ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολο και περισσότεροι βγαίνουν στην ανεργία

ολο-και-περισσότεροι-βγαίνουν-στην-αν-435429

Στο επίπεδο – ρεκόρ του 16,2% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας το Μάρτιο, έναντι 15,9% τον προηγούμενο μήνα και 11,6% τον αντίστοιχο μήνα του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Το ποσοστό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2004, τον πρώτο μήνα για τον οποίο η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε μηνιαία στοιχεία για την ανεργία. Τα στοιχεία δεν είναι εποχικά προσαρμοσμένα.

Ο αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε στα 811.340 άτομα, ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί, αυξημένος κατά 24.111 άτομα (3,1%) σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2011 και κατά 232.617 άτομα (40,2%) έναντι του Μαρτίου 2010.

Για έκρηξη ανεργίας μιλά η ΓΣΕΕ, που -όπως τονίζει- αποκαλύπτει «τα απτά αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση κατ΄ εντολήν και απαίτηση των δανειστών, μια πολιτική που εντείνει την ύφεση, αυξάνει δραματικά την ανεργία και τη φτώχεια».

«Κυβέρνηση και τροϊκανοί αρνούνται να δουν την σκληρή πραγματικότητα της Νεοφιλελεύθερης συνταγής τους, προσθέτει η Συνομοσπονδία, προειδοποιεί ότι όλα δείχνουν πως θα επαληθευτούν οι φόβοι για 1.000.000 ανέργους στο τέλος του 2011 και ζητά επειγόντως λήψη μέτρων για ενίσχυση των ανέργων και στήριξη της απασχόλησης.

Τα στοιχεία

Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε σε 4.185.325 άτομα, χαμηλότερο επίπεδο σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το 2004, μειωμένο κατά 5,4% από το Μάρτιο του 2010. Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.335.461 άτομα.

Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 238.574 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2010 (-5,4%) ενώ αυξήθηκαν κατά 7.013 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2011 (+0,2%).

Κατά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά είναι σε Νότιο Αιγαίο (30,4%), Ιόνια Νησιά (24,5%) και Δυτική Μακεδονία (20,6%). Στην Αττική, το ποσοστό αυξήθηκε 15,8% από 10,5% το Μάρτιο του 2010.

Στους άνδρες, η ανεργία διαμορφώθηκε σε 13,8% από 8,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2010 και στις γυναίκες σε 19,5% από 15,9%.

Στις ηλικίες 15-24 ετών, το ποσοστό ανεργίας εκτοξεύθηκε στο 42,5% από 29,8% το Μάρτιο του 2010, από 25 έως 34 στο 22,6% από 15,4% και από 34 έως 44 στο 13,1% από 10% τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Στην Ευρωζώνη, η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη στο 9,9% το Μάρτιο.

ΓΣΕΕ: το μνημόνιο παράγει ανεργία

Τα στατιστικά στοιχεία για την ανεργία τον μήνα Μάρτιο, το ποσοστό της οποίας άγγιξε το 16,2%, δείχνουν αυτό που βιώνει πλέον η ελληνική κοινωνία, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

«Φανερώνουν τα απτά αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση κατ΄ εντολήν και απαίτηση των δανειστών, μια πολιτική που εντείνει την ύφεση, αυξάνει δραματικά την ανεργία και τη φτώχεια.»

» Κυβέρνηση και τροϊκανοί αρνούνται να δουν τη σκληρή πραγματικότητα της Νεοφιλελεύθερης συνταγής τους που επιβεβαιώνει δυστυχώς τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ ότι οι άνεργοι στο τέλος του 2011 θα αγγίξουν το 1.000.000, με δραματικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους, αλλά και για τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων».

Όπως προσθέτει η Συνομοσπονδία, «απαιτούμε εδώ και τώρα άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα που θα ενισχύουν τους ανέργους, αλλά και την ανάπτυξη που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας. Αν αυτό δεν γίνει, τότε η ύφεση θα διευρυνθεί και η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο απελπιστική για όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τους νέους της χώρας μας.»

»Το πρόβλημα της ανεργίας, των απολύσεων είναι αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής καθώς και τα νέα άδικα και σκληρά μέτρα που πλήττουν μονίμως μισθωτούς, είναι το κυρίαρχο διεκδικητικό αίτημα της Γενικής Απεργιακής κινητοποίησης στις 15/6/2011».

Απόρροια της ακολουθούμενης πολιτικής η διόγκωση της ανεργίας, τονίζει και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος.

Όπως δήλωσε: «Η πολιτική που ακολουθείται σε εφαρμογή του μνημονίου, οδηγεί σε ύφεση την οικονομία με κλείσιμο των επιχειρήσεων και με πιο άμεσο αντίκτυπο, το πλέον αντικοινωνικό αντίκτυπο, την έκρηξη της ανεργίας.

»Αυτό δυστυχώς, αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, θα εξακολουθεί να εντείνεται και θα πλήττει κυρίως τους νέους ανθρώπους και τις γυναίκες.»

»Αυτή η πολιτική της ύφεσης δεν δίνει καμιά προοπτική για το μέλλον, καμιά προοπτική στη νέα γενιά και πρέπει να αλλάξει άμεσα εκ βάθρων. Αυτή ακριβώς την πολιτική αντιπαλεύουν τα συνδικάτα με τις απεργίες και τους αγώνες τους» καταλήγει ο κ. Παναγόπουλος.

Αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης

«Οι εκρηκτικές διαστάσεις της ανεργίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αποδεικνύουν ότι οι κυβερνήσεις και τα κόμματα της ΕΕ ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να την αντιμετωπίσουν, γιατί το καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετούν τη γεννά από όλους τους πόρους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Το εργατικό λαϊκό κίνημα μπορεί να τους εξαναγκάσει να πάρουν μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, δυναμώνοντας αποφασιστικά και οργανώνοντας την πάλη του, παλεύοντας ταυτόχρονα για την ανατροπή της πολιτικής τους, της κυριαρχίας και της εξουσίας των μονοπωλίων» προσθέτει το ΚΚΕ.

Κάθε μήνα προστίθεται μια μεσαία πόλη στην στρατιά των ανέργων, λέει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, υπεύθυνος της Δημοκρατικής Αριστεράς για την Οικονομική πολιτική.

«Το 2011, μήνα το μήνα η ΕΛΣΤΑT καταγράφει την προσθήκη μιας ολόκληρης μεσαίας ελληνικής πόλης, από άνδρες, γυναίκες, νέους και νέες, που προστίθενται στη στρατιά των ανέργων» δήλωσε και πρόσθεσε ότι:

«Όσο δεν καταβάλλεται αναπτυξιακή προσπάθεια, όλα τα κυβερνητικά μέτρα, θα είναι αναποτελεσματικά, θα οξύνουν το πρόβλημα και, στην καλύτερη περίπτωση, θα ανακυκλώνουν απλώς τους ανέργους. Γι’ αυτό και η ΔΗΜΑΡ σε κάθε περίπτωση και πρωταρχικά ζητά από την κυβέρνηση να διασφαλίσει ένα δίχτυ προστασίας και ασφάλειας».

Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, ο εκπρόσωπός του, Κωστής Αϊβαλιώτης, δήλωσε: «σε λίγο η ανεργία θα συναγωνίζεται τα ποσοστά του ΦΠΑ…».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου