ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης από Ευρωπαϊκή Ενωση

σχέδιο-εκτάκτου-ανάγκης-από-ευρωπαϊκ-432838

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης, επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το Reuters, για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, για την περίπτωση που η ελληνική βουλή απορρίψει τα μέτρα λιτότητας του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Η χρηματοδότηση θα καλύπτει τα 12 δισ. που χρειάζεται η χώρα για να αποφύγει την άμεση χρεοκοπία. Αφού απορρίφθηκε η λύση χρηματοδότησης-γέφυρας (bridging loan) από την ΕΕ, η πιθανότερη επιλογή θα είναι η παροχή ρευστότητας από μία απροσδιόριστη "τρίτη πλευρά", ανέφερε πηγή στο Reuters, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το βρίσκω δύσκολο να μη βρεθεί τράπεζα ή οργανισμός για να δώσει ακόμα ένα δάνειο στην Ελλάδα. Με τους σωστούς όρους, θα συμβεί».

Παράλληλα, στέλεχος της γαλλικής κυβέρνησης αποκάλυψε περαιτέρω λεπτομέρειες της γαλλικής πρότασης για εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με την πρόταση, το σχέδιο καλύπτει τα ομόλογα που λήγουν την περίοδο 2011-2014. Oι τράπεζες που μπαίνουν στη ρύθμιση δεν θα εμφανίζουν τα νέα ελληνικά ομόλογα στον ισολογισμό τους αλλά θα αποκτούν μερίδιο σε εταιρία ειδικού σκοπού που θα ιδρυθεί για την περίσταση.

Για κάθε ευρώ ελληνικού χρέους που θα μετακυλίεται, οι τράπεζες θα λαμβάνουν 30 σεντς σε ρευστό. Από τα υπόλοιπα 70 σεντς, η εταιρία ειδικού σκοπού θα επενδύει τα 50 σε νέα 30ετή ελληνικά ομόλογα και 20 σε χρεόγραφα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupons) ανάλογης διάρκειας.

Το γαλλικό σχέδιο σύμφωνα με τραπεζικές πηγές προβλέπει στην ουσία αντικατάσταση μεγάλου μέρους του χρέους με νέα ομόλογα εγγυημένα από την ΕΤΕπ ή το EFSF και με κουπόνι 5,5%, συν 2,5% κατ΄ έτος ανάλογα με την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ με στόχο τα νέα ομόλογα να έχουν αξιολόγηση «ΑΑΑ».

Το Παρίσι θεωρεί ότι είναι δυνατόν το Eurogroup της 3ης Ιουλίου να συμφωνήσει στο σχέδιο επί της αρχής, είπε ο αξιωματούχος.

Η γερμανική κυβέρνηση από την πλευρά της εξάλλου δεν έχει ούτε ως Σχέδιο Β την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί το πακέτο περικοπών από την ελληνική Βουλή.

«Έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι ο σωστός δρόμος για την Ελλάδα", είπε στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. «Δεν είναι ο δρόμος τον οποίο ακολουθούμε, ούτε ως Σχέδιο Β», πρόσθεσε.

Ο κ. Ζάιμπερτ συμπλήρωσε ότι για την Ελλάδα θα είναι «ένας μακρύς, επώδυνος δρόμος», αλλά στόχος είναι να βοηθηθεί η Ελλάδα για να ξαναγίνει μία αξιόπιστη και οικονομικά επιτυχημένη χώρα.

Ταυτόχρονα η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε τη γαλλική πρόταση για τη συμμετοχή των ιδιωτικών τραπεζών στη βοήθεια για την Ελλάδα. «Αξίζει να χαιρετιστεί ιδιαίτερα, όταν από τον ιδιωτικό χώρο έρχονται προσφορές», είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Οικονομικών Μάρτιν Κραϊενμπάουμ σήμερα στο Βερολίνο. Ο κ. Κραϊενμπάουμ αντέκρουσε ότι ο υπ. Οικονομικών Σόιμπλε έχει ένα "σχέδιο Β" για την κρίση, λέγοντας ότι "δεν βλέπω κανένα".

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου