ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το παζάρι είναι για τη συμμετοχή ιδιωτών

το-παζάρι-είναι-για-τη-συμμετοχή-ιδιωτ-435271

Ως «αναπόφευκτο» έκρινε ένα νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Είναι φανερό ότι θα υπάρξει ένα δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα» δήλωσε στο Λουξεμβούργο ο κ. Γιούνκερ, εκφράζοντας συγχρόνως ικανοποίηση, που η Γερμανία ευθυγραμμίστηκε με την άποψη αυτήν.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε σε δηλώσεις της την θετική διάθεση του γερμανικού κοινοβουλίου να συναινέσει σε νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, ενώ τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάχθηκε υπέρ μιας «ουσιώδους» επέκτασης της βοήθειας προς την Ελλάδα, με επιστολή του προς τους συναδέλφους του στην ευρωζώνη, αλλά και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, το κείμενο της οποίας δημοσιεύθηκε.

«Ως προεδρεύων της ευρωζώνης, διαπραγματεύομαι μία συνολική λύση για την Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ, ενώ τόνισε ότι δεν είναι σε θέση να μιλήσει για το ακριβές ποσό της βοήθειας, αφού αυτό θα εξαρτηθεί και από το βαθμό εμπλοκής και τη συνεισφορά των ιδιωτών πιστωτών, που διακρατούν ελληνικό χρέος, στο πακέτο διάσωσης.

Το θέμα βέβαια της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών, εξακολουθεί να προκαλεί τριβές μεταξύ των μελών της ευρωζώνης και της ΕΚΤ, ενώ λάδι στη φωτιά ρίχνουν συνεχώς οι Οίκοι Αξιολόγησης.

Οι Ευρωπαίοι φαίνεται να συμφωνούν στην γενική κατεύθυνση ότι οι ιδιωτικές τράπεζες – πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να συνεισφέρουν στο νέο πρόγραμμα. Ωστόσο, οι απόψεις διίστανται σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμενοποίηση της συμμετοχής αυτής και τη μορφή που μπορεί να λάβει.

Η Γερμανία τάσσεται υπέρ της επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, που διακρατούν οι τράπεζες. Κάτι, όμως, που ΕΚΤ και Κομισιόν αρνούνται, φοβούμενες ότι θα πανικοβάλλει τις χρηματαγορές.

Πάντως διπλωματική πηγή, προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις, σχολίασε ότι το νέο πακέτο μπορεί να ξεπεράσει τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ, «καλύπτοντας τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας τουλάχιστον έως το μέσον του 2014».

Άλλες πηγές ανεβάζουν το πόσο στα 120 δισ. ευρώ περίπου.

Σε αυτό που συγκλίνουν όλες οι πληροφορίες είναι ότι η νέα βοήθεια στην Ελλάδα θα προέλθει από τρεις πηγές: ένα ποσό από τις αποκρατικοποιήσεις στις οποίες θα προχωρήσει η Ελλάδα (περίπου 30 δισ. ευρώ), ένα ποσό από νέα δάνεια από το ΔΝΤ και την ΕΕ (σύμφωνα με τις πηγές το ποσό θα είναι από 30 έως 60 δισ. ευρώ), ενώ το υπόλοιπο ποσό (άλλα 30 δισ. ευρώ περίπου) θα προέλθει από τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, ένα σημείο της συμφωνίας, όμως για το οποίο -όπως προαναφέρθηκε- γίνεται η μεγαλύτερη διαπραγμάτευση.

Μόνο εθελοντική λύση λέει ο Τρισέ

Οποιαδήποτε λύση που θα έθετε ιδιώτες ομολογιούχους προ τετελεσμένων γεγονότων και δεν θα ήταν πραγματικά εθελοντική απέρριψε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, αναφερθείς στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Πρέπει να αποφευχθεί οποιοδήποτε «πιστωτικό επεισόδιο» ή «επιλεκτική χρεοκοπία» τόνισε στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στο 1,25%, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο κ. Τρισέ έδειξε να απορρίπτει, όμως, και τη λύση μιας εθελοντικής μετακύλισης του χρέους, λέγοντας μάλιστα ότι η ΕΚΤ δεν σκοπεύει να συμμετέχει σε μια τέτοια κίνηση, μετακυλίοντας τους τίτλους χρέους που κατέχει η ίδια.

Πρότεινε αντίθετα να κινητοποιηθούν κεφάλαια μέσω ιδιωτικοποιήσεων.

«Δεν είμαστε υπέρ της αναδιάρθρωσης … κτλ. Αποκλείουμε οποιοδήποτε σχέδιο που δεν θα είναι αμιγώς εθελοντικό, (πρέπει να μην έχει) κανένα στοιχείο εξαναγκασμού. Καλούμε να αποφευχθεί κάθε πιστωτικό επεισόδιο ή π.χ. μία ”επιλεκτική χρεοκοπία"» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Στο ζήτημα του επιπέδου των επιτοκίων της ευρωζώνης, ο κ. Τρισέ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αυξηθούν στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Αρνήθηκε όμως να δώσει κάποια ένδειξη για τον ρυθμό που ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω στους επόμενους μήνες.

Η αύξηση των επιτοκίων θα γίνει με βάση τις αυξημένες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, που οι ειδικοί της αναμένουν να κυμανθεί ψηλότερα μεταξύ του 2,5% και του 2,7% φέτος.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου