ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μονόδρομος η έγκριση των νέων μέτρων

μονόδρομος-η-έγκριση-των-νέων-μέτρων-432647

Υστατη έκκληση για την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος απευθύνουν προς την ελληνική πολιτική ηγεσία και ειδικότερα προς τους βουλευτές οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο, υπογραμμίζοντας πως «άλλος δρόμος δεν υπάρχει». Χαρακτηρίζουν τις επόμενες ώρες «αποφασιστικής σημασίας» για την Ελλάδα, τη ζώνη του Ευρώ και την παγκόσμια οικονομία, προειδοποιώντας με «ολέθριες συνέπειες» σε περίπτωση καταψήφισης του Μεσοπρόθεσμου.

«Δεν υπάρχει σχέδιο Β για την Ελλάδα» τονίζει στην ίδια γραμμή ο κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν, αναφέροντας ότι η υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από τη Βουλή είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγει η Ελλάδα την άμεση χρεοκοπία.

Κατά τη διάρκεια παρέμβασής τους ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, οι Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο ανέφεραν ότι σε περίπτωση αρνητικής ψήφου οι συνέπειες θα είναι βαρύτατες όχι μόνο για την ελληνική και την ευρωπαϊκή, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.

Διεμήνυσαν πως «άλλος δρόμος δεν υπάρχει» και ότι όσοι παραπλανητικώς ισχυρίζονται πως υπάρχει, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις ενδεχόμενες «ολέθριες συνέπειες».

Ο πρόεδρος της ΕΕ δήλωσε ότι οι επόμενες ώρες θα είναι «αποφασιστικής σημασίας» για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία, προσθέτοντας πίεση στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ο Ζοζέ Μπαρόζο από την πλευρά του υπογράμμισε με έμφαση ότι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς αυτή, η οποία έχει διασαλευθεί.

Γεγονός που όπως είπε αποδεικνύεται και από τις μαζικές μεταφορές κεφαλαίων των Ελλήνων πολιτών στις τράπεζες του εξωτερικού. Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως πρόκειται για μια επίπονη προσπάθεια, ότι δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά και θαυματοποιοί και ότι άλλος δρόμος από την υλοποίηση του προγράμματος που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ δεν υπάρχει.

Σημείωσε πως η Ελλάδα ζούσε επί χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της και ότι η ΕΕ είναι πρόθυμη σήμερα να τη βοηθήσει να διορθώσει τις ανισορροπίες εφόσον βεβαίως η ίδια η Ελλάδα το επιθυμεί. Καταλήγοντας ο Ζοζέ Μπαρόζο εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Έλληνες βουλευτές, των οποίων τη γνώμη όπως είπε θα σεβαστεί, θα επιλέξουν τον ένα και μόνο ορθό δρόμο που υπάρχει.

Λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο ο Χέρμαν βαν Ρομπάι τόνισε ότι χαιρετίζει την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα, παρά τις κοινωνικές εντάσεις και ανέφερε ότι ο ίδιος γνωρίζει καλά πόσο δύσκολο αυτό είναι, από την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομίας του Βελγίου.

Ο Ολι Ρεν

Η υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από τη Βουλή είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγει η Ελλάδα την άμεση χρεοκοπία, δήλωσε την Τρίτη ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

«Ο μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί η άμεση χρεοκοπία είναι να εγκρίνει η Βουλή το αναθεωρημένο οικονομικό πρόγραμμα», δήλωσε.

O κ. Ρεν χαρακτήρισε την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ως την βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή και εξέφρασε την στήριξή του στα σχέδια της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

«Μια σημαντική πρόκληση είναι να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να ενισχυθεί η πραγματική επιχειρηματικότητα», σημείωσε και προσέθεσε ότι «γι’ αυτό το λόγο, στηρίζω τον στόχο της κυβέρνησης να αναμορφώσει και να απλοποιήσει το φορολογικό σύστημα από το ερχόμενο φθινόπωρο».

Συγκεκριμένα, ο Φινλανδός επίτροπος είπε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει να στοχεύει στην απλοποίηση του φορολογικού κώδικα, στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στη μείωση των φορολογικών συντελεστών με έναν ουδέτερο δημοσιονομικά τρόπο.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου