ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλήρη αποτυχία διαπιστώνει η τρόικα

πλήρη-αποτυχία-διαπιστώνει-η-τρόικα-435509

Για εκτροχιασμό του δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας, πλήρη αδυναμία της χώρας να βγει ξανά στις αγορές μέσα στην τρέχουσα χρονιά και για επιτακτική ανάγκη «αλλαγής πολιτικής» προκειμένου η χώρα να επιστρέψει σε τροχιά ανάταξης της οικονομίας της μιλάει η έκθεση της Τρόικας, έτσι όπως αναμεταδίδεται στα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.

Την ίδια ώρα, τη λύση της «περιορισμένης, ή άλλως πως επιλεκτικής χρεοκοπίας» φέρεται να προκρίνει η ΕΚΤ ως συμβιβαστική λύση στο πρόβλημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Οι εκπρόσωποι ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ που ολοκλήρωσαν την εξέταση προόδου της ελληνικής οικονομίας ουσιαστικά περιγράφουν στην έκθεσή τους μια πλήρη αποτυχία στην εφαρμογή των μέτρων σύγκλισης, ενώ ξεκαθαρίζουν πως η περιβόητη δόση του υφιστάμενου δανείου (των αρχικών 110 δισ. ευρώ) προς τη χώρα μας «δεν μπορεί να αποδεσμευτεί εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα χρηματοδότησης της Ελλάδας»!

Επισημαίνουν δε ότι το τρέχον πρόγραμμα ΔΕΝ επαρκεί και πως εάν δεν ληφθούν νέα μέτρα τότε δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε το έλλειμμα φέτος.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο ότι το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα «πρέπει να άπτεται και να φορά ΟΛΟΥΣ τους τομείς της κυβερνητικής δραστηριότητας», αλλά και στο γεγονός ότι ενώ υπάρχουν σημεία όπου μπορεί να αναζητηθεί πολιτική συναίνεση εντούτοις οι της Τρόικας δεν δίνουν πολλές πιθανότητες σε κάτι τέτοιο.

Υφεση 3,8% φέτος

Στη γλώσσα των αριθμών η έκθεση της Τρόικας αναφέρει πως η ύφεση – για την οποία πάντως υπάρχει η παραδοχή πως απεδείχθη πολύ βαθύτερη απ’ ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί – θα φτάσει στο 3,8% φέτος και υπό προϋποθέσεις μπορεί να καταγραφεί μια ισχνή ανάπτυξη της τάξης του 0,6% το 2012, ενώ και το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ) αναμένεται να κορυφωθεί το 2012-13 κι έκτοτε να αρχίσει η αποκλιμάκωσή του.

Άλλη ξεχωριστή μνεία γίνεται στην αναγκαιότητα άμεσης σύστασης του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας για να «τρέξουν» οι αποκρατικοποιήσεις, ενώ η έκθεση καταλήγει με την εκτίμηση πως στην μη αποτελεσματική διαχείριση του ελληνικού χρέους μερίδιο ευθύνης έχει και η «αβεβαιότητα» ως προς τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που «αυξάνει την ένταση και την επιθετικότητα των αγορών» …

 

Η ΕΚΤ εξετάζει «επιλεκτική» χρεοκοπία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει την ιδέα να συμμετέχουν οι ιδιώτες επενδυτές στο νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, ανοίγοντας δυνητικά τον δρόμο για την ανταλλαγή των ομολόγων τους με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Reuters.

Το δημοσίευμα του πρακτορείου, με τίτλο: "Περιορισμένη χρεοκοπία μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων", αναφέρει ότι αν και η ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι αντίθετη σε μία μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, που θα σήμαινε πλήρη χρεοκοπία, εκτιμάται ότι εξετάζει ένα σενάριο, με βάση το οποίο οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θα κήρυσσαν την Ελλάδα σε μερική ή "επιλεκτική" χρεοκοπία, ελαχιστοποιώντας την επίπτωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στον ίδιο τον ισολογισμό της (σ.σ.: η ΕΚΤ εκτιμάται ότι έχει ελληνικά ομόλογα ύψους 45 δισ. ευρώ περίπου στο χαρτοφυλάκιό της).

Αν πράγματι η ΕΚΤ υποστηρίξει το σενάριο αυτό, συνεχίζει το Reuters, θα άρει ένα μείζον εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των διεθνών πιστωτών για τη χορήγηση ενός δεύτερου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα, δεδομένου ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ζήτησε με επιστολή του – που εστάλη στις 6 Ιουνίου στους ομολόγους του της Ευρωζώνης, τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, και την ηγεσία του ΔΝΤ- να υπάρξει ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που έχουν ιδιώτες με νέα ομόλογα που θα έχουν μεγαλύτερη κατά επτά χρόνια περίοδο λήξης.

Η ΕΚΤ, σημειώνει το δημοσίευμα, δεν έχει δώσει ακόμη μία ρητή δημόσια απάντηση στην πρόταση αυτή, αλλά ο κ. Τρισέ δήλωσε την ίδια ημέρα (σ.σ.: στις 6 Ιουνίου) ότι είναι έτοιμος να δεχθεί ένα σχέδιο, με το οποίο θα καλούνται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης να διατηρήσουν τις θέσεις που έχουν στην Ελλάδα. "Αυτό δεν είναι χρεοκοπία", είπε.

Η πρόταση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανφκ Σόιμπλε, για ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που έχουν ιδιώτες επενδυτές με νέα ομόλογα επταετούς διάρκειας, κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σύμφωνα με την οποία η συμμετοχή των ιδιωτών πρέπει να γίνει – σε εθελοντική βάση – με την επαναγορά των ομολόγων στη λήξη τους (rollover), επισημαίνει η οικονομική υπηρεσία Bloomberg.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, έχει διαφωνήσει με οποιαδήποτε λύση, πέραν του rollover, καθώς θέλει να αποφευχθεί να χαρακτηρισθεί η συμμετοχή των επενδυτών ως χρεοκοπία της Ελλάδας και να προκληθεί η πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου (credit default swaps, cds) που έχουν εκδώσει οι τράπεζες.

Ήδη, οι μεγαλύτεροι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει ότι θα χαρακτηρίσουν ως χρεοκοπία οποιαδήποτε επιμήκυνση των ομολόγων που έχουν ιδιώτες, εφόσον δεν προκύπτει ότι αυτή έγινε πράγματι εθελοντικά.

Αυτό που πρότεινε ο κ. Σόιμπλε, με την επιστολή του προς τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και τις ηγεσίες της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, πηγαίνει πολύ πέραν αυτού που ζήτησε η Κεντρική Τράπεζα, καθώς αναφέρεται σε ανταλλαγή όλων των ομολόγων και όχι μόνο όσων λήγουν, ενώ δεν γίνεται λόγος για εθελοντική συμμετοχή των επενδυτών.

"Οποιαδήποτε συμφωνία στις 20 Ιουνίου (σ.σ.: στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπου θα συζητηθεί το νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα) πρέπει να περιλαμβάνει μία καθαρή εντολή – που θα δοθεί στην Ελλάδα ενδεχομένως μαζί με το ΔΝΤ – για να αρχίσει η διαδικασία της εμπλοκής των κατόχων ελληνικών ομολόγων.

Η κήρυξη της Ελλάδας σε μερική χρεοκοπία από τους οίκους αξιολόγησης θα μπορούσε, αναφέρει το δημοσίευμα, να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης των αγορών και υποβάθμισης του αξιόχρεου άλλων αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης, τον οποίο επικαλείτο η ΕΚΤ για να εξηγήσει την αντίθεσή της στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Η ΕΕ θέλει να αποφύγει ένα "πιστωτικό γεγονός", το οποίο θα προκαλούσε την πληρωμή των ασφαλιστήριων συμβολαίων. Ο Διεθνής Οργανισμός Ανταλλαγών και Παραγώγων (International Swaps and Derivatives Association), ο οποίος ορίζει αν λαμβάνουν χώρα πιστωτικά γεγονότα, δεν θεωρεί πιστωτικό γεγονός την ανταλλαγή ομολόγων με νέα ομόλογα και νέους όρους.

Συμφωνούν οι ΗΠΑ

Μία εθελοντική συμφωνία για την μετακύλιση ελληνικού χρέους ή την ανταλλαγή ομολόγων με επιμήκυνση των λήξεων «τυπικά» δεν θα ενεργοποιούσε τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS), είπε την Τετάρτη ο Ντέιβιντ Τζιν της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA), στο Reuters.

Η ISDA είναι το αρμόδιο όργανο για να καθορίσει εάν υφίσταται «πιστωτικό επεισόδιο» που πυροδοτεί την πληρωμή των CDS.

Η ιδέα που εξετάζεται από αξιωματούχους στην Ευρώπη για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Eλλάδα είναι να ζητηθεί από τους ιδιώτες ομολογιούχους να συμφωνήσουν σε μετακύλιση των λήξεων των ελληνικών ομολόγων.

«Εάν το χρέος δεν αποπληρωθεί την ημέρα της λήξης του τότε, γενικά, πυροδοτείται πιστωτικό επεισόδιο», είπε ο ο κ. Τζιν σε συνέντευξή του στο Reuters Insider Television.

«Εάν αποπληρώνεται και αμέσως μετά το ποσό επιστρέφεται (στην Ελλάδα) τότε νομίζω ότι μάλλον δεν πρόκειται για πιστωτικό επεισόδιο γιατί (το χρέος) έχει αποπληρωθεί όπως προβλεπόταν».

Αναμένει το Βερολίνο

Η κυβέρνηση του Βερολίνου- και μετά την επιστολή του υπουργού των Οικονομικών Β. Σόιμπλε- αναμένει την έκθεση της τρόικας για να ανακοινώσει την επίσημη θέση της για την κρίση χρέους της Ελλάδας.

«Μόνον μετά την έκθεση ελέγχου ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν, η κυβέρνηση θα κοινοποιήσει μία συνολική και ολοκληρωμένη θέση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο, Κρίστοφ Στέγκμανς, και διευκρίνισε ότι "αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη".

Η γερμανική κυβέρνηση περιμένει να επιδοθεί η έκθεση της τρόικας το βράδυ της Τετάρτης.

Η καγκελάριος Μέρκελ ήταν ενήμερη της επιστολής Σόιμπλε, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το θέμα της Ελλάδας είχε συζητηθεί και στη συνεδρίαση του γερμανικού υπουργικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα.

Η επιστολή του κ. Σόιμπλε χαρακτηρίστηκε από τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ως έκφραση της ιδιαίτερης σημασίας που αποδίδει σε ένα "δίκαιο επιμερισμό" των βαρών.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου