ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με συμμετοχή ιδιωτών το νέο «πακέτο»

με-συμμετοχή-ιδιωτών-το-νέο-πακέτο-434925

Το «ναι» του Βερολίνου σε πρόσθετο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση όμως της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών σε οποιαδήποτε διαδικασία για το χρέος, επανέλαβε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε ενώ εξελίσσονταν οι κρίσιμες διαβουλεύσεις του Eurogroup και του Ecofin.

Φτάνοντας την Τρίτη στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Β. Σόιμπλε τόνισε πως «η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε συμπληρωματικά μέτρα» για την Ελλάδα, σημειώνοντας πως «βέβαια, μία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι ένα στοιχείο του συμπληρωματικού προγράμματος, στο μέλλον… το συζητάμε αυτό».

Η ΕΚΤ έχει δείξει πως θα μπορούσε να δεχθεί μία μετακύλιση, σε εθελοντική βάση, σε όρους «Πρωτοβουλίας Βιέννης»: «Υπό συζήτηση βρίσκονται βασικά δύο πρωτοβουλίες» ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι (επόμενος επικεφαλής της Τράπεζας), λέγοντας πως η μία «είναι η Πρωτοβουλία της Βιέννης, που εμένα μου φαίνεται εντελώς εθελοντική».

Στο 20% – 30% συμμετοχή ιδιωτών

Στη γραμμή της Γερμανίας τάσσεται και η Ολλανδία, με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας να αναφέρει πως οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα πρέπει να συνεισφέρουν στη νέα χρηματοδότηση για την Ελλάδα -λέγοντας πως, ειδάλλως, θα είναι δύσκολο να συναινέσουν στο πακέτο οι Ολλανδοί φορολογούμενοι, όπως μεταδίδει το Reuters.

Εκτιμώντας μάλιστα την έκταση αυτής της συμμετοχής, ανέφερε, πως τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και ασφαλιστικά ταμεία με έκθεση στο ελληνικό χρέος θα πρέπει να συνεισφέρουν 20-30% σε οποιοδήποτε νέο δάνειο για την Ελλάδα «με τη μορφή επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους που κατέχουν».

Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να κάνει «εικασίες για την έκβαση της κατάστασης της Ελλάδας» λέγοντας πως «υπάρχουν ξεκάθαρα χρονικά πλαίσια για το ελληνικό ζήτημα μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Έχουμε την ευκαιρία… συλλογικά ως χώρες της ευρωζώνης να εργαστούμε για μια λύση και γι’ αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ».

Τη γερμανική θέση υπέρ συμμετοχής των πιστωτών συμμερίζονται και άλλες χώρες του ευρώ, πάντοτε όμως -όπως και η ΕΚΤ- με την ανησυχία του πιστωτικού γεγονότος: Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ ανέφερε τη θέση της Βιέννης πως είναι δυνατή η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα «μέσω της "Πρωτοβουλίας της Βιέννης", αλλά πρέπει να εξετάσουμε τα ζητήματα από νομική σκοπιά, γιατί δεν μπορεί να θεωρηθεί (ό,τι γίνει) ως πτώχευση ή πιστωτικό επεισόδιο».

Στην ίδια γραμμή κινείται και η Φινλανδία: ο εκτελών χρέη ΥΠΟΙΚ της χώρας Γιούρκι Κάταϊνεν ανέφερε πως το Ελσίνκι είναι «υπέρ της προσπάθειας να βρεθεί μια υπεύθυνη λύση, στην οποία θα είναι δυνατή η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα».

Επιμήκυνση αποπληρωμής

με χαμηλότερο επιτόκιο

Υπεγράφη η τροποποίηση της δανειακής σύμβασης των 110 δισ. ευρώ, για το τμήμα των δανείων που αναλογεί στις χώρες της Ευρωζώνης (80 δισ. ευρώ), στο πλαίσιο της οποίας η Ελλάδα πέτυχε την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου.

Στην Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου η κυβέρνηση πέτυχε μια βασική επαναδιαπραγμάτευση των όρων του δανείου μεταξύ της Ελλάδας και των κρατών της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, η δανειακή συμφωνία ύψους 80 δισ. ευρώ μεταξύ της Ελλάδος και της κρατών της Ζώνης του Ευρώ, που υπεγράφη τον Μάιο του 2010, προέβλεπε ότι η αποπληρωμή του κεφαλαίου κάθε τμήματος του δανείου έφερε περίοδο χάριτος τριών ετών.

Οι τόκοι θα πληρώνονταν κάθε τρίμηνο με κυμαινόμενο επιτόκιο ίσο με το Euribor τριών μηνών πλέον περιθωρίου 3% για τα πρώτα τρία έτη και 4% για τα επόμενα έτη.

Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε σταδιακή επιστροφή της Ελλάδος στις κεφαλαιαγορές από τα μέσα του 2012, ωστόσο, η επιδείνωση των συνθηκών δανεισμού για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας κατέστησε αναγκαία την πίστωση χρόνου, προκειμένου να ολοκληρωθούν και να αποδώσουν τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα που πήρε η χώρα μας.

Με βάση τη νέα συμφωνία, η οποία θα περιλάβει και τα τμήματα του δανείου που έχουν ήδη καταβληθεί:

• Το περιθώριο δανεισμού μειώνεται κατά 1% (από 3% και 4% σε 2% και 3% αντιστοίχως)

• η περίοδος χάριτος επεκτείνεται σε 4,5 έτη

• η συνολική διάρκεια του κάθε τμήματος του δανείου θα ανέρχεται σε 10 έτη.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η αύξηση της μέσης ληκτότητας του δανείου από 4,5 χρόνια σε 7,5 χρόνια και η μείωση των δανειακών αναγκών για την τριετία 2011-2015 κατά 48,2 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, χάρη στη μείωση του περιθωρίου δανεισμού επιτυγχάνεται μείωση της ταμειακής εκταμίευσης για τόκους του δανείου για την ίδια περίοδο κατά 800 εκατ. ευρώ τον χρόνο και κατά 4 δισ. ευρώ στην περίοδο 2011-15.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου