ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αποδείξεις «βύθισαν» τα έσοδα

οι-αποδείξεις-βύθισαν-τα-έσοδα-436193

Με πτώση έως και 60%, αντί για αύξηση 8,5%, που είναι ο συνολικός ετήσιος στόχος, έκλεισαν οι εισπράξεις των περισσότερων ΔΟΥ της χώρας το Μάιο.

«Μαύρη τρύπα» 2 δισ. ευρώ παρουσιάζουν τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2011 παρά την αύξηση κατά 1,2% που παρουσίασαν τον περασμένο μήνα. Μάλιστα, τον Μάιο του 2011 τα ακαθάριστα έσοδα αυξήθηκαν κατά 4,6% αλλά λόγω των υψηλών επιστροφών φόρου εισοδήματος (30% υψηλότερες σε σύγκριση με πέρυσι) λόγω του μέτρου των αποδείξεων, της νέας φορολογικής κλίμακας κτλ. ο ρυθμός αύξησης διαμορφώθηκε λίγο πάνω από το 1%. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αύξηση εμφανίζουν όλες οι κατηγορίες εσόδων, ενώ η μεγαλύτερη, που ανέρχονται σε 10%, προέρχεται από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.

Η υστέρηση στα έσοδα οφείλεται στους εξής λόγους:

– Στη μείωση της φορολογίας για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ από τη φορολογική κλίμακα που θεσπίστηκε πέρυσι.

– Στην αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 12.000 ευρώ από 10.500 που ίσχυε για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εμπόρους καθώς και αύξηση του αφορολογήτου για τα παιδιά. Για παράδειγμα έγγαμος με δύο παιδιά παραμένει αφορολόγητο για εισοδήματος έως 15.000 ευρώ.

– Στη μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων επαγγελματιών και μικρομεσαίων αλλά και μισθωτών και συνταξιούχων λόγω της ύφεσης αλλά και των περικοπών που επέβαλε η κυβέρνηση μέσω του μνημονίου.

– Στη μείωση του φόρου που προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ της περυσινής υψηλής προκαταβολής φόρους και της εφετινής (αισθητά χαμηλότερης λόγω της μείωσης της κερδοφορίας).

– Στη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων λόγω της μαζικής ανταπόκρισης των πολιτών στο «κίνημα» των αποδείξεων. Είναι προφανές ότι κάποιος που θα αναγράψει αποδείξεις έως και 15.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο ή 30.000 ευρώ για έγγαμο μπορεί ακόμη και να μηδενίσει το φόρο εισοδήματος που θα πλήρωνε αν δεν ίσχυε το μέτρο των αποδείξεων.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου