ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζητούν… υποθήκη για το νέο δάνειο

ζητούν-υποθήκη-για-το-νέο-δάνειο-433395

Η Ελλάδα παραμένει απολύτως προσηλωμένη στη συνέχιση του προγράμματος που θα καταστήσει βιώσιμη την ελληνική οικονομία, παρά τις δυσκολίες που έχει, τόνισε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Έχουμε μπροστά μας μια μάχη, μάχη για τους Έλληνες, για την Ελλάδα, για την Ευρώπη. Ελπίζουμε ότι και η Ένωση θα φτιάξει το κατάλληλο πλαίσιο» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Με την ισχυρή δέσμευση της Ένωσης, θα υπάρξει και η έγκριση του προγράμματος από το Κοινοβούλιο και η δέσμευση μας».

Ο κ. Παπανδρέου προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής λίγο μετά η κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τους έξι ισχυρούς της Ένωσης: Ανγκελα Μέρκελ, Νικολά Σαρκοζί, Χέρμαν βαν Ρομπάι, Ζοζέ Μπαρόζο, Ζαν-Κλοντ Τρισέ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η «μίνι» σύνοδος κορυφής διοργανώθηκε κατ’ απαίτηση της γερμανικής καγκελαρίας

Το νέο πακέτο

Το νέο πακέτο βοήθειας, η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, οι εγγυήσεις που πρέπει να δώσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στο ΔΝΤ ώστε να εκταμιευθεί η 5η δόση του δανείου, καθώς και η πρόταση της Κομισιόν για την αναπτυξιακή ώθηση της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Επισήμως, στη Σύνοδο δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για την ελληνική κρίση χρέους, όπως φρόντισε να ξεκαθαρίσει την Τετάρτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Οι οριστικές αποφάσεις για το νέο πακέτο στήριξης αναμένονται στις αρχές Ιουλίου (πιθανότατα στο έκτακτο Eurogroup της 3ης Ιουλίου), ωστόσο υπάρχουν αρκετές δυσκολίες, κυρίως σε ό,τι αφορά το σχέδιο εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών μέσω της μετακύλισης (roll-over) του ελληνικού χρέους, δηλαδή στο πως θα διασφαλισθεί μία ουσιαστική συμμετοχή χωρίς να θεωρηθεί ότι είναι εξαναγκαστική.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκτιμάται ότι θα στηρίξουν πολιτικά τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, αποδεσμεύοντας την 5η δόση του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα ψηφισθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος, ώστε να αποφευχθεί το εφιαλτικό ενδεχόμενο μίας στάσης πληρωμών εντός του καλοκαιριού.

Ζητούν… υποθήκη

Το ύψος του νέου πακέτου βοήθειας εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερο από το υφιστάμενο των 110 δισ. ευρώ και θα περιλαμβάνει δάνειο ύψους 60 δισ. ευρώ, έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις 30 δισ. ευρώ και τα οφέλη από τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών με την επιμήκυνση του χρέους, τα οποία μπορεί να ανέλθουν έως και τα 30 δισ. ευρώ, αν και πολλοί αναλυτές δεν είναι και τόσο αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά το τελευταίο θέμα.

Η διάρκεια της επιμήκυνσης και το επιτόκιο των νέων ομολόγων που θα κληθούν να αγοράσουν οι ιδιώτες είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν την Τετάρτη μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των τραπεζών.

Η βελγική κυβέρνηση πρότεινε στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας που έχουν έκθεση στην Ελλάδα να αγοράσουν νέα ομόλογα 5ετούς διάρκειας και επιτόκιο ίσο με αυτό του προσωρινού μηχανισμού ευρω-στήριξης (EFSF).

Ένα πολύ ευαίσθητο θέμα είναι αυτό των εγγυήσεων, με βάση τη δημόσια περιουσία, που ζητούν ορισμένες κυβερνήσεις, ώστε να δώσουν το πράσινο φως για τη νέα βοήθεια.

Το θέμα των εμπράγματων εγγυήσεων αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε αυτό θέμα και σε ομιλία του στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρχει εθνική συνεννόηση και σύμπνοια, ως προς το ότι δεν μπορούμε να αποδεχθούμε όρους υποτιμητικούς για τη χώρα, αλλιώς, μπορεί να φθάσουμε σε αδιέξοδο, με ό,τι αυτό σημαίνει για όλους μας».

«Σχέδιο Μάρσαλ» και ευρωομόλογα

Στη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο αναμένεται να προτείνει την πρόωρη εκταμίευση περίπου 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ο κ. Μπαρόζο ζήτησε να επιταχυνθεί η ροή ευρωπαϊκών πόρων προς την Ελλάδα μέσα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, από τον οποίο μπορεί να διατεθεί άμεσα 1 δισ. ευρώ.

Το σκεπτικό της πρότασης είναι η Ελλάδα να μπορεί να καταβάλει αργότερα την εθνική συμμετοχή. Η εμπροσθοβαρής καταβολή των χρημάτων θα γίνει υπό τη στενή επίβλεψη της Επιτροπής.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρότεινε πρόσφατα την αναστολή της υποχρεωτικής συγχρηματοδότησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ από την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει πως οι κοινοτικοί πόροι θα εκταμιεύονται άμεσα, καθώς δεν θα απαιτείται η εθνική συμμετοχή.

Ο κ. Γιούνκερ πρότεινε το 100% της χρηματοδότησης των προγραμμάτων περιφερειακής πολιτικής και του Ταμείου Συνοχής για την Ελλάδα να το αναλάβουν εφεξής τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Αυτό σημαίνει ότι αναπτυξιακές δράσεις θα χρηματοδοτούνται άμεσα, καθώς θα παρακαμφθεί το σκέλος συγχρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η διευκόλυνση της εκταμίευσης πόρων από το ΕΣΠΑ εκτιμάται ότι μπορεί να ενισχύσει την ελληνική οικονομία με ρευστότητα ύψους 20 δισ. ευρώ.

Αυτό που επίσης που έχει μεγάλη σημασία είναι το γεγονός ότι κερδίζει έδαφος η συζήτηση για την έκδοση κοινού ευρωομολόγου.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν εμφανίστηκε ανοιχτός στην ιδέα του ευρωομολόγου, σε ομιλία του στο Eυρωκοινοβούλιο την Τετάρτη.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου