ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρας τεστ Βενιζέλου με τους Ευρωπαίους

κρας-τεστ-βενιζέλου-με-τους-ευρωπαίου-434143

Τον Επίτροπο Όλι Ρεν, τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους άλλους Ευρωπαίους ομολόγους του, θα επιχειρήσει να βολιδοσκοπήσει σήμερα στο έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα ο νέος «τσάρος» της ελληνικής Οικονομίας Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αν και η κατάσταση που παραλαμβάνει είναι ήδη έτοιμη «δια χειρός Παπακωνσταντίνου», ο νέος υπουργός επιθυμεί να διαμορφώσει ιδία άποψη εάν και κατά πόσον θα μπορούσε να πείσει τους εταίρους, όχι μόνο να δώσουν στη χώρα την 5η δόση τον Ιούλιο, αλλά και να δεχτούν να τροποποιηθεί, εν μέρει έστω εάν είναι εφικτό, το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα λιτότητας.

Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με τους συνεργάτες του για να αλλάξει κάτι στο «μείγμα πολιτικής» που εφαρμόζεται, ποντάρει πολλά στους εφαρμοστικούς νόμους του Μεσοπρόθεσμου τους οποίους θα ετοιμάσει και όπου θέλει να βάλει την προσωπική του «σφραγίδα», για να κατευνάσει έτσι τις αντιδράσεις αφενός και αφετέρου να προσθέσει δράσεις που θα δίνουν «αέρα» στην ανάπτυξη.

Στο γραφείο του υπουργού υπάρχουν τουλάχιστον έξι «καυτοί φάκελοι» να φέρει για ψήφιση το νέο μεσοπρόθεσμο και να προχωρήσει σε αλλαγές υπό το βάρος των κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων. Επίσης να βάλει την υπογραφή του στους εφαρμοστικούς νόμους όπου θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πλήρως τα σκληρά μέτρα ύψους 28,3 δισ. Ευρώ και να ολοκληρώσει την πώληση του ΟΤΕ και βρει συμβούλους για να τρέξουν ή να επανασχεδιάσουν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Επιθυμεί εξάλλου άμεσα να εφαρμόσει το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο μέσα στο καλοκαίρι με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επιδόματα και εξτρά και να οριστικοποιήσει κατάλογο με ΔΕΚΟ που θα μπουν λουκέτο καθώς επίσης να προχωρήσει σε ουσιαστικές κινήσεις για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Ειδικά για το τελευταίο, το άνοιγμα δηλαδή των νομικών επαγγελμάτων, ο ίδιος έχει δείξει ότι δε φοβάται τις συγκρούσεις με τα κατεστημένα στο χώρο της δικαιοσύνης, καθώς υπήρξε στο παρελθόν ο βασικός εισηγητής της δημιουργίας του Μισθοδικείου, που έβαλε -ως ένα βαθμό μόνο τελικά- φραγμό στις δικαστικές αποφάσεις για απονομή μισθολογικών αυξήσεων σε δικαστές, από δικαστές.

Η πέμπτη δόση

Στο μεταξύ μετά τη συμφωνία Μέρκελ και Σαρκοζί για την επιτάχυνση των διαδικασιών διαμόρφωσης του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, που πιθανότατα θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή ιδιωτών στη βάση της αποκαλούμενης «Πρωτοβουλίας της Βιέννης», φαίνεται πως ξεκαθαρίζει το τοπίο για το τι αναμένεται από τη σύνοδο του Eurogroupς σήμερα, στο οποίο θα πάρει και το «βάπτισμα του πυρός» ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

Έτσι, με την προϋπόθεση πάντα της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, στο Eurogroup αναμένεται να εγκριθεί η 5η δόση του δανείου των 110 δισ., καθώς και να αναληφθεί δέσμευση για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν πλέον στα χέρια τους την έκθεση αξιολόγησης και τη θετική σύσταση της Κομισιόν για να αποφασίσουν την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 12 δισ. Στη συνεδρίαση τη σημερινή και της Δευτέρας το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει, πρώτον, την εκταμίευση του μεριδίου που του αναλογεί και, δεύτερον, να δεσμευτεί ότι θα καλύψει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας για τους επόμενους μήνες, γεγονός που θα λύσει τα χέρια του ΔΝΤ. Οι διαδικασίες για την εκταμίευση των 8,7 δισ. που αναλογούν στην Ευρωζώνη αναμένεται να αρχίσουν την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν αναμένει ότι το ευρωπαϊκό μερίδιο της δόσης θα μπορεί να καταβληθεί στην Ελλάδα εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου. Ενδεικτικές των προθέσεων είναι οι τοποθετήσεις των κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη χορήγηση της 5ης δόσης, καθώς και για τη λήψη μιας πολιτικής απόφασης για την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας.

Σε γραπτή του δήλωση τόνισε: «Η Ελλάδα πρέπει να πράξει όσα της αναλογούν και η ΕΕ να κάνει επίσης το ίδιο, ώστε να διαφυλαχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη». Ο κ. Μπαρόζο δήλωσε βέβαιος ότι οι ηγέτες στην Ελλάδα και την ΕΕ θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε ότι ένα «βαθύ κούρεμα» στην αξία των ελληνικών ομολόγων θα είχε απρόβλεπτες επιπτώσεις και θα έθετε σε κίνδυνο και άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στη σωτηρία της Ελλάδας, μπορεί να οδηγήσει στη χειρότερη των περιπτώσεων, δηλαδή οι οίκοι αξιολόγησης να κατατάξουν την Αθήνα στην κατηγορία «αναξιόχρεη», κάτι που θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις για το ενιαίο νόμισμα. «Παίζουμε με τη φωτιά» είναι η χαρακτηριστική δήλωσή του.

Οχι αναδιάρθρωση

Μία αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, ύψους 340 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη και θα έπληττε την αξιοπιστία της χώρας στις αγορές ομολόγων, δήλωσε εξάλλου χθες ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εσωτερικές αγορές.

Ο εξαναγκασμός των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας να συμμετάσχουν σε ένα προσεχές πακέτο βοήθειας θα μετρούσε ως αναδιάρθρωση και δεν συζητείται καν, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

"Αυτό το θέμα μιας αναδιάρθρωσης… δεν βρίσκεται πάνω στο τραπέζι", είπε. "Θα ανέβαλλε μόνο το πρόβλημα και την επόμενη μέρα μια αναδιαρθρωμένη Ελλάδα θα αντιμετώπιζε τις ίδιες ακριβώς δυσκολίες και δεν θα είχε πια οποιαδήποτε αξιοπιστία προκειμένου να δανειστεί."

Επικαλούμενες τη γερμανική και τη γαλλική υποστήριξη σε ένα σχέδιο για την εμπλοκή ιδιωτών κατόχων ομολόγων όπως οι τράπεζες σε καθαρά εθελοντική βάση, ο Μπαρνιέ είπε:

"Το να επιβάλλεις μια προσπάθεια θα ήταν σαν να αναγνωρίζεις μια αναδιάρθρωση κι αυτό δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη."

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πάντως έχουν επεξεργαστεί τρία σενάρια για το πώς θα συμμετέχει ο ιδιωτικός τομέας στο νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Επικρατέστερο φαίνεται να είναι το «καλό» σενάριο, που προβλέπει την εθελοντική «ανανέωση» ομολόγων, στα πρότυπα της «πρωτοβουλίας της Βιέννης», ενώ τα άλλα δύο θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσουν τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης να θέσουν την Ελλάδα σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας». Κάτι που η ΕΚΤ δεν το θέλει σε καμία περίπτωση. Ο επικεφαλής της, κ. Τρισέ, έστειλε σαφές μήνυμα ότι η ΕΚΤ δεν θα δεχθεί τα σενάρια που αναμένεται να οδηγήσουν σε «περιορισμένη χρεοκοπία». Σε έκθεση της Κομισιόν που συντάχθηκε για να στηριχθεί η σχετική συζήτηση στο Eurogroup, καταγράφεται με μεγάλη λεπτομέρεια το πώς θα λειτουργήσει κάθε ένα από τα τρία σενάρια. Στις περιπτώσεις που θα εφαρμοστεί κάποιο από τα μοντέλα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, που θα οδηγήσει σε «περιορισμένη χρεοκοπία», τότε οι τράπεζες θα χρειαστούν άμεση ενίσχυση της τάξης των 15-20 δισ. ευρώ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου