ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο δάνειο και 5η δόση με νέα μέτρα

νέο-δάνειο-και-5η-δόση-με-νέα-μέτρα-433209

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα εξασφάλισε την 5η δόση χρηματοδότησης, αλλά και νέο πρόγραμμα δανειοδότησης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες.

Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ακόμα την επιτάχυνση της χρηματοδότησης από τα Ταμεία της ΕΕ με στόχο την ανάπτυξη.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι προχωρά η πρόταση για αυστηρά εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών στη χρηματοδότηση της Ελλάδος.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι όλα εξαρτώνται από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου.

Σε ερώτηση για το ύψος του νέου δανείου, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι και το νέο δάνειο θα είναι ιδιαίτερα υψηλό, χωρίς πάντως να δώσει το ακριβές νούμερο, δεδομένου ότι εξαρτάται και από την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών, αλλά και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Σε άλλη ερώτηση για το κατά πόσο είναι βέβαιος ότι θα ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι διαβεβαίωσε τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι όλοι αναγνωρίζουν την κρισιμότητα της στιγμής στη χώρα.

«Η ωριμότητα είναι που με κάνει να είμαι βέβαιος για την κρίση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πορεία των τελευταίων 20 μηνών, λέγοντας ότι η χρεοκοπία δεν ήταν ποτέ επιλογή: «Αν χρεοκοπήσουμε θα κλείσει την άλλη μέρα το ΕΣΥ και οι συντάξεις θα μειωθούν έως και 80%» είπε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε δε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω ούτε να υπολογίσει το πολιτικό κόστος. «Έχουμε φτάσει σε ένα αποτέλεσμα καλό και ικανό, αλλά είμαστε στη μέση του δρόμου».

Σε άλλη ερώτηση για το πώς θα εξασφαλιστεί ότι όλα όσα προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο θα τηρηθούν χωρίς παρεκκλίσεις, ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι οι προσπάθειες αποδίδουν καρπούς και ότι οι διαπραγματεύσεις δεν σταματούν ποτέ με την τρόικα.

«Το γεγονός ότι πετύχαμε αλλαγή των όρων του πρώτου Μνημονίου οφείλεται στη δική μας συνέπεια σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, όταν οι κυβερνήσεις έλεγαν ότι έχουμε έλλειμμα 4% ή 5% και τελικά το έλλειμμα και τελικά ήταν 15,5%» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αρκετές από τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν και σε επίπεδο κυβέρνησης έγιναν προκειμένου να δοθεί το μήνυμα ότι το επόμενο διάστημα θα δοθεί έμφαση στις επενδύσεις, στην ανάπτυξη, αλλά και στην ανάγκη ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος.

Σε αυτό το τελευταίο επανέλαβε ότι περιμένει τις προτάσεις και των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει τη θέση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου ότι δεν αποκλείεται η λήψη και πρόσθετων μέτρων, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αν είμαστε συνεπείς, τότε δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, αντίθετα θα υπάρξει και ελάφρυνση.

Σχετικά με το θέμα της συναίνεσης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν θα σχολιάσει το τι πράττει το κάθε κόμμα, καθώς όλοι κρίνονται από τους πολίτες.

Για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι συζητήθηκε το μεταναστευτικό με στόχο να βρεθεί κοινή ευρωπαϊκή απάντηση.

Σχετικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επανέλαβε πως θέση της Ελλάδας είναι να βρεθεί ονομασία με γεωγραφικό προσανατολισμό και κινήσεις όπως η πρόσφατη με την τοποθέτηση του αγάλματος του Μ. Αλέξανδρου δεν βοηθούν.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου