ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την ψηφοφορία στη Βουλή περιμένει το Eurogroup

την-ψηφοφορία-στη-βουλή-περιμένει-το-eurogrou-433894

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν εκ νέου στις 3 Ιουλίου για έκτακτη σύνοδο με στόχο την έγκριση της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης του δανείου της τρόικας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Αποφάσισα να συγκαλέσω έκτακτη σύνοδο του Eurogroup την Κυριακή 3 Ιουλίου», είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών.

Ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι εκείνη την ημερομηνία, το ελληνικό κοινοβούλιο θα έχει υιοθετήσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

«Η έγκριση του ελληνικού κοινοβουλίου είναι απολύτως κρίσιμη και θα πρέπει να δοθεί εγκαίρως ώστε να λάβουμε απόφαση στις 3 Ιουλίου», σημείωσε.

«Είναι ξεκάθαρο ότι το χρέος είναι διατηρήσιμο, αλλά θα παραμείνει διατηρήσιμο μόνο εάν η Ελλάδα εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει συμφωνήσει με την τρόικα» τόνισε.

Σίγουρος ο Ολι Ρεν

Την πεποίθηση ότι η ελληνική Βουλή θα εγκρίνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2011-2015 ώστε να αποδεσμευθεί η επόμενη δόση των δανείων, ύψους 12 δισ. ευρώ, εξέφρασε την Δευτέρα ο Όλι Ρεν.

Σημειώνεται ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι εκτός από το Μεσοπρόθεσμο και την ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση την Τρίτη, βάζουν πάνω στο τραπέζι των προϋποθέσεων για την 5η δόση και τη νέα βοήθεια την ψ’ηφιση από τη Βουλή του πρώτου -βασικού- εφαρμοστικού νόμου για το Μεσοπρόθεσμο.

«Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις, διότι η εναλλακτική είναι πολύ χειρότερη για την Ελλάδα, η χρεοκοπία είναι πολύ χειρότερη για την Ελλάδα», είπε O Φινλανδός επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Εξαρτάται από την Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, μιλώντας την Δευτέρα στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, είπε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση την Τρίτη μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της 5ης δόσης των 12 δισ. ευρώ.

Η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών σε ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα πρέπει να είναι εθελοντική για να αποφευχθεί τυχόν πιστωτικό επεισόδιο, επανέλαβε.

Η Αυστριακή υπουργός Μαρία Φέκτερ είπε πως «οι Έλληνες μάς ενημέρωσαν ότι αλλάζουν το πακέτο που συμφώνησε η τρόικα με την προηγούμενη κυβέρνηση. Θα υπάρξουν νέες αποφάσεις από την ελληνική κυβέρνηση, τις οποίες δεν γνωρίζουμε ακόμα».

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς είπε ότι οι Ευρωπαίοι ασκούν πίεση επί της Ελλάδας για να καταβάλει προσπάθειες, διότι υπήρχαν στο παρελθόν χώρες σε οικονομική κρίση που δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου