ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλαλούμ με την απόφαση για τις αποδείξεις

αλαλούμ-με-την-απόφαση-για-τις-αποδείξ-433308

Αλαλούμ, γκρίνια εσωκομματική και τριγμούς προκάλεσε η δημοσιοποίηση απόφασης, στο πλαίσιο των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, για την ακύρωση ουσιαστικά της ωφέλειας των φορολογουμένων από τις αποδείξεις. Για αρκετές ώρες, μέχρι να παρθεί πίσω η απόφαση με προφορική δήλωση του Ευ. Βενιζέλου που μίλησε για λάθος, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μιλούσαν για εξαπάτηση του κόσμου.
«Πήρε πίσω» ουσιαστικά ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος -αποδίδοντας την μάλιστα σε «νομοτεχνική παρεξήγηση»- την πρωτοφανή διάταξη του εφαρμοστικού νόμου βάσει της οποίας οι φορολογούμενοι καλούνταν να επιστρέψουν επιστροφή φόρου που κέρδισαν μέσω της συλλογής αποδείξεων, αν το ποσό ξεπερνούσε τα 300 ευρώ.

«Αυτό δεν πρόκειται να γίνει» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, μετά τις εννέα το βράδυ μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alter.

Να σημειωθεί ότι το τρίωρο που μεσολάβησε από τη στιγμή που δόθηκε ο εφαρμοστικός νόμος στην δημοσιότητα, προηγήθηκε θύελλα αντιδράσεων με κάποιους να μιλούν για απώλεια και του τελευταίου ψήγματος αξιοπιστίας της κυβέρνησης.

Παγωμάρα για τη συγκεκριμένη ρύθμιση φαίνεται ότι επικράτησε και στο ΠΑΣΟΚ, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο να δηλώνει άγνοια της συγκεκριμένης ρύθμισης και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαπα να τονίζει ότι δεν υπήρξε ενημέρωση για κάτι τέτοιο.

Μιλώντας στο Mega o κ. Πάγκαλος είπε ότι «εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι λυπηρό» και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις.

Την διαφωνία του με την επίμαχη διάταξη εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, επισημαίνοντας στο Mega ότι δεν υπήρξε ενημέρωση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με μία τέτοια ρύθμιση.

Η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται, πάντως, στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο ίδιος ο υπουργός στους βουλευτές. Τόσο αυτή όσο και άλλες διατάξεις του εφαρμοστικού έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην κοινωνία, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμη και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ (αναλυτικά οι αντιδράσεις στην σελ. 23).
Η διάταξη για τις αποδείξεις είναι η κορυφή του παγόβουνου και προβλέπει ότι όσοι πήραν φέτος επιστροφές φόρου λόγω των αρκετών αποδείξεων που μάζεψαν, θα κληθούν να τις δώσουν πίσω, για το ποσό που ξεπερνάει τα 300 ευρώ κατ’ άτομο.
Παράλληλα, το κείμενο του Μεσοπρόθεσμου φέρνει τα πάνω κάτω σε φοροαπαλλαγές, τεκμήρια φορολογίας εισοδήματος και καθορίζει και τις λεπτομέρειες για την έκτακτη εισφορά και το τέλος των επιτηδευματιών. Επιπροσθέτως, σχεδιάστηκαν νέες κλίμακες για το ΕΚΑΣ, εξειδικεύεται το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας του Δημοσίου, οι περικοπές στα ΕΦΑΠΑΞ και η εισφορά υπέρ ανεργίας για ελεύθερους επαγγελματίες.

Μέτρα – σοκ στον εφαρμοστικό νόμο

Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Οικονομικών το κείμενο του εφαρμοστικού νόμου, στο οποίο περιλαμβάνονται τα μέτρα εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου μια πρώτη γεύση για τα οποία έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευαγ. Βενιζέλος, προκαλώντας σοκ.

Για τα πιο σκληρά μέτρα, κυρίως σε ό,τι αφορά τη φορολογία, που έχουν ανακοινωθεί ποτέ έκαναν λόγο οι ειδικοί. Ο Ευ. Βενιζέλος δεν απέκλεισε την ανάγκη λήψη και νέων μέτρων

Στο εφαρμοστικό νόμο, εξειδικεύονται τα φορολογικά μέτρα-σοκ, τα σχετικά με την ίδρυση και τη λειτουργία του νέου Ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς και οι πολεοδομικές και άλλες ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τη αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων με στόχο την άντληση 50 δισ. ευρώ έως το 2015.

Ακόμη περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για την φορολογία ακινήτων, τις αυξήσεις σε ΦΠΑ και σε τέλη κυκλοφορίας.

Δεν λείπει η περιγραφή των ανατροπών σε εργασιακές σχέσεις (ενίσχυση συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αλλαγές στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, μειωμένοι κατά 20% μισθοί για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ηλικίας 18 έως 25 ετών κτλ).

Περιγράφει τις ρυθμίσεις για τη μείωση σε συντάξεις και επιδόματα.

Μάλιστα προκύπτει ότι αυστηροποιούνται και οι προϋποθέσεις για την επιδότηση και οικονομική ενίσχυση των ανέργων.

Φορολογική ασφυξία

Περιλαμβάνονται ακόμη τα πρωτοφανή φορολογικά μέτρα (μείωση αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ, έκτακτη εισφορά, τεκμήρια διαβίωσης, τέλος επιτηδεύματος, μείωση αφορολογήτου ορίου ΦΑΠ στα 200.000 ευρώ, αύξηση ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%, κ.λ.π.)

– Αυξάνεται το ποσό των αποδείξεων στο 25% του εισοδήματος για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου

– Μειώνεται η έκπτωση φόρου στο 10% από το 20% για τους τόκους των δανείων για ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.

– Αυξάνονται τα τεκμήρια διαβίωσης κατά μέσο όρο 70%

– Επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές φορολογίας από 1% έως 5%.

– Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε ιδιωτικά Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, σε σκάφη αναψυχής, δεξαμενές κολύμβησης κ.τ.λ.

– Καθιερώνεται ετήσιο τέλος επιτηδεύματος 400 ευρώ ή 500 ανάλογα την περιοχή.

– Επιβάλλεται φόρος ακίνητης περιουσίας για ατομική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ με πρώτο φορολογικό συντελεστή για αξία από 200.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ 2 τοις χιλίοις.

Ισως και νέα μέτρα

«Δεν μπορεί να ερχόμαστε κάθε λίγο με νέα μέτρα. Όμως δεν μπορώ να σας κάνω δήλωση ότι δεν θα ξαναεισηγηθώ να επιβληθούν νέα πρόσθετα μέτρα. Μπορώ, όμως, να σας διαβεβαιώσω ότι, μαζί με τους συνεργάτες μου, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να εκτελέσουμε τον προϋπολογισμό χωρίς πρόσθετα μέτρα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της φορολογικής διοίκησης».

Αυτό τόνισε στην αρμόδια Επιτροπής της Βουλής, στην οποία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή και η δεύτερη ανάγνωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου