή λύση στην Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του στο Dow Jones Newswires, ο αξιωματούχος, υποστήριξε ότι μέχρι τα μέσα Ιουλίου, το μόνο που πρέπει να γίνει είναι η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει πραγματική βιασύνη για το δεύτερο πακέτο στήριξης».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg, για τη νέα χρηματοδότηση οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα φθάσει περίπου τα 85 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων το 30% θα καταβάλει τοι Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ τα κράτη της ευρωζώνης και οι ιδιώτες πιστωτές θα αναλάβουν το 70% του νέου δανείου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε ότι μπορεί να καταβάλει "σύντομα" την πέμπτη δόση του δανείου του προς την Ελλάδα. "Οι συζητήσεις για την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος συνεχίζονται και ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα" ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, Καρολάιν Άτκινσον.

"Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της τέταρτης αναθεώρησης από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ και την καταβολή της επόμενης δόσης" πρόσθεσε.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου