ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη δημοσιότητα ονόματα φοροφυγάδων

στη-δημοσιότητα-ονόματα-φοροφυγάδων-433561

Λίστες με ονόματα φοροφυγάδων αλλά και μεγαλο-οφειλετών της εφορίας έχουν καταρτίσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και πρόκειται σύντομα να δουν το φως της δημοσιότητας. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον προκάτοχό του κ. Δημ. Κουσελά και στο έργο που έγινε τους προηγούμενους μήνες για τρία σημαντικά θέματα-σημεία που εκτιμά ότι θα βοηθήσουν στην περιστολή της φοροδιαφυγής και την εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης.

Το πρώτο είναι η δημοσιοποίηση ονομάτων για περιπτώσεις βεβαιωμένης φοροδιαφυγής μεγάλου ύψους, καθώς και τα ονόματα οφειλετών προς το δημόσιο με ληξιπρόθεσμα χρέη. Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, «η ποινή της δημοσιοποίησης – επιβάλλεται για να αυξηθούν τα έσοδα και δεύτερον και όχι για να διαπομπεύσουμε φουκαράδες. Δεν είναι για κουτσομπολιό. Δεν είναι για να προσθέσουμε μία ειδησούλα ακόμα στα δελτία των ειδήσεων, είναι για να γίνεται δουλειά συγκεκριμένη».

Το δεύτερο σημείο που είχε δουλέψει ο κ. Κουσελάς, ήταν ο έλεγχος των φορολογουμένων που έβγαλαν τα λεφτά τους έξω. Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, «έχει γίνει καλή και αρκετή προεργασία. Άλλη θα είναι η αντιμετώπιση αυτών που θα φέρουν τα λεφτά και άλλη αυτών που δεν θα τα φέρουν, διότι εδώ υπάρχουν αδικήματα, τα οποία ξεκινάνε από απόκρυψη εισοδήματος και φθάνουν και μέχρι ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Δεν μπορούν να μείνουν έτσι όλα αυτά».

Το τρίτο σημείο, είναι ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων, ο οποίος σήμερα λειτουργεί εις βάρος των επαγγελματιών. Όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου στην ομιλία του «κάποια στιγμή αυτό πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορεί να συνεχιστεί, τουλάχιστον με αυτή τη μορφή και η αξιοποίησή του και η χρησιμοποίησή του να γίνεται μ’ αυτό τον τρόπο. Αυτά θα αλλάξουν. Έχει γίνει, όμως, σοβαρή προεργασία για να μπορούμε να το λέμε αυτό».

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου