ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφίστηκε στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο

ψηφίστηκε-στη-βουλή-το-μεσοπρόθεσμο-434482

Σε υπεράσπιση του μεσοπροθέσμου πλαισίου δημοσιονομικής προσαρμογής προέβη ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη σχετική συζήτηση και ψήφισή του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, χαρακτηρίζοντας επίσης «διαχειρίσιμο» το χρέος των 350 δισ. ευρώ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε «κύκνειο άσμα» την ομιλία του υπουργού και εκφράστηκε απαξιωτικά και για τον πρωθυπουργό, υποτιμώντας την αξία της συζήτησης του νομοσχεδίου σε σχέση με τις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, στην ομιλία του, απάντησε στην αιτίαση της ΝΔ πως το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αποδεικνύει την αποτυχία της πολιτικής του Μνημονίου, υπενθυμίζοντας πως τα σπρεντς σταμάτησαν να μειώνονται, όταν δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων έστειλαν τα λάθος μηνύματα στους ιδιώτες επενδυτές και τους απέτρεψαν να αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα. «Τώρα θα πρέπει να σκεφτούμε άλλες λύσεις, μαζί με τους εταίρους μας και το ΔΝΤ» ανέφερε.

Στο ερώτημα γιατί στις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, δεν καταγράφονται οι εισπράξεις από τη φοροδιαφυγή, ο υπουργός απάντησε πως «το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προβλέπει πολύ μεγαλύτερες εισπράξεις, αλλά είναι πάγια τακτική των εταίρων, να έχουν εξαιρετικά συντηρητικές προβλέψεις για την εκτίμηση των εσόδων. Η συμμόρφωση είναι κάτι που πρώτα το πετυχαίνεις και μετά το υπολογίζεις» παρατήρησε.

Απέναντι σε διαφοροποιήσεις που έχουν εκφραστεί και από το ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τις προβλεπόμενες αποκρατικοποιήσεις, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως αντιλαμβάνεται καλά τη δυσκολία που έχουν πολλοί με το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο «αγγίζει και ζητήματα ταμπού»: «Η χώρα, όμως, δεν έχει την πολυτέλεια να μην το εφαρμόσει -αλλά έχει υποχρέωση να διαφυλάξει τη συμμετοχή του Δημοσίου σε λιμάνια, νερά κ.ά.. Θα προχωρήσουμε, έχοντας το δημόσιο συμφέρον πρώτο απ’ όλα» τόνισε.

«Στη νέα χρηματοδότηση της χώρας μας, οι εταίροι μας θα βάλουν χρήματα, οι ιδιώτες πιστωτές εθελοντικά θα διακρατήσουν ελληνικά ομόλογα και το κράτος θα συνεισφέρει μέσω αποκρατικοποιήσεων για να μειωθεί το χρέος. Η συγκράτηση του χρέους είναι στόχος εθνικής επιβίωσης. Με όλα αυτά που κάνουμε, θα καταφέρουμε να συγκρατήσουμε το χρέος στα 350 δισ. -ποσό τεράστιο, αλλά διαχειρίσιμο. Αυτό σημαίνει 15.000 ευρώ χρέους λιγότερα για τον κάθε πολίτη. Θα συγκρατήσουμε και τους τόκους» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ομιλίες από τη Ν.Δ.

Η Ν.Δ. έδειξε φανερή απροθυμία να περιορίσει τη συζήτηση στο νομοσχέδιο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Αμέσως μετά την ομιλία του υπουργού Οικονομικών, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ζήτησε να μην πραγματοποιηθεί η απογευματινή συνεδρίαση της Επιτροπής, καθώς «έχουμε σοβαρότερα θέματα να αντιμετωπίσουμε».

Ο Γιάννης Τραγάκης (ΝΔ) χαρακτήρισε «υπηρεσιακή» την κυβέρνηση και «υπηρεσιακό» τον πρωθυπουργό: «Μόνος του ο κ. πρωθυπουργός άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και δεν μπορεί πλέον να τους κλείσει. Η μόνη λύση είναι οι εκλογές».

«Οι στιγμές είναι τραγικές, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδο -και μπροστά σ’ αυτό έχει τιμονιέρη έναν πρωθυπουργό κατώτερο των περιστάσεων, που παραιτήθηκε, το μετάνιωσε και προχωρά σε πρόταση μομφής κατά της ίδιας του της κυβέρνησης», παρατήρησε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης.

«Δεν ξέρουμε εάν θα εφαρμοστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ούτε καν αν θα το υπερασπιστεί ο ίδιος υπουργός», παρατήρησε ο βουλευτής, προκρίνοντας την ανάγκη άμεσης προσφυγής στις κάλπες.

Κατόπιν και της ακρόασης των εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων, υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου