ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γάλλοι και Ρώσοι μνηστήρες για επενδύσεις

γάλλοι-και-ρώσοι-μνηστήρες-για-επενδύ-434265

Οι γαλλικές εταιρείες Veolia, EDF, Bollore σύμφωνα με δημοσιεύματα του Γαλλικού Τύπου, είναι ήδη παραταγμένες για μάχη, για την Ελλάδα, όμως ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι η μεταφορά δραστηριοτήτων στο εξωτερικό και χάσιμο θέσεων εργασίας στο εσωτερικό.

Υπογραμμίζεται μάλιστα πως οι υποψήφιοι αγοραστές είναι δύο ειδών: οι σωστές επιχειρήσεις και οι «λύκοι» οι οποίοι αναζητούν τις πιο χαμηλές τιμές επιχειρήσεων, που δεν πάνε καλά για να τις «σπάσουν» και να τις μεταπωλήσουν. Σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα, στις δημόσιες επιχειρήσεις, υπάρχουν αυτές που είναι σε άσχημη κατάσταση «χωρίς κέρδη είτε με ελαφρές ζημιές», όπως οι επιχειρήσεις για τις μεταφορές, ειδικότερα ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και ο ΟΣΕ, ενώ υπάρχουν και κερδοφόρες όπως η ΕΥΔΑΠ την οποία θα μπορούσε να διεκδικήσει η γαλλική εταιρεία Veolia.

Για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης επίσης εκτιμάται ότι όποιος το αγοράσει θα έχει κάνει πολύ καλή αγορά και η εταιρεία Bollore θα μπορούσε να είναι υποψήφια.

Ο τομέας της ενέργειας αντιμετωπίζεται επίσης με ενδιαφέρον και γίνονται αναφορές για τα ΕΛΠΕ, τη ΔΕΠΑ με την εταιρεία EDF (γαλλική ΔΕΗ) να προβάλλεται ως «σοβαρός αγοραστής».

«Η ΕΛΒΟ ίσως δεν ενδιαφέρει την Renault και Peugeot που έχουν ήδη θυγατρικές σε Ρουμανία, Τουρκία και Ουκρανία, Σλοβακία αντίστοιχα αλλά θα μπορούσε να ενδιαφέρει τη FIAT, η οποία αναζητεί μια βάση στην "Ανατολική Ευρώπη". Απεναντίας εκτιμάται ότι οι Γάλλοι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την παραχώρηση των αυτοκινητοδρόμων».

Στο ίδιο μοτίβο κινούνται και δημοσιεύματα του Ρωσικού Τύπου που παροτρύνουν ουσιαστικά τους Ρώσους επενδυτές να απευθυνθούν στην ελληνική αγορά.

Η καθημερινή εφημερίδα της ρωσικής κυβέρνησης «Ρασίσκαγια Γκαζιέτα» ΜΆΛΙΣΤΑ δημοσιεύει ανάλυση του Γεβγκένι Σεστακόφ που απευθυνόμενος στους ενδιαφερόμενους επενδυτές υπογραμμίζει ότι «ήρθε η ώρα να αγοράσετε κύριοι», εκτιμώντας ότι «η προσωρινή αδυναμία της Ελλάδας παρέχει μοναδικές ευκαιρίες για το ρωσικό κεφάλαιο, στην προοπτική της διάνοιξης ενός ακόμη "παραθύρου" προς την Ευρώπη».

«Το να βοηθήσουμε την Ελλάδα στη δύσκολη γι’ αυτή στιγμή είναι στόχος πολύ πιο μακροπρόθεσμος και πολιτικά επωφελής από το να συνεχίσουμε να επενδύουμε χρήματα στον κοντινότερο γείτονά μας, τη Λευκορωσία, η οικονομία της οποίας διευθύνεται από καιρό όχι από τους κανόνες της αγοράς, αλλά από τις αντιλήψεις του προέδρου της», σημειώνει ο Γ. Σεστακόφ, και αναρωτιέται μήπως πρέπει να εγκαταλειφθεί το Μινσκ μόνο με τα οικονομικά του προβλήματα «έως ότου αρχίσουν στη Δημοκρατία να βλέπουν τα πράγματα πιο πραγματιστικά».

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου